Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-09-2022 17:36

Ομιλία του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Κυριάκου Ι. Κούσιου στην τελετή εγκαινίων του Κέντρου Αξιολόγησης Αναπηρίας Λάρνακας

Τα σημερινά εγκαίνια είχαν προγραμματιστεί τον Μάιο που μας πέρασε και θα τελούνταν από τον ΠτΔ και την αείμνηστη φίλη και προκάτοχό μου Ζέτα Αιμιλιανίδου. Δυστυχώς, όμως, αλλιώς τα είχε σχεδιάσει η μοίρα. Ιδιαίτερα φορτισμένος και συγκινημένος σήμερα, θεωρώ πως, τόσο τα εγκαίνια στον χώρο αυτό όσο και αυτά στον Πολυδύναμο Πολυχώρο Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης του Δήμου Λάρνακας στη συνέχεια, αποτελούν μνημόσυνο για την αγαπημένη μας Ζέτα, που με ζήλο κατάφερε να υλοποιήσει το όραμα της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, στους τομείς της αρμοδιότητάς της ως Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Εγκαινιάζουμε, λοιπόν, το Κέντρο Αξιολόγησης Αναπηρίας Λάρνακας, ένα πρωτοποριακό έργο υποδομής και υπηρεσιών για την αποκεντρωμένη εξυπηρέτηση των πολιτών με αναπηρίες των Επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου.

Αποκεντρώνοντας τις υπηρεσίες, μειώθηκε η ταλαιπωρία που υφίσταντο προηγουμένως οι Λαρνακείς και Αμμοχωστιανοί συμπολίτες μας με αναπηρίες, ενώ, την ίδια στιγμή, επιτεύχθηκε η μείωση του χρόνου αναμονής αξιολόγησης των αιτημάτων, με αποτέλεσμα την άμεση και ουσιαστική υποστήριξη των αναγκών τους.

Φίλες και φίλοι,

Πρωταρχικός στόχος του Προέδρου Αναστασιάδη και της Κυβέρνησής του ήταν να οικοδομήσουμε ένα πραγματικό Κράτος Πρόνοιας χωρίς αποκλεισμούς. Ένα Κράτος ευαίσθητο και ικανό να σταθεί αρωγός στις ανάγκες του συνόλου των πολιτών, αλλά ιδιαιτέρως όσων έχουν ανάγκη της κρατικής μέριμνας και προστασίας. Αυτό το κοινωνικό κράτος που θελήσαμε να δημιουργήσουμε δεν θα μπορούσε να μην ανταποκριθεί στα αιτήματα για επίλυση των διαχρονικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας με αναπηρίες.

Η αξιολόγηση των κοινωνικών προβλημάτων και των αναγκών των πολιτών, καθώς και η διαπίστωση των τρόπων με τους οποίους το κράτος θα τους υποστηρίξει, είναι το πρώτο βήμα για τη θεμελίωση των κοινωνικών τους δικαιωμάτων και ακριβώς αυτό παρέχουν τα Κέντρα Αξιολόγησης Αναπηρίας. Τα τρία Κέντρα, στη Λευκωσία, τη Λεμεσό και τώρα στη Λάρνακα, αποτελούν τους πυλώνες του Νέου Συστήματος Αξιολόγησης Αναπηρίας και υλοποιούν την πολιτική μας για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, τη στήριξη και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες.

Το «Νέο Σύστημα Αξιολόγησης Αναπηρίας» είναι έργο που συγχρηματοδοτήθηκε ήδη από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, με δαπάνες για την περίοδο 2014-2020 ύψους € 3,9 εκ., ενώ έχει ενταχθεί και στο πρόγραμμα «Κύπρος-το Αύριο» με προϋπολογισμό για το 2021-2027 ύψους €10,5 εκ. Αξιοποιούμε, έτσι, με κάθε δυνατό τρόπο, τη χρηματοδότηση από τους ευρωπαϊκούς πόρους, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας νέες πολιτικές και νέα έργα προς όφελος των ατόμων με αναπηρίες. Αξιοποιούμε, ακόμα, τη συνεργασία των κρατικών υπηρεσιών με τον ιδιωτικό τομέα, σε μια συνεχή πορεία αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών μας.

Υπό την καθοδήγηση, πάντοτε, ενός πλήρως εξειδικευμένου προσωπικού και μιας ομάδας συνεργατών Ιατρών, Επαγγελματιών Αποκατάστασης, Ψυχολόγων και Κοινωνικών Λειτουργών που πλαισιώνουν τη λειτουργία τους, τα Κέντρα Αξιολόγησης Αναπηρίας επιτρέπουν και διευκολύνουν την πρόσβαση των δικαιούχων πολιτών με αναπηρίες σε υποστηρικτικές υπηρεσίες και παροχές του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, καθώς και άλλων κρατικών υπηρεσιών, με απώτερο σκοπό την ενδυνάμωση των ατόμων αυτών, καθώς και την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και κοινωνικής ενσωμάτωσής τους.

Από το 2014 μέχρι το 2021, πραγματοποιήθηκαν αξιολογήσεις για 20.000 άτομα με αναπηρίες, ενώ, το πλέον σημαντικό, είναι πως παρέχεται για πρώτη φορά σε κάθε πολίτη ένα ολοκληρωμένο πόρισμα αξιολόγησης αναπηρίας, ένα διαβατήριο πρόσβασης, με πιστοποίηση όλων των ωφελημάτων του σε κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες που δικαιούται από την Πολιτεία.

Θα ήταν παράλειψή μου να μην σημειώσω, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και το Ευρωπαϊκό Κίνημα των Ατόμων με Αναπηρίες, έχουν εντάξει την Κύπρο στις χώρες που εφαρμόζουν σύγχρονα και καινοτόμα συστήματα αξιολόγησης αναπηρίας, προωθώντας το παράδειγμά της ως βέλτιστη πρακτική.

Κυρίες και κύριοι,

Όπως ήδη ανέφερα, η αναβάθμιση των δομών και του τρόπου λειτουργίας των κοινωνικών υπηρεσιών του Κράτους αποτέλεσε μέρος μιας φιλόδοξης και τολμηρής μεταρρυθμιστικής προσπάθειας της Κυβέρνησης Αναστασιάδη.

Αναμφίβολα, βασικός πυλώνας, προς την κατεύθυνση αυτή, υπήρξε ο σχεδιασμός και η χάραξη στοχευμένης πολιτικής από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Την ίδια στιγμή, σημαντικό ορόσημο υπήρξε η σύσταση του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, στο οποίο πέραν των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, θα μεταφερθεί, από την 1η Ιανουαρίου 2023, και το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες.

Πρόσθετα, ενδεικτικά και μόνο σημειώνω δράσεις που υλοποιήθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στο πλαίσιο των πολιτικών που υιοθετούμε και υλοποιούμε, μέσω του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες:

  • Εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο η Πρώτη Εθνική Στρατηγική για την Αναπηρία για τη δεκαετία 2018-2028 και το τρίτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία για την τριετία 2021-2023, με 58 νέες δράσεις και 77 συνεχιζόμενες, που θα υλοποιηθούν από 8 Υπουργεία και 3 Υφυπουργεία. Ήδη, από τις 135 συνολικά δράσεις της τριετίας, ολοκληρώθηκαν πλήρως το 2021 οι 63, δηλαδή ένα σημαντικό ποσοστό του 47% των προβλεπόμενων δράσεων.

  • Από το 2019 αυξήθηκαν τα επιδόματα φροντίδας και διακίνησης ατόμων με αναπηρίες κατά 30%, με πρόσθετη ετήσια δαπάνη 4 εκατομμυρίων ευρώ και με επωφελούμενους πέραν των 6.000 δικαιούχων. Αυξήθηκαν, επίσης, τα ποσά επιχορήγησης για την αγορά αυτοκινήτου, τροχοκαθισμάτων και ποικίλων τεχνικών μέσων και εξοπλισμού για την προσβασιμότητα των συμπολιτών μας με αναπηρία.

  • Εισήχθη το 2017 η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, μέσω της οποίας πέραν των 3.500 ατόμων με αναπηρίες μπορούν να επωφελούνται υπηρεσιών όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

  • Δημιουργήθηκαν, το 2020 και 2021, οι πρώτες 11 κατοικίες και προγράμματα υποστηριζόμενης διαβίωσης, με ένταξη 48 ατόμων με σοβαρές αναπηρίες, με συνολική δαπάνη €2.8 εκατομμυρίων, ενώ συνεχίζεται η πολιτική με δημιουργία 5 επιπρόσθετων κατοικιών και άλλων προγραμμάτων με προϋπολογισμό, για την περίοδο 2021-2027, 20 εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και 2,4 εκατομμυρίων από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

  • Λειτούργησε, από τον Οκτώβριο του 2021, το πρώτο στο είδος του, Κέντρο Οικογενειακής Παρέμβασης και Στήριξης για τον Αυτισμό, «ΑΚΤΙΔΑ», για παιδιά προσχολικής ηλικίας με αυτισμό καθώς και τις οικογένειες τους. Το έργο συνεχίζεται με στόχο να εξυπηρετεί στο τέλος 300 οικογένειες, με προϋπολογισμό 5 εκατομμυρίων για το 2021-2027.

  • Επιχορηγήθηκαν οργανώσεις για τη λειτουργία 24 προγραμμάτων απασχόλησης με στήριξη ατόμων με αναπηρίες στην ανοικτή αγορά εργασίας, 19 προγραμμάτων κοινωνικών συνοδών που συνοδεύουν άτομα στις καθημερινές τους δραστηριότητες, καθώς και άλλα προγράμματα υπηρεσιών προς τα μέλη της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων.


Κυρίες και κύριοι,

Τα πιο πάνω θεωρώ πως καταδεικνύουν την ιδιαίτερη ευαισθησία της Κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη και το έργο που παρήχθη για την ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ατόμων με Αναπηρίες και τις προσπάθειες για ανεξάρτητη και αξιοπρεπή διαβίωσή τους. Βεβαίως, υπάρχουν πολλά περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών και καθόλου δεν το παραγνωρίζω. Συνεχής θα είναι η προσπάθειά μας για αναβάθμιση και επέκταση των υπηρεσιών στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.

Τόσο εγώ ο ίδιος όσο και οι λειτουργοί του Υπουργείου μου είμαστε πεπεισμένοι ότι η ενεργός εμπλοκή και η συνεργασία όλων των φορέων της κοινωνίας, των οργανώσεων, των ίδιων των ατόμων με αναπηρίες, των κρατικών υπηρεσιών, των τοπικών αρχών, των επιστημόνων και επαγγελματιών, των επιχειρήσεων και εργοδοτών, είναι απαραίτητη για την επίλυση των όποιων προβλημάτων, την επίτευξη των κοινών στόχων και ευόδωση των προσπαθειών.

Είναι για αυτό τον λόγο που θέλω να γνωρίζετε ότι είμαστε ανοικτοί στο διάλογο και τις όποιες εισηγήσεις και προτάσεις συνδράμουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Φίλες και φίλοι,

Είμαι πεπεισμένος ότι το δίκτυο των τριών Κέντρων Αξιολόγησης Αναπηρίας, στη Λάρνακα, τη Λεμεσό και τη Λευκωσία, θα αποτελέσουν τη βάση για τη συνεχή οικοδόμηση και προσθήκη νέων υπηρεσιών υποστήριξης και ενδυνάμωσης των πολιτών με αναπηρίες και νέων ευκαιριών πρόσβασης και ενσωμάτωσής τους στην κοινωνία.

Στην Κύπρο του Σήμερα, στην Κύπρο του Αύριο, επιθυμούμε όπως οι άνθρωποι με αναπηρίες έχουν μια ενδυναμωμένη θέση στην κοινωνία, έχοντας πρόσβαση σε υπηρεσίες υποστήριξής τους και με περισσότερες ευκαιρίες για συμμετοχή και δραστηριότητα, απολαμβάνοντας έτσι ανεξάρτητη διαβίωση, αλλά και ποιότητα στη ζωή τους, όπως το δικαιούνται.

Φίλες και φίλοι,

Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ θερμά τη Διεύθυνση, τα στελέχη και τους συνεργάτες του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, και ιδιαίτερα τη Διευθύντρια του Τμήματος κα Χριστίνα Φλουρέντζου-Κακουρή, για τις άοκνες και αποδοτικές προσπάθειες που καταβάλλουν προς τη συνεχή αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των πολιτών με αναπηρίες.

Εύχομαι στην Υπεύθυνη του Κέντρου Αξιολόγησης Αναπηρίας Λάρνακας κα Φωτούλα Φιλίππου και το προσωπικό του Κέντρου κάθε επιτυχία στο λειτούργημα και στο έργο τους.

Σας ευχαριστώ.


(ΜΒ)