Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-08-2022 11:09

Τελετή διαβεβαίωσης του νέου Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή διαβεβαίωσης του Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Λουκά Χατζημιχαήλ, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.

Μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «κατόπιν αποφάσεως του Υπουργικού Συμβουλίου, προχωρώ σήμερα στον διορισμό του κ. Λουκά Χατζημιχαήλ στη θέση του Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς.

κ. Χατζημιχαήλ, προσμετρώντας το υψηλό της αποστολής που συνεπάγεται το εν λόγω αξίωμα, η επιλογή σας εδράστηκε στην άρτια κατάρτιση και τις γνώσεις που κατέχετε, ως επίσης την πολύτιμη εμπειρία σας ως αποτέλεσμα της μακράς και επιτυχούς υπηρεσίας σας στις τάξεις τις Εθνικής Φρουράς.

Υπηρεσία κατά την οποία διακριθήκατε για το ήθος και την ακεραιότητα του χαρακτήρα σας, τον απόλυτο επαγγελματισμό και υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Την ίδια στιγμή, μέσα από τις επιτελικές και επιχειρησιακές σας γνώσεις, υψίστης σημασίας υπήρξε η συνδρομή σας όσον αφορά την ενδυνάμωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και ικανότητας της Εθνικής Φρουράς.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν έχω αμφιβολία πως ενασκώντας τα νέα καθήκοντά σας με την ίδια ευσυνειδησία και ζήλο, θα φέρετε εις πέρας και αυτή τη σημαντική αποστολή.

Προς τούτο, πέραν της περιφρούρησης και προάσπισης της κατεχόμενής μας πατρίδας, καλείσθε να συνεισφέρετε στην υλοποίηση και εφαρμογή του ολοκληρωμένου σχεδιασμού που υιοθετήσαμε για την αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς.

Ένας στόχος ο οποίος τέθηκε στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας, αναγνωρίζοντας την υποχρέωση που έχουμε ως Πολιτεία για τη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων σχετικά με τη μετεξέλιξη της Εθνικής Φρουράς σε έναν σύγχρονο, ευέλικτο και αξιόμαχο ημιεπαγγελματικό στρατό.

Προς τούτο, στο πλαίσιο μιας σειράς στοχευμένων δράσεων που υιοθετήσαμε, επιδιώξαμε την ενίσχυση του αμυντικού εξοπλισμού και την αναβάθμιση της λειτουργικής επάρκειας της Δύναμης.

Μέρος μόνο των καινοτόμων προσεγγίσεων που ακολουθήθηκαν προς την κατεύθυνση αυτή, αποτελούν:

•   Η μείωση της στρατιωτικής θητείας σε 14 μήνες, χωρίς να επηρεάζεται ποσώς η επιχειρησιακή ικανότητα της Δύναμης.

•   Η εισαγωγή και η ισχυροποίηση του θεσμού των επαγγελματιών οπλιτών, μέσα από την επιτυχή ενσωμάτωση πέραν των 3000 αντρών και γυναικών.

•   Η αναβάθμιση του θεσμού της εφεδρείας.

•   Η εκπαίδευση, ο επιστάμενος έλεγχος και αξιολόγηση της ηγεσίας, του προσωπικού και των μελών της Εθνικής Φρουράς βάσει βελτιωμένων πρακτικών.

•   Η στοχευμένη αντιμετώπιση της φυγοστρατίας.

•   Ο εφοδιασμός της Εθνικής Φρουράς με αξιόπιστα αποτρεπτικά οπλικά συστήματα, τελευταίας γενιάς, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό.

Σημειώνω, επίσης, ως μέρος των αποτελεσμάτων του στρατηγικού μας σχεδιασμού, την ενίσχυση του ρόλου και της γεωστρατηγικής δυναμικής που έχει αποκτήσει η Κύπρος.

Εξέλιξη ιδιαιτέρως σημαντική σε μία εποχή πολιτικών ανακατατάξεων και νέων ασύμμετρων απειλών για την ευρύτερη περιοχή, αφού πετύχαμε η πατρίδα μας να αποτελεί ισχυρό παράγοντα διαχείρισης κρίσεων, σταθερότητας και συνεισφορέα ασφάλειας και ειρήνης.

Προς τούτο, υπογραμμίζω:

•   Τη δημιουργία του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Δορυφορικού Κέντρου Ελέγχου Αποστολών και του Συντονιστικού Κέντρου «ΖΗΝΩΝ». Η επιτυχής λειτουργία των εν λόγω κέντρων είναι επιβεβαιωτική της ικανότητας της Κύπρου όσον αφορά την παροχή ανθρωπιστικών υπηρεσιών, ως επίσης υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης.

•   Την αποτελεσματική συμμετοχή της Κύπρου, ως ιδρυτικού μέλους, στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (PESCO), η οποία, μεταξύ άλλων, στοχεύει στην ενίσχυση των αμυντικών συνεργασιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

•   Πέραν τούτων, σημειώνω την υπογραφή και άλλων σημαντικών αμυντικών συμφωνιών και συνεργασιών σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.

•   Σε αυτά πρέπει να προστεθούν οι διεθνούς εμβέλειας κοινές ασκήσεις με σειρά σημαντικών χωρών.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες της Κυβέρνησης, της Πολιτείας και του κυπριακού λαού, προς τον απερχόμενο Υπαρχηγό κ. Κώστα Χρυσηλίου.

Ο κ. Χρυσηλίου, συνεισφέροντας τα μέγιστα στον καταρτισμό, την υλοποίηση και εφαρμογή του στρατηγικού σχεδιασμού που προανέφερα, εκπλήρωσε την αποστολή που του ανατέθηκε με υψηλό αίσθημα ευθύνης, έχοντας μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.

κ. Χρυσηλίου, σας εύχομαι καλή συνέχεια.

κ. Υπαρχηγέ, ως πολλάκις έχω δηλώσει, ως χώρα δεν επιδιώκουμε την επιθετική διάταξη της Εθνικής μας Φρουράς.

Είναι, όμως, πρώτιστη επιδίωξή μας η συνεχής βελτίωση και επίτευξη της μέγιστης δυνατής αποτρεπτικής ικανότητάς της.

Ιδιαιτέρα, ενόσω η πατρίδα μας συνεχίζει να τελεί υπό παράνομη τουρκική κατοχή, η Εθνική Φρουρά καλείται, υπό την καθοδήγηση της ηγεσίας της, να συνεχίσει να προασπίζει την εδαφική ακεραιότητα και εθνική κυριαρχία.

Είναι στο πλαίσιο αυτό που ο διορισμός σας πέραν της ύψιστης τιμής συνεπάγεται, ταυτόχρονα, ύψιστη ευθύνη.

Δεν έχω αμφιβολία ότι, ενεργώντας σε πλήρη συνεργασία με τον Υπουργό Άμυνας, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς και τη λοιπή στρατιωτική ηγεσία, θα επιβεβαιώσετε την ικανότητά σας να ανταποκριθείτε με επάρκεια και αποτελεσματικότητα στα απαιτητικά σας καθήκοντα, εμπνέοντας με τα υπόλοιπα ικανότατα στελέχη της Εθνικής Φρουράς, το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σας διαβεβαιώ ότι η Πολιτεία θα είναι αρωγός στο έργο που καλείστε να συνεχίσετε.

Συγχαίροντάς σας, εύχομαι κάθε επιτυχία στην επιτέλεση της αποστολής σας».

Από την πλευρά του ο νέος Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς διαβεβαίωσε, μεταξύ άλλων, ότι θα φανεί αντάξιος των προσδοκιών του Προέδρου και θα επιχειρήσει με πείσμα, επιμονή και υπομονή να αναδείξει τον θεσμικό ρόλο του στην Εθνική Φρουρά.


(ΡΜ/ΜΒ/ΙΚ)