Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-09-2022 19:59

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στην εκδήλωση «Χρυσός Σεπτέμβρης» με στόχο την ευαισθητοποίηση και αφύπνιση του κοινού για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας στο Προεδρικό Μέγαρο

Θέλω πρώτα να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνετε να είμαι εδώ μαζί σας, σ’ αυτήν τη σεμνή εκδήλωση με τα πολλά μηνύματα που εκπέμπει.

Σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και τη διαβεβαίωσή του ότι πάντα θα είναι δίπλα σας και δίπλα στα παιδιά που πολεμούν τον καρκίνο και δίνουν τον δικό τους αγώνα.

Με τιμή και χαρά, αλλά και με πλήρη συναίσθηση του τι σημαίνει για τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο και τους γονείς τους η στήριξη και η συμπαράσταση στον προσωπικό τους αγώνα, διοργανώνει την εκδήλωση αυτή ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Γονέων και Φίλων Παιδοογκολογικής Μονάδας, στο πλαίσιο του «Χρυσού Σεπτέμβρη», όπως καθιερώθηκε παγκοσμίως ο μήνας αυτός για ευαισθητοποίηση και αφύπνιση του κοινού για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας. Χαιρετίζω επίσης, τον Σύνδεσμο «Μικρούς Ήρωες», το Ίδρυμα «Ελπίδα» και το Ίδρυμα «Αλκίνοος Αρτεμίου» που βρίσκονται σήμερα εδώ και όλοι μαζί αγωνίζονται για τα παιδιά αυτά, τους αληθινούς μαχητές της ζωής.

Η ιδέα της διοργάνωσης αυτής ξεκίνησε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2012 από γονείς που πάλεψαν και παλεύουν με τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας, και σύντομα ο Σεπτέμβρης καθιερώθηκε παγκόσμια ως ο μήνας των παιδιών και των γονιών που παλεύουν καθημερινά με τον καρκίνο, με την ελπίδα να χτυπήσουν το καμπανάκι και να βγουν μέσα από τη μεγάλη τους ταλαιπωρία, νικητές της ζωής.

Υπολογίζεται πως παγκοσμίως διαγιγνώσκονται 500 χιλιάδες παιδιά με καρκίνο. Δυστυχώς αυτές οι παθήσεις αποτελούν μια από τις κύριες αιτίες θανάτου. Ωστόσο στην Κύπρο το ποσοστό ίασης του καρκίνου και της λευχαιμίας ανέρχεται στο 85 τοις εκατόν, γεγονός που δίνει δύναμη και ελπίδα στα παιδιά που πάσχουν και τους γονείς τους.

Ο πόνος και η αγωνία, βέβαια, υπάρχουν αλλά τα συναισθήματα αυτά γίνονται πιο ήπια όταν παρέχεται η αναγκαία στήριξη σε αυτούς, όταν από ιατρικής πλευράς γίνεται καλύτερη ανίχνευση και πρόληψη και όταν αισθάνονται ότι μαζί τους πολεμάνε και άλλοι.

Κανένα παιδί στον κόσμο δεν πρέπει να πολεμάει μόνο του τον καρκίνο. Μαζί τους σ’ αυτόν τον αγώνα και όλοι εμείς.

Αλλά και οι γονείς που έχουν βιώσει την απώλεια παιδιών τους από καρκίνο και ανακαλούν συνεχώς στη μνήμη τους εικόνες και περιστατικά από τη μάχη που έδωσαν με το παιδί τους, ενθυμούμενοι τον πόνο στα πρόσωπα τους, αλλά και την γενναιότητα και το χαμόγελο τους, έχουν επίσης ανάγκη τη στήριξη και τη συμπαράσταση αυτή. 

Η προσωπική μου έκκληση προς τον κάθε ένα είναι να συμπαρασταθούμε έμπρακτα σε αυτό τον αγώνα των παιδιών και των γονιών τους. Να συμβάλουμε στη συνεχή αναβάθμιση του επιπέδου νοσηλείας και φροντίδας των παιδιών με καρκίνο, όπως και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Να βοηθήσουμε στην κάλυψη των όποιων αναγκών, αδυναμιών και ελλείψεων, να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο το επίπεδο των υπηρεσιών μας, να πυκνώσουμε τις τάξεις των εθελοντών δοτών μυελού των οστών, να δώσουμε σε αυτά τα παιδιά περισσότερη ελπίδα και δύναμη.

Σε αυτή την προσπάθεια δίνουμε χρώμα με τη φωταγώγηση μέρους του Προεδρικού Μεγάρου, όπως καθιερώθηκε διεθνώς. Η τελετή που πραγματοποιείται απόψε εδώ είναι σεμνή, αλλά μέσα από την παρουσία και τη ψυχή του καθενός μας εκπέμπονται, πιστεύω, τα μηνύματα που επιζητούμε να φθάσουν αν είναι δυνατόν παντού.

Συγχαίρω ιδιαίτερα την Πρόεδρο κα Θέα Νικολάου, όλο το Διοικητικό Συμβούλιο και όλα τα μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Γονέων και Φίλων Παιδοογκολογικής Μονάδας για την πρωτοβουλία τους. Αλλά και όλες τις οργανώσεις που μάχονται για ένα πιο αισιόδοξο μέλλον για τα παιδιά, σε όποια ηλικία και αν ευρίσκονται. Θέλουμε τα πρόσωπα τους να είναι πάντα γελαστά και να εκπέμπουν χαρά και ελπίδα κοιτάζοντας τον κόσμο που ανοίγεται μπροστά τους. Με τη δική μας στήριξη, αλληλεγγύη και αγάπη μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία και τη συμμετοχή σας. 

 

(ΡΜ/ΙΚ)