Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-09-2022 10:06

Χαιρετισμός της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κας Στέφης Δράκου στην παρουσίαση του βιβλίου «Ex Tempore» της δικηγορικής εταιρείας Ηλίας Νεοκλέους & Σια ΔΕΠΕ, χθες

Το νομικό σύγγραμμα «Ex Tempore» αποτελεί ένα νομικό έργο μεγάλης αξίας και χρησιμότητας. Για αυτό και είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι στην αποψινή εκδήλωση παρουσίασης του.

Επιθυμώ θερμότατα να συγχαρώ τους αγαπητούς φίλους της δικηγορικής εταιρείας Ηλίας Νεοκλέους & Σία ΔΕΠΕ, για την αξιέπαινη πρωτοβουλία τους να αναλάβουν ένα τέτοιο εγχείρημα. Ένα εγχείρημα που απαιτεί χρόνο και κόπο, και παράλληλα θέληση, υπομονή και επιμονή που κρύβονται μέσα στις σελίδες της αρτιότατης αυτής έκδοσης που έχουμε απόψε μπροστά μας.

Για τα δεδομένα της κυπριακής νομικής βιβλιογραφίας, που καθορίζονται και οριοθετούνται από το μικρό μέγεθος του αναγνωστικού κοινού, στο οποίο κυρίως απευθύνονται οι νομικές εκδόσεις, αλλά και την οικονομική περιπέτεια που συνεπάγεται κάθε τέτοια προσπάθεια, η κυκλοφορία μιας νομικής έκδοσης συνιστά από μόνη της πολύ σημαντικό γεγονός.

Η νομική αυτή έκδοση πέραν του ότι είναι μια πρόδηλα επίπονη εργασία, αποτελεί πλήρες έργο, από κάθε άποψη, δεδομένου ότι συγκεντρώνει και καταγράφει σε συστηματική βάση τα άρθρα της κάθε ξεχωριστής νομοθεσίας, με κεντρικό άξονα αναφοράς τη σχετική νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Δημοκρατίας, και την ταυτόχρονη παραπομπή στη σχετική βιβλιογραφία.

Η ταξινόμηση των δικαστικών αποφάσεων κάτω από το αντίστοιχο άρθρο, στο οποίο αναφέρονται, ως επίσης της αντίστοιχης βιβλιογραφίας, όπου αυτή συναντάται, είναι αποκαλυπτική της ευρείας γνώσης των συγγραφέων στα νομοθετήματα που πραγματεύεται το σύγγραμμα και χαρακτηριστική της ορθολογιστικής τους προσέγγισης.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Η παρακολούθηση των διαδικασιών απονομής της δικαιοσύνης αποτελεί, μεταξύ άλλων, συνεχές έργο του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, με σκοπό τη λήψη νομοθετικών μέτρων, πάντα σε συνεργασία και συνεννόηση με τη Δικαστική Εξουσία και τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του συστήματος. 

Τα τελευταία χρόνια, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου μεταρρυθμιστικού προγράμματος, έχει προωθηθεί και ψηφισθεί σειρά νομοθετημάτων με κύριο στόχο την επιτάχυνση της εκδίκασης των υποθέσεων.

Μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, που δεν αφορά μόνο νομοσχέδια. Υπάρχουν πολυάριθμα έργα και δράσεις, που είτε ολοκληρώθηκαν είτε βρίσκονται σε εξέλιξη και συμπληρώνουν αυτή την πολύχρονη προσπάθεια.

Ένα από τα πιο σημαντικά έργα είναι η εισαγωγή της τεχνολογίας στα δικαστήρια. Ήδη εφαρμόζεται το πρώτο στάδιο, το λεγόμενο i-justice και αρχές του 2023 παραδίδεται το τελικό σύστημα e-justice, το οποίο θα αποτελέσει τη νέα πραγματικότητα στην καταχώριση και διαχείριση υποθέσεων.

Παράλληλος στόχος μας είναι μέχρι το 2025 να εισαχθεί και η Ψηφιακή Καταγραφή Πρακτικών, το Digital Audio Recording.

Επιπρόσθετα, ενισχύουμε την εξειδίκευση, μέσα από την ίδρυση δικαστηρίων ειδικής δικαιοδοσίας. Όπως για παράδειγμα το Διοικητικό Δικαστήριο και το Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας, τα οποία ήδη λειτουργούν και το Εμπορικό Δικαστήριο και Ναυτοδικείο που αναμένεται να λειτουργήσουν.

Τα πλέον όμως σημαντικά διαρθρωτικά νομοσχέδια είναι αυτά που επίσης ψηφίστηκαν πρόσφατα και προνοούν τη λειτουργία του νέου Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου και του νέου Ανώτατου Δικαστηρίου, αλλά και τη δημιουργία του Εφετείου, ώστε να υπάρξει άμεση κινητικότητα στο τοπίο των εφέσεων.

Πέραν της προώθησης όλων των προαναφερόμενων νομοσχεδίων, ενισχύθηκαν τα Δικαστήριά μας με δικαστικό και υποστηρικτικό προσωπικό, εκσυγχρονίστηκαν οι Θεσμοί Πολιτικής Δικονομίας, λειτούργησε η Σχολή Δικαστών, θεσπίστηκαν αντικειμενικά κριτήρια για την πρόσληψη και προαγωγή Δικαστών και προχωρεί το πολύ σημαντικό έργο της εξάλειψης των καθυστερημένων υποθέσεων.

Προχωρούμε, τέλος, με την αναθεώρηση του Οικογενειακού Δικαίου, με τα νομοσχέδια να έχουν κατατεθεί στη Βουλή. Υιοθετούνται πλέον σύγχρονες αντιλήψεις, όπως είναι το συναινετικό διαζύγιο, το υπέρτατο συμφέρον του παιδιού, η ισότητα μεταξύ των συζύγων και η κοινή επιμέλεια του παιδιού από τους δύο γονείς, αφού τις υφιστάμενες ρυθμίσεις του δικαίου, τις έχουν ξεπεράσει τα νέα κοινωνικά δεδομένα των τελευταίων χρόνων.

Ταυτόχρονα τα νομοσχέδια διατηρούν τον κοινό στόχο όλων των μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων μας, που είναι η γρήγορη εκδίκαση των υποθέσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε όπως οι υποθέσεις διαζυγίων να εκδικάζονται από ένα δικαστή αντί από τρεις όπως ισχύει σήμερα.

Φίλες και φίλοι,

Σήμερα είμαστε μάρτυρες μιας πορείας μετεξέλιξης και εκσυγχρονισμού του Κυπριακού Δικαίου, που στοχεύει όσα παλαιά και αναχρονιστικά νομοθετήματα, με αντικείμενο ξεπερασμένο, πρέπει να καταργηθούν και πεπαλαιωμένες ρυθμίσεις ν’ αντικατασταθούν.

Η πορεία εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο δημιουργεί, παράλληλα, την αφετηρία για τον εκσυγχρονισμό και την αναθεώρηση της ισχύουσας νομοθεσίας κάτω από σύγχρονους προσανατολισμούς.

Η συλλογή σε ένα τόμο των βασικότερων νομοθετημάτων όλων των κλάδων του κυπριακού δικαίου, που παρουσιάζεται σήμερα μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο αυτής της προσπάθειας, θα βοηθήσει κάθε ενδιαφερόμενο μελετητή να προβεί σε έγκυρη εις βάθος ανάλυση των νομοθετημάτων, αλλά και γενικά οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να πληροφορηθεί το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο στην Κύπρο.

Με αυτές τις σκέψεις, εκφράζω και πάλι τα συγχαρητήρια μου σε όλους όσοι συνέβαλαν στην έκδοση του συγγράμματος και εύχομαι όπως αυτό αξιοποιηθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

(ΝΓ/ΣΧ)