Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-07-2018 19:12

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα 16 Ιουλίου 2018 στις Βρυξέλλες. Τους Υπουργούς Εξωτερικών απασχόλησε η κατάσταση στην Λιβύη, οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Βορειοκορεατικό Ζήτημα και η Ανατολική Εταιρική Σχέση. 

Σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια συζήτησης για τις εξελίξεις στην Λιβύη, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης της πολιτικής διαδικασίας στη χώρα προς αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζονται σήμερα, αλλά και προς διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.  Μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην πρόσφατη περιοδεία του σε χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, μεταφέροντας τις απόψεις των συνομιλητών του για την κατάσταση στην Λιβύη και για την ανάγκη συνολικής αντιμετώπισης των προβλημάτων της χώρας. Καταλήγοντας, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο που η ΕΕ δύναται να διαδραματίσει σε συνεργασία με τους περιφερειακούς δρώντες προς την κατεύθυνση επίτευξης σταθερότητας, τόσο στην Λιβύη όσο και στην ευρύτερη περιοχή γενικότερα. 

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Ανατολική Εταιρική Σχέση, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Ανατολική Εταιρική Σχέση υπήρξε τα τελευταία έτη ένας πραγματικός φορέας αλλαγών για τους εταίρους της ΕΕ στην Ανατολική Ευρώπη.  Οφείλουμε να προωθήσουμε περαιτέρω τις κοινές αξίες αλλά και την κοινής ιδιοκτησίας διαδικασία, έτσι ώστε να έρθουν οι Ανατολικοί μας εταίροι πιο κοντά στην ΕΕ, υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης.  Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι προς επίτευξη αυτού του στόχου, η ΕΕ πρέπει να στείλει θετικά μηνύματα, αλλά ταυτόχρονα να εμμένει στην ανάγκη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στις χώρες αυτές. 

Το απόγευμα, ο κ. Χριστοδουλίδης συμμετείχε στην Υπουργική Σύνοδο ΕΕ και της Κοινότητας Κρατών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (CELAC). Η ΕΕ και η CELAC εκπροσωπούν 61 χώρες – περίπου το ένα τρίτο των μελών του ΟΗΕ – και πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους. Η Σύνοδος πραγματοποιείται υπό τον γενικό τίτλο: «Χτίσιμο γεφυρών και ενίσχυση της εταιρικής σχέσης μας για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων».

(ΜΦ/ΜΛ/ΕΙ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα