Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-09-2022 19:36

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου σε έκθεση προβολής της Καραβιώτικης Δαντέλλας «Φερβολιτέ», στην Κυπριακή Εστία, στην Αθήνα

Χαίρομαι ιδιαίτερα γι’ αυτή την εκδήλωση, όπως και για κάθε άλλη εκδήλωση με την οποία προβάλλεται η άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά, η μακρά μας ιστορική παράδοση, οι αξίες και η ταυτότητά μας.

Πόσο μάλλον όταν αυτό αφορά μια μορφή τέχνης η οποία έχει ταυτιστεί με τον κατεχόμενο Καραβά, την ξακουστή κωμόπολη της επαρχίας Κερύνειας που μαζί με τη δίδυμη άλλη κωμόπολη της περιοχής, τη Λάπηθο, καταλήφθηκαν από τον Τουρκικό Αττίλα στις 6 Αυγούστου του 1974. Στη σκέψη των παλαιοτέρων, δεν θα φύγουν ποτέ οι θλιβερές εικόνες του βίαιου εκτοπισμού των τεσσάρων περίπου χιλιάδων κατοίκων του Καραβά και όσων άλλων αυτοί τραγικά βίωσαν ως αποτέλεσμα της προδοσίας του πραξικοπήματος και της καταστροφής που έφερε η Τουρκική εισβολή.

 Έκτοτε, οι κάτοικοι του Καραβά δίνουν μάχη με το χρόνο προκειμένου να παραμείνει άσβεστη η μνήμη για τον αγαπημένο τους τόπο και συνεχώς αναμμένη η φλόγα της επιστροφής στις πατρογονικές εστίες. Σε αυτό στοχεύουν όλες οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες του Δήμου Καραβά με τη σύσφιγξη των σχέσεων των σκορπισμένων Καραβιωτών, την προβολή της Iστορίας και του πολιτισμού της περιοχής, καθώς και την ενίσχυση  των προσπαθειών για εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού που θα επιτρέψει στους Καραβιώτες και σε όλους τους πρόσφυγες να επιστρέψουν σε συνθήκες ελευθερίας και ασφάλειας, με όλα τους τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.

Οι σημερινές συγκυρίες δείχνουν ότι είναι η ώρα της ευθύνης, της διεκδίκησης, της συνολικής και συλλογικής προσπάθειας.  Η ενότητα, η κοινή δράση και η ενιαία φωνή είναι απαραίτητα στοιχεία σ’ αυτήν τη δύσκολη περίοδο. 

Δεν μπορούμε ούτε την ιστορία μας να διαγράψουμε, ούτε και να αποξενωθούμε από τις ρίζες μας. Η εθνική μας ταυτότητα μας δίνει τη δύναμη να προχωρήσουμε μπροστά διεκδικώντας τα αυτονόητα για κάθε λαό και για κάθε κράτος. Αλίμονο αν αφεθούμε μόνοι και μετέωροι στη δίνη των δυσκολιών που δημιουργεί η τουρκική επιβουλή με την κατοχή των αγαπημένων μας τόπων και την κλιμάκωση της αδιαλλαξίας της σε ό,τι αφορά την μορφή της λύσης του Κυπριακού, καθώς και με τις συνεχιζόμενες, αυτό το διάστημα, παράνομες και θρασύτατες προκλήσεις της Τουρκίας τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα.

Είναι στο πλαίσιο των προσπαθειών αυτών του Δήμου Καραβά που με τη συνεργασία της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδος οργανώθηκε η έκθεση για παρουσίαση της Καραβιώτικης Δαντέλας, η οποία από τον Νοέμβριο του 2016 περιλαμβάνεται στον εθνικό κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Από τότε ο Δήμος Καραβά άρχισε  προσπάθειες δημιουργίας «δικτύου φερβολιτέ» και παρουσίασης της δαντέλας σε εκθέσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερα αισθητή και σημαντική είναι η συνεργασία που αναπτύχθηκε με τον Σύνδεσμο Φερβολιτέ της Γαλλίας, όπου συναντούμε τη συγκεκριμένη τεχνική της δαντέλας, όπως και στην Αγγλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Στην Κύπρο το είδος αυτό της δαντέλας το συναντούσε κάποιος αποκλειστικά στον Καραβά, γι’ αυτό  και ο έντονος τοπικός χαρακτήρας. Αναφέρεται μάλιστα χαρακτηριστικά πως τα τρία τέταρτα των γυναικών του Καραβά ήξεραν την τέχνη του φερβολιτέ και την εξασκούσαν.

Βέβαια, η όμορφη κωμόπολη της Κερύνειας είχε και άλλα παραδοσιακά είδη υφαντικής και κεντήματος που την ξεχώριζαν, καθώς και ένδυσης, αργυροχοΐας και σιδηρουργίας. Ακόμα, η αρχιτεκτονική και η ξυλουργική-ξυλογλυπτική, οι μύλοι και οι ελιόμυλοι, έδιδαν στον Καραβά μια ταυτότητα ιδιαίτερα ελκυστική που συγκέντρωνε ανέκαθεν το ενδιαφέρον των επισκεπτών και προσέθετε στην υπερηφάνεια των κατοίκων για τον τόπο τους.

Συγχαίρω τον Δήμο Καραβά και την Ένωση Κυπρίων Ελλάδος για τη διοργάνωση της έκθεσης που γίνεται σε συνδυασμό με την εκδήλωση στον Δήμο Χαϊδαρίου με θέμα «Κύπρος – Μικρά Ασία – Πόντος», στα πλαίσια των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και των 103 χρόνων από τη Γενοκτονία της Μικρασιάτικης Καταστροφής. Εύχομαι να μην αργήσει η ώρα που θα φυσήξει στον Καραβά, τη Λάπηθο και όλα τα κατεχόμενα άλλα μέρη μας ο άνεμος της ελευθερίας που θα δικαιώσει τις προσπάθειες όλων μας για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας. 

Σημ.:  Τον χαιρετισμό ανέγνωσε, εκ μέρους του Επιτρόπου Προεδρίας, ο Σύμβουλος της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Ιωάννης Αδάμου.

ΡΜ/ΣΧ