Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-08-2022 09:52

Παρέμβαση του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη 10η Διάσκεψη Αναθεώρησης της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, εκπροσώπησε χθες την Κυπριακή Δημοκρατία στη 10η Διάσκεψη Αναθεώρησης της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (ΝΡΤ), που πραγματοποιείται στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών από την 1η μέχρι 26 Αυγούστου.

Στην παρέμβαση του ο κ. Χατζηχρυσάνθου, επεσήμανε ότι η ασφάλεια των μικρών κρατών, όπως και στην περίπτωση της Κύπρου, βασίζεται σε ένα μεγάλο βαθμό στο διεθνές σύστημα συλλογικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των καθεστώτων αφοπλισμού, μη διάδοσης και ελέγχου των όπλων.

Η ΝΡΤ, σημείωσε, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του παγκόσμιου καθεστώτος μη διάδοσης πυρηνικών όπλων και η βάση για τη διασφάλιση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Πρόσθεσε, επίσης, ότι είναι πρωταρχικής σημασίας η εξισορρόπηση των τριών πυλώνων της ΝΡΤ και εξέφρασε την ικανοποίηση του για ορισμένα θετικά βήματα που έχουν γίνει όσον αφορά στους πυλώνες της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων και της ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος στον πυλώνα του αφοπλισμού. 

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις στο θέμα της ασφάλειας λόγω του έντονα πολωμένου διεθνούς κλίματος και της πιθανότητας μιας κούρσας πυρηνικών εξοπλισμών στην περιοχή μας. Υπογράμμισε την ανάγκη δέσμευσης για την πλήρη εφαρμογή και αυστηρή συμμόρφωση με την ΝΡΤ και τη μείωση του ρόλου των πυρηνικών όπλων στα δόγματα άμυνας και ασφαλείας.

Ο κ. Χατζηχρυσάνθου χαιρέτισε τη νέα Συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών όπλων (New STARΤ Treaty) και εξέφρασε την υποστήριξη του για την ενίσχυση των διεθνών υποχρεώσεων μέσω της έναρξης ισχύος της CTBT και της υιοθέτησης μιας αποτελεσματικής Συνθήκης αποκοπής σχάσιμων υλικών.

Αναφερόμενος στην ασφάλεια της πυρηνικής ενέργειας, σημείωσε την ανάγκη για περισσότερο ενδιαφέρον στην περιοχή μας. Το αναφαίρετο δικαίωμα όλων των κρατών να συμμετέχουν σε ειρηνικά προγράμματα πυρηνικής ενέργειας συνεπάγεται την ευθύνη χρησιμοποίησης της πυρηνικής ενέργειας με περισσότερη προσοχή, πλήρη διαφάνεια και τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα περιβαλλοντικής και ανθρώπινης ασφάλειας. Τόνισε ότι τα κράτη θα πρέπει να αποφεύγουν την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ενέργειας σε περιοχές που είναι σεισμογενείς ή επιρρεπείς σε φυσικές καταστροφές. Υπογράμμισε δε την αναγκαιότητα επικαιροποιημένων συστημάτων προειδοποίησης σε περιπτώσεις πυρηνικών ατυχημάτων με διασυνοριακές επιπτώσεις.

Καταληκτικά, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος αναφέρθηκε στη μνήμη των θυμάτων των ατομικών  βομβαρδισμών της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι και τόνισε ότι θα πρέπει να μας υπενθυμίζει τις καταστροφικές για την ανθρωπότητα συνέπειες της χρήσης των πυρηνικών όπλων και να λειτουργήσει, επίσης, ως κίνητρο σε όλους τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη να αγωνιστούν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προκειμένου να εφαρμοστούν αποτελεσματικά και οι τρεις πυλώνες της ΝΡΤ.

(ΕΠ/IK)