Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-09-2022 17:47

Η βουλευτής κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου συμμετείχε σε συνεδρία της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Αειφόρου Ανάπτυξης της ΚΣΣΕ

Η βουλευτής κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, μέλος της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), συμμετείχε σήμερα σε συνεδρία της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Αειφόρου Ανάπτυξης της ΚΣΣΕ, στη Σμύρνη.

Σε παρέμβασή της για το θέμα της καταπολέμησης της παιδικής εργασίας, η κα Ερωτοκρίτου επισήμανε ότι το φαινόμενο αυτό αφορά όλες τις χώρες της Ευρώπης ανεξαιρέτως. Πολλά προϊόντα που διοχετεύονται και καταναλώνονται στην Ευρώπη, υπογράμμισε η κα Ερωτοκρίτου, προέρχονται δυστυχώς από τη συγκεκριμένη παράνομη μορφή εργασίας, που πλήττει καίρια τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του παιδιού. Για την καλύτερη αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης, ανέφερε η Κύπρια βουλεύτρια, αναμένουμε την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο την εκπόνηση ενός νομικά δεσμευτικού πλαισίου, το οποίο να απαγορεύει την εμπορία και κατανάλωση προϊόντων που παράγονται από παιδιά και να προάγει τη δεδηλωμένη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μηδενική ανοχή στην παιδική εργασία.

Η κα Ερωτοκρίτου επισήμανε ότι, αν και το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού είναι εκτενές και συμπεριληπτικό, δεν είναι ωστόσο αρκετό. Εξακολουθούν να υφίστανται, πρόσθεσε, διάφοροι παράγοντες που περιορίζουν την ισχύ και την αποτελεσματικότητα των σχετικών Συμβάσεων των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου της Ευρώπης, με αποτέλεσμα τα παιδιά να εκτίθενται σε πολλαπλούς κινδύνους, περιλαμβανομένης της παράνομης εργασίας, της σωματεμπορίας και της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης.

Η κα Ερωτοκρίτου υπογράμμισε ότι η τεράστια μεταναστευτική πίεση που δέχεται σήμερα η Ευρώπη και ο αυξανόμενος αριθμός ασυνόδευτων ανηλίκων και παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία που καταφθάνουν στην Ευρώπη, καθιστούν επείγουσα την ανάγκη εκπόνησης μιας ολικής στρατηγικής. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα ασυνόδευτα παιδιά, η κα Ερωτοκρίτου εισηγήθηκε, μετά την άφιξή τους, η χώρα υποδοχής να καθίσταται αυτόματα ο κηδεμόνας τους, παρέχοντας βασικές υπηρεσίας υγείας, φροντίδας, στέγασης, εκπαίδευσης και κοινωνικής στήριξης, με στόχο την ομαλότερη ένταξή τους στην κοινωνία.

 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)