Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-09-2022 17:53

Αφίχθηκε το πρώτο κρουαζιερόπλοιο της Royal Caribbean ‘Rhapsody Of The Seas’ στη Μαρίνα Αγίας Νάπας, αποτέλεσμα που προκύπτει από τη δημιουργία αγκυροβολίου στην περιοχή

Στην αποβίβαση των επιβατών του κρουαζιερόπλοιου ‘Rhapsody Of The Seas’, με 3000 επιβάτες και πλήρωμα, παρευρέθηκε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος, μαζί με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Βασίλη Δημητριάδη, στην καινούργια Μαρίνα της Αγίας Νάπας.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Καρούσος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για τη δημιουργία περισσότερων αγκυροβολίων, που τοποθετεί πλέον την Κύπρο στον χάρτη ελκυστικών προορισμών ειδικής μορφής τουρισμού όπως είναι οι κρουαζιέρες. Όπως ανέφερε ο Υπουργός, «Βλέπουμε χρόνο με τον χρόνο να αυξάνεται η επιβατική κίνηση των κρουαζιερόπλοιων σε όλα μας τα Λιμάνια και Μαρίνες», ενώ αναμένεται να αναπτυχθεί και ενδιαφέρον στη Μαρίνα του Πρωτάρα και του Λιμανιού στο Λατσί, όταν υλοποιηθούν οι εργασίες τους.

Πλέον, όπως ανέφερε ο κ. Καρούσος, υπάρχουν πολλαπλές επιλογές για τις συγκεκριμένες εταιρείες, ενώ με τη δημιουργία αγκυροβολίων σε όλο το νησί δημιουργήθηκε θεμιτός ανταγωνισμός, κάτι το οποίο θα αυξήσει την κίνηση κρουαζιερόπλοιων στην Κύπρο. Παράλληλα, ο Υπουργός αναφέρθηκε με ικανοποίηση στις επαγγελματικές διαδικασίες αποβίβασης και υποδοχής των επιβατών που οργανώθηκαν από τη Διοίκηση της Μαρίνας της Αγίας Νάπας σε συνεργασία με τη Λιμενική Αστυνομία και αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους.

Επιπρόσθετα, σε ότι αφορά την αυξημένη προσέλευση μεγάλων διεθνών εταιρειών, ο κ. Καρούσος αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και των Υφυπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού για την προετοιμασία των επερχόμενων σχεδίων κινήτρων, καθώς και των δράσεων επικοινωνίας και προβολής των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η Κύπρος για τα κρουαζιερόπλοια.

Τέλος, ο Υπουργός ενημέρωσε ότι στο Λιμάνι Λεμεσού αναμένονται 250 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων το 2023, ενώ κάποιες από τις εταιρείες αποφάσισαν να δημιουργήσουν και βάσεις στη Κύπρο. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό τομέα ανάπτυξης της οικονομίας της Κύπρου, αφού κάθε φορά που ένα κρουαζιερόπλοιο εφοδιάζεται έχει κόστος €150,000 περίπου, ενώ πέρσι τα κρουαζιερόπλοια που χρησιμοποιούσαν το αγκυροβόλιο της Λεμεσού έφεραν έσοδα στο κράτος ύψους €8εκ.

Με τη σειρά του, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας αναφέρθηκε στις συντονισμένες προσπάθειες των αρμόδιων Υπουργείων και Υφυπουργείων της Κυβέρνησης, που με τις δράσεις τους η Κύπρος βρίσκεται σε περίοπτη θέση στον παγκόσμιο χάρτη κρουαζιέρας και παρουσιάζεται αυξημένη κίνηση κρουαζιερόπλοιων στα λιμάνια του νησιού.

Συνεχίζοντας, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι, μέσω των υποδομών που έχουν δημιουργηθεί, τα Λιμάνια και οι Μαρίνες μας προσφέρουν επιλογές σε παγκόσμιας εμβέλειας εταιρείες κρουαζιέρων και δίνουν κίνητρα έτσι ώστε να εντάξουν την Κύπρο ως ένα ελκυστικό προορισμό στο πρόγραμμά τους. Κάτι που, όπως δήλωσε και ο Υπουργός Μεταφορών, θα προσφέρει τεράστια και πολλαπλά οφέλη στα έσοδα του νησιού.

Ταυτόχρονα, ο Υφυπουργός εξέφρασε και αυτός την ικανοποίησή του σε ότι αφορά τη διαδικασία αποβίβασης των επιβατών στην Μαρίνα της Αγίας Νάπας, αφού πρόκειται για πολύ απλουστευμένες διαδικασίες και δεν προκαλείται καμία ταλαιπωρία των τουριστών.

(ΜΒ/ΜΓ)