Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-07-2022 13:29

Δεύτερη μέρα των εργασιών του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς

Με παρουσίαση της έκθεσης δραστηριοτήτων της ΠΣΕΚΑ από τον Πρόεδρο της Οργάνωσης κ. Φίλιπ Κρίστοφερ ξεκίνησε η δεύτερη μέρα των εργασιών του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ), της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και της Νεολαίας Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ), που πραγματοποιείται στο Ξενοδοχείο St Raphael Resort, στη Λεμεσό.

Κατά την παρουσίαση, προβλήθηκε σύντομο βίντεο με μηνύματα Γερουσιαστών των ΗΠΑ. Τη στήριξή τους προς τον αγώνα της Κύπρου μετέφεραν ο Γερουσιαστής Chris Van Hollen, τα μέλη του Κογκρέσου κ. Chris Smith, κ. Chris Pappas, κ. John Sarbanes, κ. Gus Bilirakis, κα Dina Titus, κα Nicole Malliotakis και κ. David Cicilline.

Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της παρουσίασης, ο κ. Κρίστοφερ δήλωσε: «Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση, διότι αναβαθμίστηκε πάρα πολύ η Τουρκία με τον πόλεμο της Ουκρανίας. Στις σχέσεις Αμερικής – Τουρκίας βεβαίως υπάρχει πρόβλημα και το αποδείξαμε αυτό με τα αεροπλάνα F16, και θα συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα. Υπάρχουν συμφέροντα οικονομικά, στρατηγικά, γεωπολιτικά συμφέροντα που έχει η Τουρκία με τις ΗΠΑ, και με άλλες χώρες, όπως την Αγγλία. Πρέπει να ακούσετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αγγλία, τα προβλήματα στη Γαλλία. Η Τουρκία ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια και έρχομαι πίσω σε αυτό που έλεγα πάντοτε, ότι η διαφώτιση είναι το μεγαλύτερο όπλο που πρέπει να διαθέτουμε. Εμείς σαν ομογένεια, σε κάθε χώρα που ζούμε ξοδεύουμε δικά μας χρήματα, εκατομμύρια, για να προωθούμε το κυπριακό πρόβλημα και τις σχέσεις μας με την κάθε χώρα. Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι έπειτα από 48 χρόνια έχουμε πολύ καλές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου, μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, πλέον έχουμε πολύ καλές σχέσεις με το Ισραήλ, με την Αίγυπτο. Το αρμενικό lobby μας βοηθά πάρα πολύ, οι Κούρδοι μας βοηθούν πάρα πολύ, αλλά είναι ένας αγώνας διότι αντιμετωπίζουμε μια τεράστια προπαγάνδα της Τουρκίας με εκατομμύρια δολάρια σε κάθε χώρα που υπάρχει ομογένεια. Ο λόγος που είμαστε όλοι εδώ πέρα είναι για να βρούμε τρόπους πως να προχωρήσουμε ακόμα καλύτερα, πως να προωθήσουμε το θέμα καλύτερα και βεβαίως έχουμε τη φοβία ότι ο κ. Ερντογάν θα προχωρήσει σε προσάρτηση των κατεχομένων. Μας ενοχλεί πάρα πολύ βέβαια το θέμα με τα Βαρώσια. Τώρα είμαστε στα Βαρώσια, και βεβαίως περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με την ΑΟΖ της Ελλάδος και τις άλλες απειλές που έχει να κάνει ο κ. Ερντογάν. Πιστεύω ότι είναι ίσως η πιο δύσκολη ώρα για μας, αλλά μέσα μου πιστεύω ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτό το πρόβλημα που υπάρχει. Οι ΗΠΑ θέλουν να ακούσουν ακριβώς ένα σχέδιο το οποίο θα ωφελήσει και τις ΗΠΑ και την Κύπρο και την Ελλάδα με το να δοθεί μια λύση στο Κυπριακό. Ξέρω ότι έχουμε προεδρικές εκλογές τώρα, και βεβαίως ο κ. Ερντογάν έχει εκλογές και γίνεται πιο επιθετικός, λόγω του ότι έχει εκλογές, προσπαθεί να βρει τρόπο, και πιστεύω ότι ίσως να κτυπήσει κάπου – ίσως στη Συρία – ή να ανακοινώσει ότι θα προσαρτήσει τα κατεχόμενα. Η προσπάθεια η δική μου σήμερα και αύριο είναι να πραγματοποιήσουμε κάποιες δράσεις, τις οποίες να μεταφέρουμε στις χώρες που ζούμε και να έχουμε ακόμα περισσότερη επιρροή».

Ο κ. Κρίστοφερ πρόσθεσε ότι σε όλες τις ομιλίες του, τα τελευταία 40 χρόνια, αναφέρει ότι το μόνο επιθετικό όπλο που έχουμε είναι η διαφώτιση. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έπειτα από 48 χρόνια αρκετοί βουλευτές, πολιτικοί ηγέτες δεν γνωρίζουν το πρόβλημα στην Κύπρο, το βλέπουν σαν ένα διακοινοτικό πρόβλημα και σε συνομιλία μου που είχα μαζί τους στις ΗΠΑ, η απάντησή ήταν ότι δεν υπάρχει πόλεμος, δεν υπάρχει διαμάχη και ο κόσμος ζει μια χαρά, και γιατί μας τα λες αυτά, η Κύπρος δεν είναι το ίδιο με την Ουκρανία. Βεβαίως τους υπενθυμίζουμε ότι έχουμε το ίδιο πρόβλημα, έχουμε 200 χιλιάδες πρόσφυγες, όλα αυτά τα προβλήματα τα έχουμε και εμείς», σημείωσε.

Ακολούθησε ενημέρωση των συνέδρων, σε κλειστή συνεδρία, από τον Διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς κ. Μενέλαο Μενελάου για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά στο Κυπριακό και τα Βαρώσια. Σε ενημέρωση για το θέμα των Βαρωσίων προέβη, επίσης, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Δρ Σίμος Ιωάννου.

Στη συνέχεια, οι σύνεδροι ενημερώθηκαν για θέματα αγνοουμένων από τον Επίτροπο Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου και τον εκπρόσωπο της ελληνοκυπριακής πλευράς στη ΔΕΑ κ. Λεωνίδα Παντελίδη. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι δεν μπορεί σε μια μικρή ευρωπαϊκή χώρα εν έτη 2022 περίπου 750 οικογένειες να βιώνουν για σχεδόν μισό αιώνα το μαρτύριο της αβεβαιότητας της τύχης των δικών τους ανθρώπων. «Υπάρχουν ακόμα και οικογένειες αγνοουμένων της περιόδου 1963-67, οι οποίες αναζητούν απαντήσεις για πέραν του μισού αιώνα», επεσήμανε και αναφερόμενος στα εμπόδια που θέτει η Τουρκία είπε: «Η Τουρκία αρνείται να συνεργαστεί στη μελέτη των στρατιωτικών αρχείων της παρά τη συμφωνία που έχει υπάρξει στα πλαίσια της ΔΕΑ, στην υπόδειξη μαζικών χώρων ταφής από τις περισυλλογές που έγιναν από τα πεδία των μαχών καθώς και στην υπόδειξη των χώρων που έχουν επαναταφεί τα λείψανα που σκόπιμα μετακινήθηκαν από τους πρωτογενείς χώρους ταφής από τον τουρκικό στρατό». Ο κ. Φωτίου κατέληξε με αναφορές στο ποιες ενέργειες μπορούν να γίνουν στις χώρες που βρίσκονται οι Κύπριοι της Διασποράς με τις κυβερνήσεις και τα άλλα θεσμικά όργανα ώστε να ασκηθούν οι αναγκαίες πιέσεις για να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία. 

Η ενημέρωση ολοκληρώθηκε με παρέμβαση του Προέδρου της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων κ. Νίκου Σεργίδη.

Μετά την ενημέρωση των συνέδρων για θέματα άμυνας από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο κ. Δημόκριτο Ζερβάκη, προβλήθηκε φιλμ με θέμα «Κερύνεια, μία κατεχόμενη ευρωπαϊκή πόλη» που δημιουργήθηκε από τον Δήμο Κερύνειας σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της ΠΣΕΚΑ.

Στις 18.45 το Κεντρικό Συμβούλιο θα γίνει δεκτό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη ενώ θα ακολουθήσει δεξίωση προς τιμήν των συνέδρων στο Προεδρικό Μέγαρο. 

(ΕΚ)