Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-09-2022 14:31

Επίσκεψη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Κυριάκου Ι. Κούσιου στις Κατοικίες Λεμεσού και Πάφου

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Κυριάκος Ι. Κούσιος πραγματοποίησε, σήμερα, επισκέψεις στην Κατοικία «Απόστολος Λουκάς» στη Λεμεσό και στην Κατοικία «Μαργαρίτας Λιασίδου» στην Πάφο. Οι κατοικίες αυτές αποτελούν μέρος ενός πρωτοποριακού έργου εννιά συνολικά κατοικιών που υλοποιήθηκε με σχετικές Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, οι οποίες λήφθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2017 και τον Απρίλιο του 2020.

Η ανάγκη για τη λειτουργία κατοικιών και προγραμμάτων υποστήριξης στην ανεξάρτητη διαβίωση, με ένταξη ατόμων υψηλού κινδύνου για ιδρυματοποίηση και κοινωνικό αποκλεισμό, διαπιστώθηκε μετά από μελέτη που πραγματοποίησε το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, εντοπίστηκαν άτομα με νοητική αναπηρία ή αυτισμό, κυρίως νεαρής ηλικίας, που διέμεναν σε μη επαρκώς υποστηρικτικά περιβάλλοντα. Τα  άτομα αυτά είχαν την ανάγκη να ζήσουν σε ένα δικό τους σπίτι, με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και καλύτερη ποιότητα ζωής, ανάμεσα σε άτομα που θα τα ένιωθαν ως δική τους οικογένεια.

Η υλοποίηση του Νέου Σχεδίου Ένταξης Ατόμων με Αναπηρίες σε Κατοικίες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και του έργου «Δημιουργία Κατοικιών/Προγραμμάτων Υποστηριζόμενης Διαβίωσης», που συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο με ποσό €2,8 εκ., αποτελεί την παρέμβαση του κράτους προς την πιο πάνω κατεύθυνση. Ως αποτέλεσμα, 48 άτομα με αναπηρίες, μετά από δική τους επιλογή και αίτηση, διαμένουν τώρα σε κατοικίες οικογενειακού τύπου συγκατοίκησης 4-5 ατόμων και έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας, εκπαίδευσης, επικοινωνίας, ψυχολογικής στήριξης, συνοδείας, αθλητισμού, ψυχαγωγίας και κοινωνικοποίησης.

Το έργο αυτό, επεκτείνεται στην προγραμματική περίοδο 2021-2027 με συνολικό προϋπολογισμό €20 εκ. για τη δημιουργία πέντε πρόσθετων κατοικιών, καθώς και τη λειτουργία προγραμμάτων με την παροχή υπηρεσιών κατ’ οίκον υποστήριξης στην ανεξάρτητη διαβίωση. Σε συνέργεια με το έργο αυτό αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και εντάχθηκε για χρηματοδότηση κατά 100% μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η αγορά πέντε ιδιόκτητων κατοικιών παγκύπρια, με προϋπολογισμό €2,4 εκ.

Οι  υπηρεσίες υποστήριξης στην ανεξάρτητη διαβίωση στοχεύουν στην ενδυνάμωση των ατόμων με αναπηρίες, ώστε να έχουν τα ίδια έλεγχο του τρόπου ζωής τους και εντάσσονται στις νέες και σύγχρονες πολιτικές για τα άτομα με αναπηρίες που υιοθέτησε η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη με το Εθνικό Σχέδιο «Κύπρος – το Αύριο». Ο πρώτος πυλώνας του Σχεδίου «Κράτος Πρόνοιας, κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς» αριθμεί πέραν των 110 μεταρρυθμίσεων, πολιτικών και εθνικών στρατηγικών που υιοθετήθηκαν, αλλά και αναπτυξιακά έργα, ύψους πέραν των 210 εκατομμυρίων ευρώ, που υλοποιήθηκαν ή βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης.

Η διαχείριση των κατοικιών που επισκέφθηκε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει ανατεθεί μέσω δημόσιου διαγωνισμού σε δύο Μη Κυβερνητικές Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται με επιτυχία, η μια στη Λεμεσό (Σύνδεσμος Γονέων Ενηλίκων Ατόμων με Νοητική Αναπηρία «Απόστολος Λουκάς») και η άλλη στην Πάφο (Ίδρυμα Μαργαρίτας Λιασίδου). Τα δέκα συνολικά άτομα με νοητική αναπηρία που διαμένουν στις δύο κατοικίες, λαμβάνουν συνεχόμενη φροντίδα (επί 24ώρου βάσεως) και εξατομικευμένη στήριξη, παρακολουθούν επιμορφωτικά/εκπαιδευτικά προγράμματα και συμμετέχουν σε κοινές απογευματινές δραστηριότητες. Μάλιστα, δύο εξ αυτών εργοδοτούνται στην ανοικτή αγορά εργασίας.

Ο κ. Κούσιος, κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του, συνομίλησε με τους ενοίκους σε μια όμορφη και φιλική ατμόσφαιρα. Ευχαρίστησε και συνεχάρη τις διευθύνσεις και το προσωπικό των δύο κατοικιών, τον Σύνδεσμο Γονέων Ενηλίκων Ατόμων με Νοητική Αναπηρία «Απόστολος Λουκάς», το Ίδρυμα Μαργαρίτας Λιασίδου, καθώς και τη Διευθύντρια και τους λειτουργούς του Τμήματος  Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες για το έργο που επιτελούν και τους ευχήθηκε κάθε επιτυχία στις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλουν με στόχο τη συνεχή και ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών για την οικοδόμηση ενός πραγματικού Κράτους πρόνοιας για το σύνολο των πολιτών.

Τέλος, διαβεβαίωσε για ακόμη μια φορά ότι η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη θα συνεχίσει να θέτει υψηλά στις προτεραιότητές της τα ζητήματα των ατόμων με αναπηρίες, παραμένοντας ανοικτή στον διάλογο και τις όποιες εισηγήσεις και προτάσεις συνδράμουν προς την κατεύθυνση αυτή.

(ΕΚ/ΣΧ)