Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-07-2018 19:08

Ομιλία Υφυπουργού παρά τω Προέδρω κ.Βασίλη Πάλμα στην εκδήλωση Κοινοτικού Συμβουλίου Αυλώνας και Συνδέσμου Αυλωνιτών, με την ευκαιρία της εορτής της Αγίας Μαρίνας

Είναι ιδιαιτέρως τιμητικό για εμένα να εκπροσωπώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, μετά από πρόσκληση του Κοινοτικού Συμβουλίου Αυλώνας και του Συνδέσμου Αυλωνιτών, σε αυτή την ξεχωριστή εκδήλωση που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της εορτής της Αγίας Μαρίνας, της προστάτιδας των παιδιών και των απανταχού Αυλωνιτών.

Αυτή τη σημαντική για εσάς μέρα επιλέξατε να τιμήσετε τον εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, αποδίδοντάς του το ανώτατο αριστείο τιμής, αναγνωρίζοντας έτσι την πολύτιμη προσφορά του ως πολιτικού και ως ανθρώπου στο πολύπαθο νησί μας. Μεταφέρω τις θερμές του ευχαριστίες, αλλά και τη συγκίνησή του για τη μεγάλη τιμή που του κάνετε, ενδυναμώνοντάς το πείσμα, τη θέληση και το αίσθημα ευθύνης του για να συνεχίσει με αποφασιστικότητα τον συλλογικό αγώνα, για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, για μια ελεύθερη και ευημερούσα Κύπρο.

Συγχαρητήρια αξίζουν στο Κοινοτικό Συμβούλιο της Αυλώνας και στον Σύνδεσμο Αυλωνιτών, που με τέτοιου είδους πρωτοβουλίες καταδεικνύουν τον πολύπλευρο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τοπική αυτοδιοίκηση στη διατήρηση της μνήμης της κατεχόμενης γης μας και στην ανανέωση της ελπίδας για επιστροφή σε αυτήν.

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Η σημερινή μέρα, αναπόφευκτα μάς ξυπνά μνήμες του παρελθόντος, την προδοσία του πραξικοπήματος και το έγκλημα της Τουρκικής εισβολής. Μνήμες που προκαλούν πόνο και οδύνη. Όσος όμως και αν είναι ο πόνος αυτός, όση και αν είναι η οδύνη, οφείλουμε να θυμόμαστε και να αντλούμε από το χθες της Ιστορίας μας, που είναι η πυξίδα για την πορεία του σήμερα και του αύριο. Για εμάς τους Έλληνες της Κύπρου, η ιστορική συνείδηση σημαίνει διατήρηση της αδιάσπαστης συνέχειας του Ελληνισμού, από τους ομηρικούς χρόνους μέχρι σήμερα.

Σαράντα-τέσσερα ολόκληρα χρόνια, η εικόνα της Αγίας Μαρίνας, την οποία τιμούμε σήμερα, προσμένει την επιστροφή στον τόπο της. Σαράντα-τέσσερα χρόνια η κατεχόμενη Αυλώνα και τα άλλα χωριά και πόλεις μας παραμένουν βουβά, προσμένοντας την επιστροφή των προσφύγων. Σαράντα-τέσσερα χρόνια ο λαός μας σηκώνει ένα αβάσταχτο σταυρό μαρτυρίου με υπομονή, θάρρος και εγκαρτέρηση. Οι πρόσφυγες, οι αγνοούμενοι, οι εγκλωβισμένοι, η καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς, η καταπάτηση των βασικών ελευθεριών και των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα στρατεύματα κατοχής, ο συνεχής εποικισμός και η αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα των κατεχόμενων περιοχών μας, αποτελούν τα τεκμήρια της κατ’ εξακολούθηση διεθνούς παρανομίας της Τουρκίας εις βάρος της Κύπρου.

Σαράντα-τέσσερα χρόνια είναι πολλά. Αφουγκραζόμενοι σήμερα τη φωνή της Αυλώνας και όλης της κατεχόμενης γης μας, οφείλουμε να συνεχίσουμε να διεκδικούμε το δίκαιό μας, με ακατάβλητη θέληση και υπευθυνότητα, σε μια συλλογική και συνολική προσπάθεια για την επίτευξη μιας όσο το δυνατόν πιο δίκαιης λύσης για το λαό μας.

Κυρίες και κύριοι,

Η Κυβέρνηση δεν θα βολευτεί στη συνήθεια μιας αργόσυρτης και σιωπηλής διχοτόμησης. Όλοι μαζί αγωνιζόμαστε για τον τερματισμό της κατοχής, για την εξεύρεση μιας λύσης λειτουργικής και βιώσιμης, που θα επανενώσει το νησί και τον λαό μας. Μιας λύσης που θα έχει τα εχέγγυα να αντέξει στον χρόνο, που δεν θα τη σκιάζει η κηδεμονία της Τουρκίας. Μιας λύσης που θα επιτρέπει σε όλους τους Κύπριους να είναι αφέντες στον τόπο τους και θα αποτρέπει τις οποιεσδήποτε ξένες επεμβάσεις. Μιας λύσης που θα στηρίζεται στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και θα επιτρέπει στο κυπριακό κράτος να λειτουργεί αποτελεσματικά ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μιας λύσης που θα σέβεται και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες ολόκληρου του κυπριακού λαού, όπως αυτές κατοχυρώνονται στις πολυάριθμες διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις που αποτελούν τον κώδικα της παγκόσμιας ειρήνης.

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Μέσα από τη σημερινή εκδήλωση στέλνουμε το μήνυμα ότι ο αγώνας για ελευθερία και επιστροφή θα συνεχιστεί. Στέλνουμε ακόμα το μήνυμα ότι «λογαριάσανε λάθος» όσοι κακόπιστοι τρίτοι επενδύουν σε μια ατιμωτική συνθηκολόγηση και σε αποδοχή κακής λύσης. Με αξιοποίηση των αστείρευτων δυνάμεων και δυνατοτήτων του λαού μας, θα αποκαταστήσουμε συνθήκες ανάπτυξης, προόδου και κοινωνικής συνοχής, διεκδικώντας  με αποτελεσματική στρατηγική το εθνικό μας δίκαιο. Στόχος και χρέος μας είναι να δημιουργήσουμε μια πραγματικά ελεύθερη πατρίδα, χωρίς ξένα στρατεύματα και εγγυήσεις, χωρίς τα συρματοπλέγματα και τα συμπλέγματα του μίσους και του διαχωρισμού. Μια πατρίδα όπου τα παιδιά μας θα μεγαλώνουν μέσα σε συνθήκες ασφάλειας, ειρήνης, δημοκρατίας, δικαιοσύνης και ευημερίας. Για αυτήν την Κύπρο, ας ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας.

Ευχή και προσπάθειά μας, τόσο η Ιερή εικόνα της Αγίας Μαρίνας όσο και όλες οι ιερές εικόνες των ναών της κατεχόμενης μας πατρίδας, σύντομα να μπορούν να λειτουργηθούν ελεύθερα, άνευ όρων και περιορισμών. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα εργαστούμε με όλο μας το σθένος, μέχρι τη στιγμή που θα το πετύχουμε.

Σας απευθύνω και πάλι τα θερμά μου συγχαρητήρια για τη διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης και εύχομαι συνέχιση των δημιουργικών πρωτοβουλιών σας.

----------------------------

ΜΛ/ΕΙ