Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-09-2022 18:12

Ανακοινωθέν Βουλής των Αντιπροσώπων

Άρχισαν σήμερα στο Ελσίνκι οι εργασίες Σεμιναρίου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ) με θέμα «Ο ρόλος του ΟΑΣΕ και της ΚΣ ΟΑΣΕ στη μεταβαλλόμενη ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας».

Η Αντιπρόεδρος της ΚΣ ΟΑΣΕ, βουλεύτρια κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου, συμμετείχε σε θεματική ενότητα για τον ρόλο του ΟΑΣΕ στην αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφάλειας.

Η κα Χαραλαμπίδου τόνισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία, πέραν του τεράστιου ανθρωπιστικού του αντικτύπου, έχει καταδείξει σημαντικά κενά στην αρχιτεκτονική ασφάλειας. Εξέφρασε δε ιδιαίτερη ανησυχία για το ότι, μετά από έξι και πλέον μήνες εχθροπραξιών, δεν υπάρχει ακόμα καμιά σοβαρή προοπτική ουσιαστικών συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου, την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης ή ενδεχόμενης χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής.

Η κα Χαραλαμπίδου επισήμανε, εξάλλου, ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία έχουν εκτοξεύσει τις τιμές της ενέργειας, των αγαθών και των υπηρεσιών, εξανεμίζοντας το εισόδημα των νοικοκυριών. Σε αυτό το περιβάλλον διεθνούς αστάθειας, όπου τα δεδομένα αλλάζουν τάχιστα, υπογράμμισε η κα Χαραλαμπίδου, ο διάλογος είναι ύψιστης σημασίας και η ΚΣ ΟΑΣΕ πρέπει να επιδιώξει τον διάλογο με τη Ρωσία.   Σε αυτή την πολύ κρίσιμη συγκυρία, ανέφερε η Κύπρια βουλεύτρια, όπου επανεμφανίζονται έντονοι διχασμοί μεταξύ Δύσης και Ανατολής, πέραν του πολέμου στην Ουκρανία, πρέπει να απασχολήσουν την ΚΣ ΟΑΣΕ και άλλες σημαντικές διεθνείς εξελίξεις, όπως η ένταση γύρω από την Ταϊβάν.

Σε ό,τι αφορά την ισχύουσα αρχιτεκτονική ασφάλειας, η κα Χαραλαμπίδου επισήμανε ότι οι ρωγμές ήταν εμφανείς εδώ και αρκετό καιρό και ότι θα πρέπει ο ΟΑΣΕ να συνεχίσει να αποδεικνύει τη συνάφειά του και να αντλεί διδάγματα από την τρέχουσα κατάσταση.

Ένα σημαντικό συμπέρασμα, σημείωσε, είναι ότι ενόσω δεν επιλύονται διενέξεις, η επιθετικότητα κλιμακώνεται. Τόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία όσο και οι πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, αποτελούν συνέχεια προϋπάρχουσας έντασης ανέφερε η κα Χαραλαμπίδου. Ομοίως, όπως επισήμανε, οι κατάφωρες παραβιάσεις της Τουρκίας στην Κύπρο και οι ξεκάθαρες απειλές για το Αιγαίο. Η Τουρκία, τόνισε η κα Χαραλαμπίδου, συνεχίζει να υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Η Αντιπρόεδρος της ΚΣ ΟΑΣΕ επισήμανε επίσης ότι η αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, υπονομεύει τη συνοχή εντός του ΝΑΤΟ και ότι αποτελεί ευθύνη του Οργανισμού να τερματίσει τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Ένα άλλο σημαντικό συμπέρασμα για τον ΟΑΣΕ, ανέφερε η κα Χαραλαμπίδου, αφορά τη σημασία της ενότητας και της πολυμέρειας. Επισημαίνοντας ότι, ενώ τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν θεσπίσει επαχθείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η Τουρκία όχι μόνο αρνείται να τις εφαρμόσει, μειώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητά τους, αλλά πρόσθετα επιδιώκει να αποκομίσει σημαντικά κέρδη, προσκαλώντας Ρώσους επιχειρηματίες να μετεγκατασταθούν στην Τουρκία και αποδεχόμενη συναλλαγές με ρωσικές τράπεζες. Η Αντιπρόεδρος της ΚΣ ΟΑΣΕ επισήμανε ακόμα ότι, την ίδια στιγμή που η Ευρώπη καταβάλλει προσπάθειες για τη διαφοροποίηση των οδών ενεργειακού εφοδιασμού της, η Τουρκία επιδιώκει να υπονομεύσει την προοπτική αξιοποίησης του ενεργειακού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, ως εναλλακτικής επιλογής, ενώ εμφανίζεται ως ουδέτερος διαμεσολαβητής μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Τέλος, η κα Χαραλαμπίδου σημείωσε ότι, ενώ η συζήτηση για το μέλλον της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας εμπεριέχει προφανώς στρατιωτικές πτυχές, η πολιτική διάστασή της παραμένει εξέχουσας σημασίας και, ως εκ τούτου, η στήριξη των δημοκρατικών θεσμών και των οικονομιών των συμμετεχόντων Κρατών πρέπει να ενισχυθεί. Συναφώς, υπογράμμισε την ανάγκη αύξησης των δυνατοτήτων του ΟΑΣΕ σε ό,τι αφορά τη μετασυγκρουσιακή ανοικοδόμηση. Σε αυτό το πλαίσιο η εκρίζωση της διαφθοράς αποτελεί βασική προϋπόθεση, ώστε η οποιαδήποτε στρατιωτική ή οικονομική βοήθεια, να έχει τα μέγιστα δυνατά οφέλη, κατέληξε η κα Χαραλαμπίδου.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)