Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-08-2022 19:15

Η Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε τον Υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε το απόγευμα τον Υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας κ. Nikola Selaković, στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί στην Κύπρο. Τον κ. Selaković συνόδευε ο Πρέσβης της Σερβίας στην Κύπρο κ. Μarko Βlagojević και υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

Κατά τη συνάντηση, υπογραμμίστηκαν οι άριστες σχέσεις Κύπρου-Σερβίας, οι οποίες εδράζονται στους μακρόχρονους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών και στην αμοιβαία μεταξύ τους στήριξη σε ζητήματα μείζονος σημασίας για την κάθε χώρα. Η Πρόεδρος της Βουλής επαναβεβαίωσε τη σταθερή στήριξη της Κύπρου προς τη Σερβία, στη βάση αρχών, τόσο στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου όσο και στην ενταξιακή πορεία της Σερβίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Αναφερόμενη στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η κα Δημητρίου επισήμανε ότι η Κύπρος, ούσα η ίδια θύμα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος του εδάφους της από την Τουρκία, παραμένει προσηλωμένη σε αρχές. Την ίδια στιγμή, τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής, αναμένουμε ότι οι αρχές αυτές θα εφαρμόζονται έναντι κατάφωρων παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου από όποια χώρα και αν αυτές προέρχονται. Η κα Δημητρίου στηλίτευσε τη λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών και την ανοχή που επιδεικνύεται προς την Τουρκία, η οποία, όπως ανέφερε, κλιμακώνει τις προκλήσεις της εις βάρος της Κύπρου, τόσο επί του εδάφους και ειδικότερα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου όσο και εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ παράλληλα αρνείται να ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας προς ίδιον όφελος.

Ο κ. Selaković εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη σταθερή στήριξη της Κύπρου στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου και στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του και επαναβεβαίωσε τη θέση αρχών και τη στήριξη της Σερβίας στην κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Κατά τη συνάντηση, έγινε ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και τις σοβαρότατες ανθρωπιστικές και πολιτικο-οικονομικές συνέπειές του για την ίδια τη χώρα και ολόκληρη την Ευρώπη. Υπογραμμίστηκε εκατέρωθεν η βούληση για περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα, περιλαμβανομένου του κοινοβουλευτικού μέσω ενισχυμένων ανταλλαγών. Στο πλαίσιο αυτό, έγινε μνεία στην καθόλα επιτυχή επίσημη επίσκεψη της Προέδρου της Βουλής στη Σερβία, τον περασμένο Νοέμβριο και υπογραμμίστηκε η σημασία και οι δυνατότητες της κοινοβουλευτικής της διπλωματίας.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)