Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-07-2018 08:34

Εκτροπή οικιακών απόβλητων επαρχίας Λευκωσίας από τη χωματερή στον Κοτσιάτη στη Μονάδα Διαχείρισης στη Κόσιη

Ανάγκη για αύξηση στα τέλη σκυβάλων

Αναφορικά με τη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησαν χθες οι Δήμαρχοι της επαρχίας Λευκωσίας και τη σχετική ανακοίνωση που αφορά την αύξηση των τελών διαχείρισης των σκυβάλων λόγω της μεταφοράς τους στη μονάδα διαχείρισης στη Κόσιη, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ανακοινώνει τα πιο κάτω:

Η μεταφορά των οικιακών απορριμμάτων της επαρχίας Λευκωσίας στη μονάδα διαχείρισης στη Κόσιη είναι αναγκαία ώστε να τερματιστεί η λειτουργία του ανεξέλεγκτου χώρου ταφής στον Κοτσιάτη και η συνεπαγόμενη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Όπως είναι γνωστό, η Κύπρος έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη συνεχιζόμενη λειτουργία του σκυβαλότοπου, με κίνδυνο να επιβληθεί πρόστιμο, το ύψος του οποίου αναμένεται να είναι της τάξης των δεκάδων εκατομμύριων ευρώ.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, έχοντας διαπραγματευτεί επί μήνες με τη διαχειρίστρια εταιρία της μονάδας στη Κόσιη, η οποία ήδη διαχειρίζεται τα απορρίμματα των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου, κατέληξε σε συμφωνία για διαχείριση των απορριμμάτων και της επαρχίας Λευκωσίας στην εν λόγω μονάδα. Με  τη συμφωνία επιτυγχάνεται σημαντική μείωση του κόστους επεξεργασίας των απορριμμάτων στη Κόσιη,  από 65 σε 40 ευρώ τον τόνο περίπου ενώ ταυτόχρονα  αποφεύγεται και  ο κίνδυνος επιβολής προστίμου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων της επαρχίας Λευκωσίας ήταν αναμενόμενο ότι θα αυξηθεί σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση, αφού στην περίπτωση του Κοτσιάτη γίνεται απλά ανεξέλεγκτη ταφή τους ενώ στην Κόσιη αυτά θα τυγχάνουν ορθής διαχείρισης και επεξεργασίας σε εργοστάσιο ειδικά κατασκευασμένο για τον σκοπό αυτό.

Σχετικά με τα δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο, σύμφωνα με  τα οποία τα τέλη τα οποία θα καταβάλλουν οι πολίτες θα πολλαπλασιαστούν σε σχέση με το τι πληρώνουν σήμερα, διευκρινίζεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του κόστους που επιβαρύνονται οι πολίτες προκύπτει από τη συλλογή των σκυβάλων από τις κατοικίες και τη μεταφορά τους και όχι τη διαχείριση ή επεξεργασία τους. Έτσι, ενώ το κόστος διαχείρισης/επεξεργασίας των αποβλήτων της επαρχίας Λευκωσίας θα αυξηθεί από 8 ευρώ σε περίπου 40 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων, σύμφωνα με πρόσφατη τροποποίηση του σχετικού νόμου, τα τέλη για τους πολίτες δεν επιτρέπεται να αυξηθούν με ποσοστό που υπερβαίνει το 14% και σε επίπεδο που υπερβαίνει τα 250 ευρώ ανά κατοικία ανά έτος.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος χαιρετίζει τη δεδηλωμένη πρόθεση των Δήμων να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές αλλαγές ώστε να μειωθούν οι δαπάνες συλλογής και μεταφοράς των απορριμμάτων. Παράλληλα, καλεί τους πολίτες να περιορίσουν στο μέγιστο δυνατό την παραγωγή αποβλήτων και να αξιοποιούν πρακτικές όπως η επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση, ώστε να περιορίσουν τελικά και το κόστος που θα επωμίζονται για τη διαχείρισή τους. Τονίζει, επίσης, την ευρύτερη ανάγκη λήψης επιπρόσθετων μέτρων πολιτικής για μείωση του όγκου των απορριμμάτων ώστε να μειωθούν και τα τέλη που θα επιβάλλονται στους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΓΑΑΠ στο εγγύς μέλλον θα προχωρήσει στην εξαγγελία μέτρων, τα οποία θα υποβοηθήσουν στη μείωση των απορριμμάτων σε επίπεδο κατοικίας, διαχωρισμό των απορριμμάτων στην πηγή και αύξηση της επαναχρησιμοποίησης προϊόντων και ανακύκλωσης με συστήματα όπως πληρώνω-όσο-πετώ, ώστε να υπάρχουν και τα κατάλληλα οικονομικά κίνητρα προς τους πολίτες.

(ΜΚΑ/ΜΓ/ΕΙ)