Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-07-2018 12:03

Χαιρετισμός του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Πάνου Καμμένου στην τελετή αποκαλυπτηρίων του αεροσκάφους NORATLAS

«Μία ακόμα υπόσχεση που δώσαμε από κοινού γίνεται πραγματικότητα. Το NORATLAS 52-133 «ΝΙΚΗ 4» της Πολεμικής Αεροπορίας δεν βρίσκεται θαμμένο κάτω από τον «Τύμβο της Μακεδονίτισσας» από προσχώσεις που έκαναν κάποιοι θέλοντας να σβήσουν την Iστορία.

Χάρη στη δική σας επιμονή, χάρη στις προσπάθειες των δύο Υπουργείων Άμυνας και κυρίως χάρη στις προσπάθειες της Πολεμικής μας Αεροπορίας, του Αρχηγού, των αξιωματικών, των υπαξιωματικών και των τεχνικών βρισκόμαστε σήμερα εδώ, μαζί με τα ηρωικά πληρώματα των NORATLAS, τους επιζήσαντες, τις οικογένειες των πεσόντων, τους καταδρομείς και τους συγγενείς τους, για να αποκαταστήσουμε μία πτυχή της Ελληνικής ιστορίας, της άμυνας του Ελληνισμού απέναντι στους εισβολείς.

Επιτρέψτε μου, εξοχότατε κ. Πρόεδρε, να δώσω σε αυτή την τελετή δύο μόνο παραδείγματα, απευθυνόμενος προς τα ηρωικά πληρώματα των NORATLAS και προς τους ήρωες καταδρομείς:

Στο νησί της Ρω κάναμε την πρώτη μας επίσκεψη μετά το μνημόσυνο του Μπικάκη. Ο καταδρομέας διοικητής της φρουράς του νησιού μού παραδίδει τη σημαία που κατέβηκε από τον ιστό και μου λέει «Κύριε Υπουργέ, σας παραδίδω τη φθαρμένη σημαία από τον ιστό της Ρω και σας υπόσχομαι ότι όσο υπάρχει έστω και ένας ζωντανός ανάμεσά μας αυτή η σημαία δεν θα υποσταλεί ποτέ».

Αυτά είναι τα παιδιά σας και αυτή είναι η κληρονομιά που αφήσατε στους νέους καταδρομείς που παραλαμβάνουν την εντολή αυτή και την παραδίδουν στα παιδιά τους.

Κάθε μέρα, κ. Πρόεδρε, τουλάχιστον μια φορά την ημέρα, πολλές φορές και πέντε και έξι φορές την ημέρα, στο κινητό μου τηλέφωνο έρχεται μήνυμα του Αρχηγού της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Δύο τουρκικά αεροπλάνα, τέσσερα, έξι, οκτώ, παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας: «Είσοδος από Λήμνο. Κύριε Υπουργέ είμαστε στον αέρα». Η υπόσχεσή τους πραγματοποιείται μέχρι σήμερα αδιαλείπτως, μέρα - νύχτα, χειμώνα - καλοκαίρι: «Εμείς θα προσγειωνόμαστε τελευταίοι».

Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που απειλείται η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας, η Πολεμική μας Αεροπορία, τα πληρώματα «readiness» από τη Σκύρο, τη Λήμνο, την Κρήτη, την Κεντρική Ελλάδα, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα βρίσκονται μέσα στα πιλοτήρια, όπως βρεθήκατε εσείς εκείνη την ημέρα που ξεκίνησε η επιχείρηση «ΝΙΚΗ».

Θέλω να σας διαβεβαιώσω κ. Πρόεδρε και όλους τους παρισταμένους και κυρίως τα πληρώματα των NORATLAS ότι καθημερινά οι πιλότοι μας ξεκινούν για τις αναχαιτίσεις με το ίδιο χαμόγελο που ξεκινούσατε και εσείς. Ξεκινούν όχι για να κάνουν μια αγγαρεία, αλλά για να εκτελέσουν το καθήκον τους.

Είναι ευτυχείς που ξεκινούν, γνωρίζοντας ότι το 10% των συναδέλφων τους έχει «φύγει» ηρωικά. Αυτοί είναι οι απόγονοί σας, οι σημερινοί μαχητές του Αιγαίου, που γνωρίζουν καλά ότι η Κύπρος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του εθνικού μας κορμού.

Σας διαβεβαιώνω κύριοι Κυβερνήτες και πληρώματα των NORATLAS ότι όλοι οι πιλότοι της Πολεμικής μας Αεροπορίας συνεχίζουν τη δική σας παράδοση, γι’ αυτό ποτέ κανείς δεν θα μπορέσει να απειλήσει τον Ελληνισμό.

Είμαστε οι μόνοι που μαχόμαστε υπέρ πίστεως και πατρίδος και αυτό μας κάνει ανίκητους».

(ΜΓ/ΕΙ)