Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-09-2022 15:32

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στην εκδήλωση «Η Μέλισσα στη ζωή μας»

Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι σήμερα εδώ, στο πρότυπο εκπαιδευτικό κέντρο «Ατσάς», στην καρδιά της ημιορεινής περιοχής της Σολιάς, για να απευθύνω χαιρετισμό στην αξιόλογη αυτή εκδήλωση, που πραγματεύεται το ρόλο της μέλισσας στη ζωή μας.

Είναι γνωστή η σημασία που έχει η μελισσοκομία τόσο στην παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας όσο και στην παροχή βασικού ή και συμπληρωματικού εισοδήματος σε μεγάλο αριθμό οικογενειών στην Κύπρο. Ακόμη πιο σημαντική, όμως, είναι η προσφορά της μέλισσας στο περιβάλλον. Αν κανείς αναλογιστεί ότι το 84% των φυτικών ειδών και το 76% της παραγωγής τροφίμων στην Ευρώπη εξαρτώνται από την επικονίαση από τις μέλισσες, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί τον καθοριστικό ρόλο της μέλισσας στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και της βιοποικιλότητας.

Τη συνεισφορά αυτή της μέλισσας καταδεικνύει και η εύστοχη επιλογή της θεματολογίας και του τίτλου της σημερινής εκδήλωσης, αφού οι διοργανωτές  επιθυμούν να αναδείξουν το γεγονός ότι η μέλισσα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για την ίδια τη ζωή. Γι’ αυτό και τους αξίζουν τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια, όπως και σε όλους τους συμμετέχοντες.

Αναγνωρίζοντας την αξία της μέλισσας, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος υλοποιεί στοχευμένες δράσεις προς στήριξη της μελισσοκομίας, μέσω ενωσιακών και εθνικών αναπτυξιακών προγραμμάτων. Με βασικό εργαλείο το συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση Μελισσοκομικό Πρόγραμμα, στηρίζονται δράσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων κυψέλης. Μάλιστα, από το 2021 το συνολικό ύψος της οικονομικής ενίσχυσης έχει αυξηθεί από €200.000 σε €340.000 ετησίως, με ίση χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

Ταυτόχρονα, από το 2018 εφαρμόζουμε, σε ετήσια βάση, το Σχέδιο Παροχής Ενίσχυσης σε Μελισσοκόμους για το πετρέλαιο κίνησης. Στόχος είναι η παροχή στήριξης στους μελισσοκόμους, μειώνοντας το κόστος κίνησης για την άσκηση της νομαδικής μελισσοκομίας, το οποίο αποτελεί σημαντικό μέρος του συνολικού κόστους παραγωγής. Οι δικαιούχοι μελισσοκόμοι έχουν λάβει, μέχρι σήμερα, στήριξη πέραν των €130.000.

Εξάλλου, για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής αλλά και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος στις ορεινές περιοχές, η Κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο που ρυθμίζει την οικοτεχνία στις περιοχές αυτές. Το νομοσχέδιο έχει στόχο να δώσει νέα δυναμική στις ορεινές περιοχές του τόπου μας, όπως και η Σολιά στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, για περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη. Με το εν λόγω νομοσχέδιο ρυθμίζεται η οικοτεχνική παραγωγή φυτικών και ζωικών προϊόντων και προϊόντων από μέλι, με μόνο περιορισμό, και παράλληλα πλεονέκτημα, την επιτόπια παραγωγή τους. Περαιτέρω ώθηση στην οικοτεχνία δίνεται και μέσω της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης των Ορεινών Κοινοτήτων, που αποτελείται από 250 δράσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν σταδιακά μέχρι το 2030.

Με τις πιο πάνω πολιτικές και δράσεις μας συνταυτίζεται και κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται με στόχο την ανάδειξη της σημασίας της μέλισσας και του μελισσοκομικού τομέα γενικότερα. Γι’ αυτό, απευθύνω ξανά τα θερμά μου συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες μου στους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης. Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της εκδήλωσης και στους συμμετέχοντες σε αυτήν. Είμαι σίγουρος ότι οι επισκέπτες θα περάσουν μια όμορφη μέρα στο χώρο, αφού θα τους δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσουν τη μέλισσα και τα προϊόντα που τόσο απλόχερα μας προσφέρει.

(ΕΠ/ΣΧ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα