Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-07-2022 13:03

Ομιλία του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στην τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου του ήρωα Δημήτρη Ν. Παναγή, στη Σαλαμιού

Με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας, τελούμε σήμερα τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του ήρωα Δημήτρη Παναγή, εδώ στη γενέτειρά του Σαλαμιού.

Συγχαίρω όλους τους συντελεστές της πρωτοβουλίας ανέγερσης του μνημείου, την Κοινότητα Σαλαμιούς, την οικογένεια του ήρωα και την Επιτροπή για την ανέγερση του μνημείου, διότι με την ενέργεια τους αυτή θα μας θυμίζουν για πάντα τον ήρωα και τα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε και θυσιάστηκε. Συγχαίρω, επίσης, τον δημιουργό της προτομής κ. Παναγιώτη Πασάντα για το έργο του. Από τον χώρο αυτό ο Δημήτρης Παναγή θα μας θυμίζει και θα μας διδάσκει ότι οι άνθρωποι που θέλουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια και ελευθερία, αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, χωρίς να υπολογίζουν προσωπικά συμφέροντα και θυσίες.

Ο Δημήτρης Νεοφύτου Παναγή γεννήθηκε στη Σαλαμιού στις 2 Αυγούστου 1944. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε εδώ, στη γενέτειρά του, φοιτώντας στο δημοτικό σχολείο της κοινότητας. Οι οικονομικές ανάγκες τον έφεραν στην εφηβική του ηλικία στην Αμμόχωστο, όπου μαζί με τον αδελφό του εργάστηκαν στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Στην Αμμόχωστο γνωρίζει και τη σύζυγό του Μαρία, με την οποία θα αποκτήσουν στη συνέχεια τα δύο τους παιδιά, την Ανδρούλλα και τον Βύρωνα. Αντλώντας στοιχεία για τη βιογραφία του Ήρωα από τους δικούς του ανθρώπους, διαπίστωσα ότι είχε σχέση και με το Υπουργείο στο οποίο υπηρετώ ως πολιτικός προϊστάμενος. Μετά την Αμμόχωστο, λοιπόν, ο Δημήτρης μετακομίζει με την οικογένειά του στη Λευκωσία, και συγκεκριμένα στον Στρόβολο, και αναλαμβάνει την καντίνα του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος. Όσοι γνώρισαν τον Δημήτρη Παναγή, τον θυμούνται ως ένα ήρεμο, πράο, καλότροπο και εργατικό νέο. Βασικό χαρακτηριστικό του βέβαια ήταν και η αφοσίωση στην πατρίδα, δηλώνοντας αποφασιστικά και χωρίς δεύτερη σκέψη το παρόν του, όποτε αυτή τον κάλεσε.

Ο Δημήτρης είχε εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, αφού κατατάχθηκε στην Εθνική Φρουρά το 1962. Ως στρατιώτης μάλιστα, έλαβε μέρος στις διακοινοτικές συγκρούσεις του 1963-1964 και συγκεκριμένα στις μάχες στα Κόκκινα.

Ο ήρωας κατά την περίοδο του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής ζούσε με την οικογένειά του στον Στρόβολο. Στις 20 του Ιούλη του 1974, με το πρώτο κάλεσμα της πατρίδας παρουσιάστηκε ως έφεδρος στρατιώτης στο 301 ΤΠ. Μεταφέρθηκε με φορτηγό στη περιοχή του χωριού Άγιος Ερμόλαος και τοποθετήθηκε στον 1ο Λόχο του Τάγματος, με διοικητή του Λόχου τον μακαριστό, τότε Λοχαγό, Κώστα Παπακώστα. Ο Λόχος του προωθήθηκε για αμυντική εγκατάσταση στο ύψωμα Καλαμπάκι, πλησίον του χωριού Πιλέρι, στην οροσειρά του Πενταδακτύλου. Εκεί με τους συμπολεμιστές του οργανώθηκαν σε πρόχειρες θέσεις αναμένοντας την τουρκική επίθεση. Στις 26 Ιουλίου του 1974 και ώρα 4:30 το πρωί, και παρά το ότι είχε συμφωνηθεί εκεχειρία, οι Τούρκοι εξαπέλυσαν δριμεία και μαζική επίθεση με όλα τα όπλα και άρματα μάχης που διέθεταν. Με τον φόβο της κύκλωσης και του εγκλωβισμού του Λόχου από τους Τούρκους, διατάχθηκε οπισθοχώρηση στο χωριό Σύσκληπος και στη συνέχεια στον Κοντεμένο. Κατά το προσκλητήριο του Λόχου διαπιστώθηκε ότι ο ήρωας Δημήτρης Παναγή μαζί με άλλους πέντε οπλίτες του φυλακίου του (τον Λοχία Κωνσταντίνου Κώστα, και τους Στρατιώτες Ποταμίτη Χαράλαμπο, Γιάγκου Κώστα, Χρυσοστόμου Χρήστο και Θεοχαρίδη Δημήτρη) ήταν απόντες.

Τα οστά του ήρωα βρέθηκαν το 2009 στην περιοχή του χωριού Πιλέρι και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA. Ο Δημήτρης κηδεύτηκε με τιμές ήρωα και τα οστά του τάφηκαν στον Τύμβο Μακεδονίτισσας στις 15 Δεκεμβρίου του 2013.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες.

Ο Δημήτρης Παναγή και όλοι οι αγωνιστές της ελευθερίας ενσαρκώνουν το ήθος, τη φιλοπατρία, και το όραμα για έναν καλύτερο κόσμο. Σήμερα, 48 χρόνια μετά, έχουμε χρέος να μνημονεύουμε τους ηρωικούς νεκρούς μας, να αντλούμε διδάγματα για τη θυσία τους και αναλογιζόμενοι το μεγαλείο τους, να αποδίδουμε με έργα τις τιμές που τους αξίζουν, προκειμένου να δικαιώσουμε τη θυσία τους.

Φίλες και φίλοι,

Η απαράδεχτη κατάσταση που δημιουργήθηκε με την τουρκική εισβολή και την συνεχιζόμενη κατοχή μεγάλου μέρους της πατρίδας μας, δυστυχώς παγιώνεται συνεχώς. Η Τουρκία επιδεικνύει εδώ και δεκαετίες την ίδια αδιάλλακτη στάση και συνεχίζει τον σφετερισμό των περιουσιών μας, την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον εποικισμό, την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την αξίωση μόνιμης παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, περιφρονώντας το ευρωπαϊκό κεκτημένο και αγνοώντας το διεθνές δίκαιο.

Η στάση αυτή της Τουρκίας δεν πρόκειται να κάμψει τη δική μας αγωνιστικότητα και επιθυμία για μια σωστή λύση. Η κυβέρνηση εργάζεται συστηματικά, ώστε, μέσα από ειρηνικές διαδικασίες και στηριζόμενοι στο διεθνές δίκαιο, να επιτύχουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο εθνικό μας πρόβλημα. Μια λύση που να διασφαλίζει την ιστορική συνέχεια του κυπριακού ελληνισμού στη γη των πατέρων του. Η ιδιότητά μας ως κράτους μέλους της ΕΕ και η βασική αρχή ότι η λύση πρέπει να εδράζεται στις Ευρωπαϊκές Αρχές και Αξίες, η αταλάντευτη προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και η αναβαθμισμένη γεωπολιτική σημασία της πατρίδας μας, αποτελούν παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν θετικά στην προσπάθειά μας να φτάσουμε σε μια σωστή λύση. Πέρα από την προσπάθεια που γίνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση προσπαθεί να χτίσει στρατηγικές συμμαχίες, με την ανάπτυξη πολυθεματικών συνεργασιών σε διμερές, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Θέλουμε να αναδείξουμε τον αναβαθμισμένο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος και το γεγονός ότι μπορεί να αποτελέσει παράγοντα ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Μέσα από αυτές μας τις προσπάθειες, καθώς και τις προσπάθειες για εκσυγχρονισμό του κράτους μας και έξοδο από τις συνεχείς κρίσεις των τελευταίων χρόνων, επιδιώκουμε να εξασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών μας και των επόμενων γενιών μέσα σε συνθήκες ειρήνης, ευημερίας και προόδου. Θέλουμε μια Κύπρο απαλλαγμένη από κατοχικό στρατό και αναχρονιστικές εγγυήσεις, μια Κύπρο ελεύθερη, επανενωμένη, με πολιτική και οικονομική σταθερότητα, που να αξιοποιεί την ευρωπαϊκή της ταυτότητα και να προωθεί την πρόοδο σε όλους τους τομείς ανάπτυξης.

Το δίκαιο του αγώνα μας, τα διδάγματα από τις θυσίες των ηρώων μας και οι διαχρονικές αξίες του πολιτισμού μας αποτελούν σταθερά στηρίγματα στην πορεία μας. Οφείλουμε να προχωρήσουμε με ενότητα και σύνεση, θέτοντας το «εμείς» πάνω από το «εγώ», με την ελπίδα ότι θα ανατείλουν καλύτερες μέρες για τον τόπο μας.

Το καλύτερο μνημόσυνο, λοιπόν, για τον λεβέντη από τη Σαλαμιού, τον ήρωα Δημήτρη Παναγιώτου και όλους τους ήρωές μας, είναι να αγωνιστούμε στη βάση αυτών των αξιών και να πράξουμε το καθήκον μας απέναντι στην πατρίδα.

Τιμή και δόξα στον ήρωα Δημήτρη Παναγιώτου και όλους τους ήρωές μας.


(ΜΒ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα