Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-09-2022 10:02

Μήνυμα της Επιτρόπου Ισότητας Φύλων για τη Διεθνή Ημέρα Ισότητας στις Αμοιβές – 18 Σεπτεμβρίου

Η Διεθνής Ημέρα Ισότητας στις Αμοιβές (International Equal Pay Day) θεσπίστηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 18 Δεκεμβρίου 2019 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Σεπτεμβρίου, αρχής γενομένης από το 2020.

Η Επίτροπος Ισότητας Φύλων κα Ιωσηφίνα Αντωνίου, στο μήνυμά της για τη σημερινή μέρα, τονίζει τους μακροχρόνιους αγώνες για την επίτευξη ίσων αμοιβών για ίσης αξίας εργασία μεταξύ ανδρών και γυναικών. Σήμερα, παρά τις πρωτοβουλίες, τις οδηγίες και τις Νομοθεσίες που έχουν θεσπιστεί, το μισθολογικό χάσμα συνεχίζει να υφίσταται τόσο στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στην Κύπρο. Στην ΕΕ το χάσμα αμοιβών καταγράφεται στο 13%, ενώ στη χώρα μας το τελευταίο καταγεγραμμένο χάσμα στις αμοιβές κινείται κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ και βρίσκεται στο 9%.

Δυστυχώς, σε όλο τον κόσμο οι γυναίκες εξακολουθούν να αμείβονται χαμηλότερα από τους άντρες. Στην Κύπρο, για κάθε 100 ευρώ που κερδίζει ο άντρας, η γυναίκα κερδίζει 9 ευρώ λιγότερα. Για τις μετανάστριες, τις πρόσφυγες, τις γυναίκες με αναπηρίες, το ποσοστό αυτό πολλές φορές είναι ακόμη πιο χαμηλό.

Οι ανισότητες μεταξύ ανδρών - γυναικών και ιδιαίτερα στην αγορά εργασίας, τροφοδοτούνται και εντείνονται και στους άλλους τομείς της ζωής. Ενώ υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο, αναφέρει η Επίτροπος, το χάσμα δεν έχει εξαλειφθεί και θα πρέπει να εργαστούμε να βρούμε λύσεις, αφού οι νόμοι από μόνοι τους δεν κατάφεραν να φέρουν την ισορροπία, αρχίζοντας από την παραδοχή του χάσματος και αναδεικνύοντας τα οφέλη που θα προκύψουν από τη σμίκρυνση έως και την εξάλειψη του.


(ΜΒ/ΕΧΡ)