Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-09-2022 21:22

Χαιρετισμός του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσου στη συνέντευξη Τύπου για τον πρώτο χρόνο του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Λιμένων Κύπρου

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να γιορτάσουμε τον πρώτο χρόνο του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Λιμένων Κύπρου. Προτού αναφερθώ στη σημαντική και αξιόλογη δουλειά που διεκπεραιώνει το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής, θα ήθελα να αναφερθώ λίγο στην ιστορία δημιουργίας του Συμβουλίου καθώς και τον ρόλο που έχει αναλάβει.

Χρειάστηκαν να περάσουν δύο χρόνια σχεδόν από τον Ιούλιο του 1974 για να αρχίσει η Αρχή, ως αυτόνομος ημικρατικός οργανισμός και να αναλάβει το ρόλο της. Τον Ιανουάριο του 1976 διορίζεται ο πρώτος τη τάξει υπάλληλος της Αρχής, ο Γενικός Διευθυντής της ενώ, το 1977 στελεχώθηκε με το ελάχιστο αναγκαίο προσωπικό, δημιουργώντας έτσι τα Τμήματα Προσωπικού της Διοίκησης και του Οικονομικού Τμήματος της. Τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου μεταφέρονται στην Αρχή οι υπάλληλοι του μέχρι τότε Τμήματος Λιμένων καθώς, επίσης, αριθμός υπαλλήλων από το Τμήμα Τελωνείων.

Από το 1973 μέχρι πρόσφατα η Αρχή επέκτεινε και ανάπτυξε τόσο το Λιμάνι Λεμεσού όσο και της Λάρνακας σε μέγεθος, τεχνολογία καθώς και εξοπλισμό.

Η Αρχή επιδίωξε την ένταξή της στη διεθνή λιμενική κοινότητα καθώς, επίσης, την ενεργό συμμετοχή της στις διεθνείς λιμενικές υποθέσεις. Στα πλαίσια αυτά, από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της, έγινε μέλος του Διεθνούς Συνδέσμου Λιμένων (ΙΑΡΗ), του Διεθνούς Συντονιστικού Συνδέσμου Φορτίων (ICHCA) και του Διεθνούς Συνδέσμου Φάρων (IALA). Eξάλλου από το 1993 είναι μέλος του Συνδέσμου Μεσογειακών Λιμανιών Κρουαζιέρων (MedCruise) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Λιμένων (ESPO).

Μέσα στο μικρό χρονικό διάστημα που έχει αναλάβει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, στοχευμένα και δεδηλωμένα λειτουργεί σε τρεις βασικούς πυλώνες που πλέον χαρακτηρίζουν την Αρχή Λιμένων, τη διαφάνεια, τη εξωστρέφεια και τη νομιμότητα και ταυτόχρονα προωθεί τις πιο κάτω σημαντικές αναπτύξεις.

Η Αρχή Λιμένων Κύπρου έχει προχωρήσει στο σχεδιασμό για ανάπτυξη του Λιμανιού του Λατσιού με προσυπολογιζόμενο κόστος €45 εκ όπου περιλαμβάνει επέκταση, με προσθήκη ακόμα 350 νέων θέσεων ελλιμενισμού στο λιμάνι και ταυτοχρόνως το σχεδιασμό δημιουργίας χερσαίων υποστηρικτικών υποδομών, όπως για παράδειγμα, της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, του Τελωνείου, του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών κ.ά.

Προωθεί την επιχειρησιακή δραστηριότητα στο Λιμάνι Λεμεσού και Πάφου καθώς, επίσης, και της λιμενικής περιοχής Βασιλικού/Ζυγίου όπου έχει δημιουργηθεί και αγκυροβόλιο.

Επιπλέον, σε συνεργασία και με το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων δημιουργήθηκε το νέο αγκυροβόλιο στη λιμενική περιοχή της Μαρίνας της Αγίας Νάπας περιορισμένης ευθύνης όπου ήδη έχει προσελκύσει εταιρείες κολοσσούς όπως την Royal Caribbean δημιουργώντας έτσι θεμιτό ανταγωνισμό μεταξύ των λιμανιών του νησιού καθώς, επίσης, να εντάξει την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη κρουαζιέρων ως ένα ελκυστικό προορισμό.  

Από την 1η Απριλίου αναπτύχθηκε ο ρυθμιστικός ρόλος της Αρχής Λιμένων στο λιμάνι Λάρνακας αφού πλέον τόσο το λιμάνι όσο και η Μαρίνα της Λάρνακας έχει ιδιωτικοποιηθεί και έχει προσελκύσει την πιο μεγάλη αναπτυξιακή επένδυση στη Κύπρο σήμερα, ύψους 1.2 δις ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι να αναφερθώ στην ευρύτερη αναπτυξιακή πολιτική της Αρχής Λιμένων Κύπρου, ειδικά όσον αφορά σε τομείς που αφορούν στην πράσινη μετάβαση (χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), γαλάζιας οικονομίας και κυκλικής οικονομίας στη βάση σύγχρονων μεθόδων που ακολουθούνται στο λιμενικό περιβάλλον σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Επιπρόσθετα η Αρχή Λιμένων συμμετέχει σε έξι διαφορετικά ερευνητικά προγράμματα όπως το ερευνητικό πρόγραμμα «Collective actions for improving the conservation status of the EU sea turtle populations» (LIFE EUROTURTLES).

Κυρίες και κύριοι,

Δεν θα ήθελα να μακρηγορήσω, αναφέροντας όλες τις δράσεις που έχει εκτελέσει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχή Λιμένων Κύπρου μέχρι σήμερα. Ο θεσμός της αρχής έχει αναλάβει ένα νέο ρόλο πλέον με τους άξονες δραστηριότητας της αρχής να επικεντρώνονται σε επιχειρησιακό, ρυθμιστικό και εποπτικό ρόλο.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την οργάνωση της αποψινής βραδιάς και να σας ευχηθώ να συνεχίσετε να εργάζεστε με τον ίδιο ζήλο και να διεκπεραιώνετε το ρόλο σας ως Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής Λιμένων Κύπρου.

ΓΘ/ΣΧ