Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-09-2022 19:58

Συμμετοχή βουλευτή κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη σε συνεδρία της ΚΣ ΟΑΣΕ με θέμα "Ο ρόλος του ΟΑΣΕ και της ΚΣ ΟΑΣΕ στη μεταβαλλόμενη ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας»

Ο βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη, Ειδικός Αντιπρόσωπος για τη Συμμετοχή της Κοινωνίας των Πολιτών στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ), συμμετείχε σήμερα σε Διάσκεψη με θέμα «Ο ρόλος του ΟΑΣΕ και της ΚΣ ΟΑΣΕ στη μεταβαλλόμενη ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας».  Τη Διάσκεψη, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας«Έκκληση για δράση-Ελσίνκι +50» της ΚΣ ΟΑΣΕ, φιλοξενεί το Φινλανδικό κοινοβούλιο στο Ελσίνκι.

Σε συζήτηση για τους δυνατούς τρόπους αναζωογόνησης και εκσυγχρονισμού του ΟΑΣΕ, ο κ. Χατζηγιάννη επισήμανε την ανάγκη άμεσης προσαρμογής του Οργανισμού στις ταχέως μεταβαλλόμενες γεωπολιτικές πραγματικότητες, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακώνεται και η παγκόσμια ασφάλεια υπονομεύεται ολοένα και περισσότερο.

Σε μια τέτοια περίοδο έντονης αστάθειας, υπογράμμισε ο κ Χατζηγιάννη, ο ΟΑΣΕ είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαίος για να καταστεί εφικτός ο διάλογος και τα μέλη της Συνέλευσης πρέπει να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες και τα εργαλεία που παρέχει η κοινοβουλευτική διπλωματία προς άρση του πολιτικού αδιεξόδου.

Ο Κύπριος βουλευτής τόνισε την επείγουσα ανάγκη όπως ο ΟΑΣΕ επιδιώξει να διασφαλίσει τη συμμόρφωση των συμμετεχόντων Κρατών με τις αρχές του και τις απορρέουσες δεσμεύσεις τους, αφενός, ενισχύοντας τους εποπτικούς μηχανισμούς του και, αφετέρου, προωθώντας τον διάλογο και την αμοιβαία εμπιστοσύνη. Ιδιαίτερα τόνισε δε την ανάγκη παρακολούθησης της τήρησης των δεσμεύσεων των συμμετεχόντων Κρατών έναντι του ΟΑΣΕ όσον αφορά την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Επισήμανε, ωστόσο, ότι χωρίς την ύπαρξη της αναγκαίας πολιτικής βούλησης, δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος.

Ο κ Χατζηγιάννη υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να δοθεί νέα ώθηση στη συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους του ΟΑΣΕ, με βάση την προστιθέμενη αξία κάθε οργανισμού και να αποφευχθεί η αλληλεπικάλυψη αρμοδιοτήτων και δράσεων.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την κοινοβουλευτική διάσταση του ΟΑΣΕ, ο κ. Χατζηγιάννη ανέφερε ότι θα πρέπει πρώτιστα η Συνέλευση να αναγνωριστεί ως αναπόσπαστο τμήμα του ΟΑΣΕ, ενισχύοντας έτσι τις δυνατότητές της για αποτελεσματική διαμεσολάβηση εκεί και όπου χρειάζεται. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας με την κοινωνία των πολιτών,  η οποία θα συμβάλει στην ευρύτερη προβολή του σημαντικού έργου που ο Οργανισμός επιτελεί, τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)