Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-08-2022 17:54

Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

Ολοκληρώθηκαν σήμερα, 31 Αυγούστου, οι εργασίες του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Gymnich) που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα και στις οποίες συμμετείχε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων του Gymnich βρέθηκαν οι σχέσεις ΕΕ-Αφρικής, η κατάσταση στην Ουκρανία σε συνέχεια της ρωσικής εισβολής και η συντονισμένη αντίδραση της ΕΕ, ενώ σε γεύμα εργασίας στην παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών Ουκρανίας, Μολδαβίας και Γεωργίας, αντηλλάγησαν απόψεις σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική των εν λόγω χωρών.

Σε παρέμβασή του για τις σχέσεις ΕΕ-Αφρικής, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη η ΕΕ να συνεργαστεί με εταίρους στην Αφρικανική ήπειρο για την από κοινού αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας εκφράζοντας προς τούτο την πλήρη στήριξη της Κύπρου. Ο κ. Κασουλίδης έδωσε έμφαση στην ανάγκη συνέχισης της αρχής της ΕΕ για «Αφρικανικές λύσεις στα αφρικανικά προβλήματα», με την ενδυνάμωση των κρατικών και οικονομικών θεσμών της Αφρικής, χωρίς την επιβολή εξωγενών λύσεων. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη για εξεύρεση λύσεων για αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης στην Αφρική, διασφαλίζοντας τη συνέχιση της απρόσκοπτης κυκλοφορίας και εμπορίου τροφίμων. Σε σχέση με το Μεταναστευτικό, επεσήμανε την ανάγκη σύναψης συμφωνιών επανεισδοχής μεταναστών με κράτη της Αφρικανικής ηπείρου.

Αναφορικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη συντονισμένη αντίδραση της ΕΕ, συζητήθηκε το ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων της ΕΕ κατά της Ρωσίας. Σε αυτό το πλαίσιο, αντηλλάγησαν απόψεις σχετικά με την πρόταση για απαγόρευση στην έκδοση θεωρήσεων για Ρώσους πολίτες εντός της ΕΕ. Σε παρέμβασή του ο κ. Κασουλίδης, ανέδειξε τη σημασία λήψης μέτρων που να στρέφονται κατά του καθεστώτος Πούτιν, χωρίς να πλήττουν ή να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο ρωσικό λαό. Προς τούτο, εξέφρασε σκεπτικισμό για το ενδεχόμενο πλήρους και οριζόντιας κατάργησης των θεωρήσεων εισόδου για όλους τους Ρώσους υπηκόους, επισημαίνοντας τη σημασία διατήρησης επαφών με την κοινωνία των πολιτών. Τόνισε ότι η αποτελεσματικότητα των κυρώσεων εξαρτάται από την συνέπεια στην εφαρμογή τους. Επεσήμανε ότι θα πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή από πλευράς ΕΕ στις προσπάθειες της Τουρκίας για παράκαμψη των κυρώσεων μέσω συμφωνιών της με τη Ρωσία. Η εξαίρεση τραπεζών και εταιρειών που επιχειρεί η Τουρκία από το πλαίσιο περιοριστικών μέτρων της ΕΕ δίνει τη δυνατότητα στη Ρωσία να συνεχίσει να προμηθεύεται υλικά που ενισχύουν, μεταξύ άλλων, και την αμυντική της βιομηχανία. Για αυτό ακριβώς το λόγο, πρόσθεσε ο κ. Υπουργός, η ΕΕ πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να παρακολουθεί την εφαρμογή των Συμφωνιών του Σότσι, αλλά και τις τουρκικές κινήσεις και συμφωνίες συνεργασίας που συνάπτει η Τουρκία με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Στο περιθώριο εργασιών του Gymnich ο Υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον Εσθονό ομόλογό του κ. Urmas Reinsalu.

Ο κ. Κασουλίδης επιστρέφει στην Κύπρο σήμερα το βράδυ.

 /ΣΧ

Σχετικά Ανακοινωθέντα