Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-09-2022 15:02

Κλειδί για τον ψηφιακό μετασχηματισμό η αναβάθμιση της ψηφιακής ικανότητας των δημοσίων λειτουργών

Σημαντικά συμπεράσματα προέκυψαν από ημερίδα που διοργανώθηκε

από το Υφυπουργείο Καινοτομίας και την ΚΑΔΔ 

Τη σημασία της επένδυσης στις ψηφιακές δεξιότητες του ανθρώπινου κεφαλαίου της δημόσιας υπηρεσίας εξήραν αξιωματούχοι και αρμόδιοι λειτουργοί του κράτους, κατά τη διάρκεια της Ημερίδας με τίτλο: «Η επένδυση στις ψηφιακές δεξιότητες των δημοσίων λειτουργών: Κλειδί για τον ψηφιακό μετασχηματισμό», την οποία διοργάνωσεη Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης (ΚΑΔΔ) και το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής. Η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου που υλοποιεί η ΚΑΔΔ με τίτλο «Μαθησιακή Υποστήριξη της Εφαρμογής Διοικητικών Αλλαγών στη Δημόσιας Διοίκηση», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σαφές μήνυμα έστειλε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κυριάκος Κόκκινος, στο πλαίσιο του χαιρετισμού του, τονίζοντας πως η γνώση, η κατάρτιση και η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των δημόσιων λειτουργών αποτελεί την κινητήρια δύναμη με την οποία συλλογικά θα επιτύχουμε τη μεγάλη αλλαγή που συντελείται σε επίπεδο δημόσιας διοίκησης, και όχι μόνο. «Κτίζουμε μια αναβαθμισμένη δημόσια υπηρεσία», ανέφερε ο κ. Υφυπουργός, υπογραμμίζοντας πως η επιτυχία έγκειται στον συνδυασμό σειράς μεταρρυθμίσεων που δεν αναφέρονται μόνο σε τεχνολογικές αναβαθμίσεις, αλλά σε ανασχεδιασμό και απλοποίηση διαδικασιών, εκσυγχρονισμό οργανωτικών δομών και αλλαγή κουλτούρας.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκε το πρόγραμμα που σχεδιάστηκε από την ΚΑΔΔ και το Υφυπουργείο, η υλοποίηση του οποίου είναι σε εξέλιξη από τον περασμένο Μάρτιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2023. Στόχος του προγράμματος η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των δημόσιων υπαλλήλων στη χρήση των λογισμικών MS Word, Excel,  Powerpoint, Oultook, Access και Project, σε βασικό και προχωρημένο επίπεδο και στη χρήση Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, καθώς και των εργαλείων τηλεκπαίδευσης, τηλεργασίας και ηλεκτρονικής συνεργασίας.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες απόψεις για το θέμα της υιοθέτησης της τηλεργασίας και άλλων ευέλικτων μορφών απασχόλησης στη δημόσια υπηρεσία τέθηκαν σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με συντονιστή τον Δρα Στέλιο Χειμώνα, Γενικό Διευθυντή του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, και ομιλητές τους κ. Ανδρέα Ζαχαριάδη, Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κα Ελίζα Λοΐζου, Προϊστάμενη της ΚΑΔΔ και κ. Στράτη Ματθαίου, Γενικό Γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ. Σύμφωνα με την κα Λοίζου, η κατάρτιση σε ψηφιακές δεξιότητες αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή εφαρμογή τέτοιων μεθόδων στο δημόσιο, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν πως η ευελιξία στον τρόπο εργασίας και ο εκσυγχρονισμός πρακτικών και διαδικασιών αποτελούν βασικό πυλώνα ενός σύγχρονου και αποδοτικού κράτους. Πρόσθετα, στο πλαίσιο της συζήτησης, δόθηκε το έναυσμα για έναν παραγωγικό διάλογο για να εξεταστεί το ενδεχόμενο πρόνοιας για προσόντα ψηφιακής ικανότητας στις διαδικασίες πρόσληψης και ανέλιξης στο δημόσιο.

Πολύτιμη και διδακτική ήταν η παρουσίαση του κ. Σταύρου Σταύρου, Ιδρυτή του Ερευνητικού Εργαστηρίου Κυβερνοασφάλειας και Τηλεπικοινωνιών στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με την οποία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση. Ο ομιλητής παρέθεσε παραδείγματα από κυβερνοεπιθέσεις που συγκλόνισαν την Κύπρο και το παγκόσμιο, προχωρώντας σε συστάσεις για προστασία από τακτικές κακόβουλων ομάδων και ατόμων, και τρόπους προστασίας.

Ο κ. Σταύρου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις μεγάλες αλλαγές που καταγράφηκαν τα τελευταία τριάντα χρόνια στο ψηφιακό οικοσύστημα και που θέτουν τον χρήστη σε αυξημένο κίνδυνο, ειδικότερα δεδομένης της εντατικοποίησης της χρήσης κινητών συσκευών στην καθημερινότητά μας.

(ΕΚ/ΣΧ)