Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-07-2022 15:34

Ο Υπουργός Εσωτερικών προήδρευσε Διυπουργικής Επιτροπής για ανασκόπηση της υλοποίησης έργων στήριξης της περιοχής Τροόδους και ορεινών περιοχών

Την ανασκόπηση της πορείας των δράσεων για ανάπτυξη της περιοχής Τροόδους και των ορεινών περιοχών, είχε ως στόχο η σημερινή Διυπουργική Επιτροπή, η οποία συγκλήθηκε υπό την προεδρία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι διεξήχθη μία ευρύτατη Διυπουργική Σύσκεψη, για να «αξιολογήσουμε την Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης των Ορεινών Περιοχών (ΕΣΑΟΚ)».

«Στη σύσκεψη συμμετείχε το σύνολο των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, αφού υπάρχουν και ανάγονται δράσεις σε όλα τα Υπουργεία και τα Υφυπουργεία, κατά την οποία έγινε ανασκόπηση αυτού που για την Κυβέρνηση είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο», είπε ο Υπουργός.

Ανάφερε ότι διαλαμβάνει 265 δράσεις με έργα τα οποία συμποσούνται με προϋπολογιζόμενη δαπάνη €470 εκ.

Ο κ. Νουρής ανάφερε ότι «μέσα από τη συζήτηση και την παρακολούθηση ανά Υπουργείο των συγκεκριμένων δράσεων, διαφάνηκε ότι 78 από αυτές τις δράσεις, προϋπολογισμού €44εκ. έχουν ήδη ολοκληρωθεί. 94 δράσεις, με έναν προϋπολογισμό της τάξης των €110εκ. είναι σε διαδικασία εξέλιξης και κατασκευής. 11 δράσεις με  προϋπολογισμό €86εκ., είναι στο στάδιο της προκήρυξης, ενώ υπάρχουν και 32 δράσεις, με έναν προϋπολογισμό €185 εκ., τα οποία είναι ακόμα σε ένα πιο πρώιμο στάδιο μελέτης και προχωρούν».  

Σημείωσε ότι με τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, που έχει την εποπτεία και την παρακολούθηση των συγκεκριμένων δράσεων, «η Κυβέρνηση αποδεικνύει εκ νέου ότι υπάρχει στοχευμένη και ολιστική προσέγγιση στον τρόπο με τον οποίο θέλουμε ακριβώς να βοηθήσουμε, ιδιαίτερα τις ορεινές περιοχές και ακόμα πιο ιδιαίτερα την περιοχή του Τροόδους».

Ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη βδομάδα «θα δώσουμε στη δημοσιότητα αυτές τις δράσεις που έχουν ολοκληρωθεί, οι οποίες πραγματικά αλλάζουν την κυπριακή ύπαιθρο».

Ευχαρίστησε τους Υπουργούς και τους Υφυπουργούς, καθώς και τον Επίτροπο, για τη συνεργασία τους. «Ήταν μια εξαιρετικά εποικοδομητική η σημερινή συνάντηση και βεβαίως θα υπάρξει νεότερη εντός του φθινοπώρου για να δούμε ακριβώς την παρακολούθηση και υλοποίηση όλων αυτών των πολύ σημαντικών δράσεων», κατάληξε.

Ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων κ. Κώστας Χαμπιαούρης στις δηλώσεις του ευχαρίστησε και από τη δική του πλευρά όλους τους Υπουργούς, Υφυπουργούς, Γενικούς Διευθυντές, τους λειτουργούς των Υπουργείων και όλους όσοι συμβάλλουν στην υλοποίηση της Ενικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων (ΕΣΑΟΚ).

«Πιστοί στις εξαγγελίες και το όραμα του Προέδρου της Δημοκρατίας υλοποιούμε την ΕΣΑΟΚ για να επέλθει η βιώσιμη ανάπτυξη στις ορεινές μας κοινότητες, να σταματήσει η αστυφιλία και ο οικονομικός μαρασμός», είπε.

Ανάφερε ότι η σύσκεψη, συνέχεια πολλών άλλων συσκέψεων που έγιναν στο παρελθόν, είχε ως στόχο την ανασκόπηση της υλοποίησης των δράσεων της ΕΣΑΟΚ.

«Είδαμε τα χρονοδιαγράμματα, τους προϋπολογισμούς, συζητήσαμε θέματα συντονισμού και δώσαμε λύσεις σε κάποια από αυτά, τα οποία θεωρούσαμε ότι έπρεπε να προχωρήσουν τάχιστα», ανάφερε.

Σύντομα, είπε, «θα ανακοινωθούν τα έργα, τα οποία έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα, τα έργα τα οποία είναι σε εξέλιξη και αναμένεται είτε να ολοκληρωθούν είτε να προκηρυχθούν μέχρι το τέλος του χρόνου». Με την ανακοίνωση των έργων στόχος είναι «οι πολίτες να είναι σωστά ενημερωμένοι και να περάσουμε το μήνυμα ότι είμαστε εδώ και γνοιαζόμαστε γι αυτούς και ότι τις εξαγγελίες τις κάνουμε πράξεις».  

 

(ΕΦυς)