Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-08-2022 18:07

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με την πρόσφατη γραπτή δήλωση του ούτω καλούμενου «υπουργείου εξωτερικών» του ψευδοκράτους

Ο κ. Ερτογρούρογλου και η παράνομη δομή της οποίας ηγείται φαίνεται να συνεχίζουν να λειτουργούν στη λογική της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων, αφού αδυνατούν να κατανοήσουν ακόμα και τα αυτονόητα. Μιας προπαγάνδας που ηχεί εύηχα μόνο στα αυτιά της Τουρκίας και του κ. Ερτογρούρογλου.

Η κατάσταση που διαμορφώθηκε στην Κύπρο είναι αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής του 1974 και της συνεχιζόμενης κατοχής του βορείου τμήματος του νησιού. Μιας ενέργειας εξ ορισμού παράνομης και αντίθετης με το Διεθνές Δίκαιο και τις επιμέρους πτυχές του.

Είναι αυτή η τουρκική εισβολή που σκόρπισε τον όλεθρο και την καταστροφή και που συνεχίζει για 48 χρόνια να κρατά την πατρίδα και τον λαό μοιρασμένους. Είναι αυτή που κατέστησε την ηγεσία των ΤΚ να είναι σήμερα το πολιτικό παρακλάδι της Τουρκίας, καταδικάζοντας τους ίδιους τους Τουρκοκυπρίους και αποτρέποντας την επανένωσή τους με την ίδια τους την πατρίδα.

Εάν η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο για να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη, όπως η ίδια διατείνεται, γιατί δεν αποχώρησε από την Κύπρο και συνεχίζει να κατέχει παράνομα το 37% του εδάφους της;

Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως η μόνη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση του τόπου και όντας το μόνο Κράτος στην Κύπρο, εκπροσωπεί και θα συνεχίσει να εκπροσωπεί ολόκληρη την Κύπρο και τον λαό της.

Τα μόνα επιχειρήματα που στερούνται νομικής επάρκειας και είναι αντίθετα με το Διεθνές Δίκαιο είναι τα επιχειρήματα της ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων και του κυρίου Ερτογρούρογλου. Επιχειρήματα και θέσεις με τις οποίες αποτυχημένα επιχειρεί να αποποιηθεί το ρόλο του θύτη και να αναλάβει αυτόν του θύματος.

Δυστυχώς, όμως, για τον κ. Ερτογρούρογλου, τόσο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όσο και η Διεθνής Κοινότητα, όχι απλά δεν αναγνωρίζουν τη δομή της οποίας ο ίδιος ηγείται, αλλά έχουν προτρέψει όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να αναγνωρίζουν ως μόνο κράτος στην Κύπρο την Κυπριακή Δημοκρατία και να αποφύγουν την όποια αλληλεπίδραση με το παράνομο και αποσχιστικό μόρφωμα της ούτω καλούμενης «τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου».

Η πλευρά μας παραμένει προσηλωμένη και εργάζεται για τη δημιουργία προϋποθέσεων έτσι ώστε να υπάρξει κινητικότητα στο Κυπριακό. Μια κινητικότητα που να οδηγήσει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των επιμέρους διατάξεών τους.

Δυστυχώς, δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το στάδιο, με αποκλειστικούς υπεύθυνους την Τουρκία και την Τουρκοκυπριακή ηγεσία, κάτι που προκαλεί μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό.

Τελικά, η μόνη ρεαλιστική επιλογή για την ηγεσία των ΤΚ είναι να αρχίσει να σκέφτεται και να λειτουργεί ρεαλιστικά.

Μέχρι τότε, θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε στον δρόμο του ορθολογισμού, στον δρόμο του διεθνούς δικαίου και της νομιμότητας, οικοδομώντας συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους κατοίκους της Κύπρου.


(ΜΒ)