Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-08-2022 14:21

Ο Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με την Επιτροπή Κατεχομένων Κοινοτήτων – Ανακοινώσεις για το αποτέλεσμα της διαβούλευσης αιτημάτων και σειράς ζητημάτων που απασχολούσαν τις κατεχόμενες Κοινότητες

Την επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων, αλλά και ικανοποίηση διαχρονικών αιτημάτων της Επιτροπής Κατεχομένων Κοινοτήτων, είχε ως αποτέλεσμα η σημερινή συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή με τον προεδρεύων και εκπροσώπους της Επιτροπής Κατεχόμενων Κοινοτήτων.

Ανακοίνωσε ο Υπουργός αυξήσεις στις χορηγίες προς τις Ενώσεις Κατεχόμενων Κοινοτήτων Λευκωσίας και Αμμοχώστου, αλλά και παραχώρηση συνταξιοδοτικής αποζημίωσης στους πρώην κοινοτάρχες κατεχόμενων Κοινοτήτων.

«Για την κυβέρνηση και για το Υπουργείο Εσωτερικών που ασχολείται με τη μεταρρύθμιση οι κοινότητες είναι το κύτταρο, όχι απλά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά του ιδίου του κράτους», δήλωσε ο Υπουργός  Εσωτερικών, μετά το πέρας της συνάντησης.

Στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους τόνισε ότι «έχουμε εγκύψει στα προβλήματα όλων των κοινοτήτων, είτε στις ελεύθερες περιοχές είτε στις κατεχόμενες», προσθέτοντας πως μέσα από την αποτελεσματικότητα και τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί «ποτέ άλλοτε καμία κυβέρνηση δεν έχει ασχοληθεί σε τέτοιο βαθμό με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινότητές μας, είτε αυτά είναι στις ελεύθερες περιοχές, με τα πάμπολα έργα και τομές που έχουν γίνει, είτε στις κατεχόμενες περιοχές, με τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουν».

Σημείωσε ότι η Επιτροπή Κατεχόμενων Κοινοτήτων και οι κατεχόμενες κοινότητες έχουν μια ξεχωριστή σημασία. Εξήγησε ότι «πέραν από την επίλυση των όποιων συγκεκριμένων λειτουργικών τους προβλημάτων, έχουν και πρέπει να παίξουν ένα πάρα πολύ σημαντικό ρόλο όσον αφορά κυρίως την προβολή του εθνικού μας θέματος».

Η σημερινή συνάντηση, σημείωσε, είναι καταληκτική για μια σειρά από θέματα τα οποία ήταν χρονίζοντα για την Επιτροπή Κατεχόμενων Κοινοτήτων, λέγοντας ότι ικανοποιήθηκαν και επιλύθηκαν. Εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίησή του, γιατί, όπως ανάφερε, «οι άνθρωποι των κατεχομένων κοινοτήτων μας θα απαλείψουν από την όποια ημερήσια διάταξη είχαν μέχρι σήμερα αυτά τα θέματα».

«Έχουμε λοιπόν αποφασίσει σήμερα ότι θα αυξηθεί η χορηγία προς την Ένωση Κατεχόμενων Κοινοτήτων Λευκωσίας στις €25,000, αυξημένη δηλαδή κατά €5.000. Στη δε Ένωση Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου, που είχε λαμβάνειν €10.000 μέχρι σήμερα, θα αποδοθούν πρόσθετες €10.000, για να ανέβει στις €20.000 και το 2023 θα προστεθούν άλλες €5000 για να εξομοιωθεί με την Ένωση Κατεχόμενων Κοινοτήτων Λευκωσίας. Ένας εξορθολογισμός που ήταν πάντοτε διαχρονικό πάγιο αίτημα της Ένωσης», είπε.

Αναφερθείς στο δεύτερο θέμα, υπέδειξε ότι «από το 2019 η κυβέρνηση προχώρησε στην παραχώρηση μιας μηνιαίας αποζημίωσης και καταβολή 13ης αποζημίωσης στους Κοινοτάρχες των κατεχόμενων κοινοτήτων, η οποία ήταν ίση με το 50% της αποζημίωσης που λαμβάνουν οι Κοινοτάρχες των ελεύθερων περιοχών».

«Σήμερα υιοθετήσαμε και ικανοποιήσαμε ένα επίσης διαχρονικό αίτημα της Ένωσης Κατεχομένων Κοινοτήτων, στη βάση ακριβώς αυτής της ίδιας λογικής προσέγγισης για παραχώρηση συνταξιοδοτικής αποζημίωσης και στους πρώην κοινοτάρχες των κατεχόμενων κοινοτήτων, κάτι που για χρόνια παρέμενε άλυτο. Με αυτή τη συγκεκριμένη απόφαση θα ικανοποιηθούν κατά το μέγιστο 111 πρώην κοινοτάρχες που έχουν λαμβάνειν αυτό το επίδομα», πρόσθεσε ο κ. Νουρής.

Με τη συμφωνία αυτή, εξήγησε, «φεύγει από την ημερήσια διάταξη ένα θέμα το οποίο ήταν πάντοτε ένα αγκάθι, μια τροχοπέδη, σε διάφορα θέματα που συζητούσαμε».

«Για μας, για την Κυβέρνηση, η Ένωση Κατεχόμενων Κοινοτήτων είναι ένας ξεχωριστός θεσμός με μια ιδιαιτερότητα», συνέχισε.

Εξέφρασε, ακολούθως την ικανοποίησή του που υιοθετήθηκε η εισήγηση που κατέθεσε για σύγκληση μιας κοινής συνεδρίας στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών, «για να συζητήσουμε και να αποδώσουμε ένα πρόσθετο ρόλο στην Επιτροπή Κατεχόμενων Κοινοτήτων όσον αφορά τον τρόπο προβολής του εθνικού μας θέματος και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό με έναν συγκροτημένο τρόπο». Στόχος, πρόσθεσε, είναι «να υπάρξει μια ενιαία φωνή, με ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο, με τον οποίο θα προβάλλεται το εθνικό μας πρόβλημα μέσω των ανθρώπων που εκπροσωπούν τον προσφυγικό κόσμο». Είπε ότι αυτό εκτιμάται να γίνει το φθινόπωρο με την επάνοδο μας από τις θερινές διακοπές.

Αφού ευχαρίστησε την Επιτροπή Κατεχόμενων Κοινοτήτων για την αξιοπρόσεκτη δουλειά, είπε ότι «ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση αποδεικνύουμε ότι είμαστε έμπρακτα συμπαραστάτες στις κατεχόμενες κοινότητές μας και θα συνεχίσουμε να είμαστε αρωγοί και υποστηρικτές αυτού του εξαιρετικά σημαντικού λειτουργήματος που επιτελούν».  

Σημείωσε, επιπλέον, ότι  η συνάντηση είχε τον χαρακτήρα της ενημέρωσης και για δυο πολύ σοβαρά θέματα που απασχολούν τον προσφυγικό κόσμο.

Το πρώτο θέμα, είπε, αφορά στην εξέλιξη με το θέμα διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών. Είπε ότι η δέσμευση του Υπουργού  Εσωτερικών για εξορθολογισμό αυτής της πολύ μεγάλης στρέβλωση που υπάρχει υλοποιείται.  Πέραν από τις μελέτες, πρόσθεσε, έχουν ετοιμαστεί τα σχετικά νομοσχέδια που είναι στη Νομική Υπηρεσία του κράτους.

«Έχει ενημερωθεί τον περασμένο Ιούνιο η Συμβουλευτική Επιτροπή Διαχείρισης των Τουρκοκυπριακών περιουσιών» ανάφερε λέγοντας  ότι  «και τα 27 μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής έχουν χαιρετίσει και την πρωτοβουλία, την προσπάθεια και το περιεχόμενο της συγκεκριμένης πρότασης, η οποία μόλις επιστρέψει από τη Νομική Υπηρεσία θα προωθηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι εντός φθινοπώρου θα γίνει νομοθετική πράξη η αλλαγή της διαδικασίας διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών στη βάση της πρότασης που το Υπουργείο Εσωτερικών καταθέτει. Κορωνίδα της πρότασης, τόνισε, είναι οι τουρκοκυπριακές περιουσίες να συνεχίζουν να διατίθενται προς όφελος των προσφύγων. Πρόσθεσε, εξάλλου, πως «εισάγονται στις ξεχωριστές κατηγορίες ιδιοκτησιών, στα οικιστικά, στους γεωργικούς κλήρους και στα εμπορικά, συγκεκριμένες διατάξεις που ικανοποιούν διαχρονικά αιτήματα, τα οποία δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση την παραχώρηση αυτών των ιδιοκτησιών προς τους πρόσφυγες».

Αναφερθείς στο δεύτερο μεγάλο, όπως το χαρακτήρισε, κεφάλαιο της αποζημίωσης για την απώλεια χρήσης των κατεχόμενων περιουσιών, είπε πως κατά τη συνάντηση με την Επιτροπή αναφέρθηκε στις πολλές και αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν για να φτάσουμε σε μια αξιοπρεπή κυβερνητική εισήγηση, όπως την είχε περιγράφει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Για την κυβέρνηση, δεν νοείται να μιλούμε για τους πρόσφυγες και η οποιαδήποτε εισήγηση ή λύση προτείνουμε να μην είναι αξιοπρεπής», διευκρίνισε ο Υπουργός και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει αυτή η τεράστια προσπάθεια μετά την ολοκλήρωση των πρώτων μελετών «για να μπορέσουμε ακριβώς να φτάσουμε κάποια χρονική στιγμή υπερπηδώντας αυτά τα προβλήματα σε μια λύση που θα είναι αξιοπρεπής για τους πρόσφυγές μας».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο κατά πόσο έχει βρεθεί λύση για το ζήτημα των περιουσιών στα κατεχόμενα που δεν είναι εγγεγραμμένες στο Κτηματολόγιο και ως εκ τούτου δεν είναι γνωστοί οι ιδιοκτήτες τους, ο Υπουργός επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για έναν μεγάλο αριθμό μη εγγεγραμμένων, ο οποίος συμποσούται στο 19%.

Εναπόκειται στους φερόμενους ως ιδιοκτήτες να δηλώσουν στο Κτηματολόγιο την περιουσία τους εξήγησε, λέγοντας ότι αυτό είναι ένα από τα τέσσερα μεγάλα προβλήματα για το θέμα της απώλειας χρήσης, αλλά δεν είναι το μείζον θέμα.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, αντικειμενικές δυσκολίες υπάρχουν σε θέματα  εκτίμησης και διαχείρισης των περιουσιών και της νομιμότητας, καθότι έκτοτε έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια και έχουν γίνει πολλές ανταλλαγές, στο θέμα που αφορά στην Επιτροπή Αποζημίωσης των κατεχόμενων περιουσιών, καθώς στη συνιδιοκτησία. «Όλα τούτα είναι προβλήματα τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν για να μην αντιμετωπίσουμε πρόσθετα προβλήματα στο ενδεχόμενο λύσης και είναι αυτά τα προβλήματα που εμποδίζουν την κυβέρνηση να προχωρήσει στην τελική της εισήγηση», διευκρίνισε ο Υπουργός.

Από την πλευρά του ο Προεδρεύων της Επιτροπής Κατεχόμενων Κοινοτήτων κ. Μιχάλης Τζιώρτας, ευχαρίστησε εκ μέρους της Ένωσης Κατεχόμενων Κοινοτήτων Αμμοχώστου, Λευκωσίας και Κερύνειας την Κυβέρνηση και ιδιαίτερα τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκο Νουρή για την προσπάθεια επίλυσης των διαφόρων χρονιζόντων προβλημάτων.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα αποδοθούν και οι προσπάθειες όσον αφορά στην απώλεια χρήσης, για τις οποίες όπως ανάφερε, «περιμένει όλος ο προσφυγικός κόσμος να πάρει μια ανάσα, μια αναπνοή». Με καλή θέληση, συμπλήρωσε, θα βρεθεί η λύση όπως και στην περίπτωση των τουρκοκυπριακών που το Υπουργείο Εσωτερικών έχει καταθέσει τον σχεδιασμό.

 

(ΕΦυς)