Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-09-2022 19:09

Ομιλία του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Κυριάκου Ι. Κούσιου στα εγκαίνια του Πολυδύναμου Πολυχώρου Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης του Δήμου Λάρνακας

Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι σήμερα στη Λάρνακα για να τελέσω τα εγκαίνια ενός ακόμη έργου της πόλης του Ζήνωνα, αυτού του Πολυδύναμου Πολυχώρου Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης του Δήμου. Πριν από μία ώρα είχα την τιμή να τελέσω και τα εγκαίνια του Κέντρου Αξιολόγησης Αναπηρίας Λάρνακας – Αμμοχώστου. Και είναι αλήθεια ότι δεν μπορώ να κρύψω τη συναισθηματική μου φόρτιση, αφού τα εγκαίνια των δύο αυτών σημαντικότατων έργων της πόλης σας, τέσσερις μήνες προηγουμένως, θα τελούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την αείμνηστη προκάτοχό μου Ζέτα Αιμιλιανίδου. Βρισκόμαστε, λοιπόν, σήμερα εδώ, με τη βεβαιότητα πως η αείμνηστη Ζέτα θα ένιωθε ιδιαίτερα περήφανη για την υλοποίηση των έργων του Υπουργείου που τόσο αγάπησε και για τα οποία πρωτοστάτησε.

Αναμφίβολα, ο χώρος αυτός, που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, υπήρξε σταθμός για τα αθλητικά δρώμενα του τόπου μας, αφού συνδέθηκε διαχρονικά με τη διεξαγωγή της αγωνιστικής δράσης σωματείων, αλλά και την υγιή δραστηριοποίηση των νέων. Επαναπροσδιορίζοντας σήμερα τον χαρακτήρα του, έπειτα από την επέκταση και αναβάθμιση του υφιστάμενου κτηρίου, ο Πολυχώρος καλύπτει πλέον ένα μεγάλο κενό, προσφέροντας πληθώρα δυνατοτήτων αξιοποίησης των χώρων του από το ευρύ κοινό, τα οργανωμένα σύνολα και άλλες οργανώσεις και κυρίως τους νέους.

Είναι αρκετό και μόνο να αναφέρω ότι μεταξύ άλλων, συνενώνει ήδη υπό τη στέγη του τις Υπηρεσίες του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, τα Κέντρα Πληροφόρησης του Οργανισμού Νεολαίας, το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους Επαρχίας Λάρνακας και τα προγράμματα του Ανοικτού Σχολείου του Δήμου Λάρνακας. Παράλληλα, το κλειστό γήπεδο πολλαπλών χρήσεων θα χρησιμοποιείται για προγράμματα του Αθλητισμού Για Όλους του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού και για σκοπούς κοινωνικού αθλητισμού, εκδηλώσεων και άλλων.

Υπό το πρίσμα αυτό, το καθ’ όλα πρωτοποριακό έργο, αποτελεί σημείο αναφοράς πολιτιστικής και κοινωνικής δράσης, ενεργητικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας για το σύνολο του πληθυσμού. Το έργο αυτό υπήρξε όραμα και διαχρονικό αίτημα του Δήμου. Είναι, επομένως, ιδιαίτερη η ικανοποίηση που η υλοποίησή του, συνολικού κόστους 4 εκατομμυρίων 200 χιλιάδων ευρώ, με συγχρηματοδότηση από τα διαθρωτικά ταμεία της ΕΕ, έγινε κατορθωτή χάρη στην αποφασιστικότητα και τη βούληση του Προέδρου Αναστασιάδη και της Κυβέρνησής του για τη στοχευμένη υλοποίηση παρόμοιων έργων. Έργα τα οποία εμπίπτουν στην ευρύτερη κοινωνική πολιτική μας και προάγουν την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Φίλες και φίλοι,

Στο σημείο αυτό επιθυμώ να εξάρω τη γενικότερη έμπρακτη συμβολή του Δήμου Λάρνακας, με τη συμμετοχή του σε πολιτικές όπως στο πιλοτικό πρόγραμμα εξασφάλισης Κοινωνικών Λειτουργών σε Κοινότητες ή Συμπλέγματα Κοινοτήτων και σε Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης που πραγματοποιεί το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, στο πλαίσιο του Έργου της αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η εισαγωγή και η ανάπτυξη του θεσμού της Κοινωνικής Εργασίας με την Κοινότητα μέσω της ενεργού εμπλοκής της τοπικής κοινωνίας στον εντοπισμό και αναφορά ευάλωτων ατόμων και κοινωνικών προβλημάτων για αμεσότερη διαχείριση και ανταπόκριση. Η υλοποίηση του προγράμματος εφαρμόζεται πιλοτικά σε πέντε Δήμους και τρεις Κοινότητες, ενώ στόχος είναι η παγκύπρια εφαρμογή του.

Σημαντική είναι η συνεργασία του Δήμου με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, η οποία επεκτείνεται και στον τομέα της εξυπηρέτησης του κοινού, εφόσον στον χώρο που σήμερα εγκαινιάζουμε θα στεγαστεί και το Σημείο Εξυπηρέτησης Επιδομάτων Πρόνοιας.

Ως Κυβέρνηση, η επικέντρωσή μας στην αποτελεσματικότερη και πιο άμεση εξυπηρέτηση και στήριξη των πολιτών είναι συνεχής και στοχευμένη. Ειδικά για την ουσιαστική ενίσχυση της παρεχόμενης στήριξης της Πολιτείας στην οικογένεια, έχουμε υιοθετήσει σειρά μέτρων συμφιλίωσης της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής και δημιουργήσαμε νέες δομές ποιοτικής φροντίδας και κοινωνικής ανάπτυξης παιδιών και εφήβων.

Στο πλαίσιο της πολιτικής που υιοθέτησε η Κυβέρνησή μας προς την κατεύθυνση αυτή, μεταξύ άλλων, σημειώνω ότι, από το 2013 μέχρι σήμερα:

(α)   17.829 μητέρες επωφελήθηκαν από νέα επιδόματα ή την επαναφορά επιδομάτων που είχαν καταργηθεί από την προηγούμενη διακυβέρνηση, συνολικού ύψους €8.9 εκατομμυρίων.

(β)   Έχουν επωφεληθεί 2600 ευάλωτες οικογένειες με το νέο Σχέδιο «Προίκα του Μωρού», με συνολική δαπάνη €3.2 εκατομμυρίων, ενώ με την αύξηση εισοδηματικών κριτηρίων του επιδόματος τέκνου επωφελούνται ετησίως 379 οικογένειες, με επιπρόσθετη ετήσια δαπάνη €1 εκατομμύριο.

(γ)   Με τη δημιουργία για πρώτη φορά του Σπιτιού του Παιδιού και του Σπιτιού της Γυναίκας, το 2017 και 2020 αντίστοιχα, έχουν επωφεληθεί 1500 παιδιά και 565 γυναίκες, με συνολική δαπάνη €2.8 εκατομμυρίων.

(δ)   Από το 2017 που επαναφέρθηκε το Επίδομα Μάνας για τους πολύτεκνους, έχουν επωφεληθεί 16.764 πολύτεκνες μητέρες με ετήσια δαπάνη περί τα €6.8 εκατομμύρια, ενώ η συνολική δαπάνη μέχρι το 2021 ανήλθε στα €29.1 εκατομμύρια.

(ε)   Με την εισαγωγή από το 2017 της Άδειας πατρότητας μετ’ απολαβών έχουν επωφεληθεί 12.338 δικαιούχοι, με συνολική δαπάνη  €6.6 εκατομμυρίων.

Φίλες και φίλοι,

Καθοριστικής σημασίας ως προς τη δυναμική συνέχεια και περαιτέρω αναβάθμιση του έως τώρα αξιόλογου παραχθέντος έργου, αποτελούν οι 11 στοχευμένες δράσεις, συνολικού ύψους 162 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, που θα υλοποιηθούν μέσω του Σχεδίου «Κύπρος – Το αύριο». Όπως καλά γνωρίζετε, πρόκειται για ένα Σχέδιο με μεγάλη αξία και σημασία, για το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας νιώθει ιδιαίτερα περήφανος, αφού αποτελεί την παρακαταθήκη της διακυβέρνησής του για τις επόμενες γενιές. Μέσω του Σχεδίου, μπορούν να αντληθούν κονδύλια που ξεπερνούν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, για την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση της χώρας μας και το άλμα προς την κατεύθυνση της παραγωγικής ανασυγκρότησής της.

Το Σχέδιο, ανάμεσα σε δεκάδες έργα και μεταρρυθμίσεις, περιλαμβάνει δράσεις που στοχεύουν την αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας ατόμων που αναλαμβάνουν τη φροντίδα παιδιών, κυρίως γυναικών, αλλά και την αύξηση της διαθεσιμότητας δομών ποιοτικής φροντίδας και κοινωνικής ανάπτυξης νηπίων και παιδιών.

Συγκεκριμένα, το Σχέδιο προνοεί:

(α)   Την επέκταση της δωρεάν υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης από την ηλικία των τριών χρονών και 8 μηνών.

(β)   Την κάλυψη διδάκτρων παιδιών ηλικίας 3 χρονών μέχρι 4 χρονών και 8 μηνών που φοιτούν στα δημόσια νηπιαγωγεία.

(γ)   Σχέδια επιδότησης υπηρεσιών φροντίδας βρεφών και νηπίων μέχρι 3 ετών και 8 μηνών.

Είναι προφανές ότι, αυξάνοντας το ποσοστό φοίτησης παιδιών σε δομές ημερήσιας παιδικής φροντίδας ή σε νηπιαγωγεία, συνακόλουθα αυξάνεται η συμμετοχή αδρανούς δυναμικού στην αγορά εργασίας και στη βελτίωση της διαθεσιμότητας και της προσιτής εκπαίδευσης και φροντίδας για όλους. Με τη δημιουργία ή την επέκταση 27 τουλάχιστον Πολυδύναμων Κέντρων για Παιδιά και Κέντρων Φροντίδας Παιδιών, μέσα από την επιχορήγηση Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, αναμένεται να επωφεληθούν πέραν των 1.000 βρεφών, νηπίων και παιδιών.

Εξίσου σημαντικές είναι οι δράσεις του Σχεδίου που προκρίνουν τη σχολική και κοινωνική ένταξη για παιδιά και εφήβους. Συγκεκριμένα, θα προωθηθεί η δημιουργία τουλάχιστον δεκαοκτώ νέων εξειδικευμένων δομών για παιδιά υπό τη νομική φροντίδα του κράτους, κυρίως ασυνόδευτων ανηλίκων, για έφηβους με διαταραχή διαγωγής και άλλα προβλήματα συμπεριφοράς, καθώς και για άτομα με ανάγκες μακροχρόνιας φροντίδας, μέσα από την επιχορήγηση Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Συνολικά, από τις πιο πάνω πολιτικές του Σχεδίου «Κύπρος – το Αύριο», αναμένεται να επωφεληθούν επιπροσθέτως 25 χιλιάδες παιδιά.

Φίλες και φίλοι,
Κυρίες και κύριοι,

Τα όσα αναφέρθηκαν, είναι ενδεικτικά της βούλησης της Κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη να οικοδομήσει ένα πραγματικό Κράτος Πρόνοιας. Ένα Κράτος ευαίσθητο και ικανό να σταθεί αρωγό στις ανάγκες του συνόλου των πολιτών, αλλά ιδιαιτέρως όσων έχουν ανάγκη της κρατικής μέριμνας και προστασίας. Η πόλη της Λάρνακας, ευρισκόμενη σε μια διαδικασία συνεχούς εκσυγχρονισμού και ανασυγκρότησης, συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια της Κυβέρνησης για υλοποίηση των πιο πάνω στόχων.

Τελειώνοντας, θα ήταν παράλειψή μου να μην ευχαριστήσω προσωπικά τον φίλο Δήμαρχο Ανδρέα Βύρα και το Δημοτικό Συμβούλιο για τη συνεχή και αγαστή συνεργασία, τόσο με το Υπουργείο Εργασίας όσο και με το Υφυπουργείο Πρόνοιας, και κατ’ επέκταση με την Κυβέρνηση, επιτρέποντας την αναπτυξιακή αυτή πορεία. Την ίδια στιγμή, θέλω να τους επαινέσω, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, για την εργατικότητα και τις άοκνες και αποδοτικές προσπάθειες που καταβάλλουν προς την κατεύθυνση της συνεχούς αναβάθμισης της πόλης, παρά τις όποιες δυσκολίες προκύπτουν.

Θέλω να τονίσω ξανά πως το δικό σας όραμα για την πόλη σας ταυτίζεται με την αποφασιστικότητα και τις προθέσεις της Κυβέρνησης, και η στήριξη μας, πάντοτε στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του Κράτους, πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Συγχαρητήρια, λοιπόν, σε όσες και όσους εργάστηκαν για την ολοκλήρωση του έργου που εγκαινιάζουμε σήμερα. Είναι απολύτως βέβαιο ότι, φιλοξενώντας ως ένα ολοκληρωμένο κέντρο πολλαπλές δράσεις και ποικίλες δραστηριότητες, θα αποτελέσει εκ νέου πρότυπο δημιουργικής αλληλεπίδρασης και ορόσημο για την πόλη.

Σας ευχαριστώ.


(ΜΒ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα