Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-09-2022 19:29

Χαιρετισμός της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας κας Αναστασίας Ανθούση στην τελετή εγκαινίων του νέου χώρου στέγασης του ΣΚΕ Κούρη – Ξυλούρικου

 

Αρχικά, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς το Συμβούλιο Κοινοτικού Εθελοντισμού για την ευκαιρία που μου δίνουν να βρεθώ σήμερα μαζί σας και να τελέσω τα εγκαίνια του νέου χώρου που θα στεγάζει πλέον το πρόγραμμα του Συμβουλίου Κοινοτικού Εθελοντισμού, «Υπηρεσίες Ηλικιωμένων», και τα γραφεία της διοίκησης. Η μεταφορά του προγράμματος σε καινούργιο χώρο αναμφίβολα θα προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες προς όφελος των κατοίκων των 12 Κοινοτήτων της κοιλάδας Κούρη-Ξυλούρικου.

Όπως με όλα τα Συμβούλια Κοινοτικού Εθελοντισμού που λειτουργούν σε διάφορες κοινότητες παγκύπρια, έτσι και το ΣΚΕ του Συμπλέγματος Κούρη-Ξυλούρικου συνδράμει ενεργά στην αποκέντρωση των κοινωνικών υπηρεσιών και την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων σε τοπικό επίπεδο, με ευέλικτες δράσεις που σχεδιάζονται στη βάση των αναγκών των κατοίκων της περιοχής. Εφαρμόζοντας προγράμματα για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, το ΣΚΕ Κούρη-Ξυλούρικου επικεντρώνεται στην ευαισθητοποίηση των κατοίκων της περιοχής και την ενεργοποίησή τους, με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται ένα δίκτυο κοινωνικής στήριξης για την κάλυψη των αναγκών της τοπικής κοινωνίας.  

Ως μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού του Κράτους για δημιουργία ευέλικτων προγραμμάτων, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας αναγνωρίζει το ΣΚΕ Κούρη-Ξυλούρικου ως σημαντικό του εταίρο στην προσπάθεια για υλοποίηση πολιτικών που έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και την ευημερία του. Ιδιαίτερα το πρόγραμμα «Υπηρεσίες Ηλικιωμένων» που θα στεγαστεί στον νέο χώρο που εγκαινιάζουμε σήμερα, εστιάζει στις ανάγκες των ατόμων τρίτης ηλικίας που διαμένουν στην κοιλάδα Κούρη-Ξυλούρικου, με υπηρεσίες όπως η κατ’ οίκον διανομή φαγητού και φροντίδα, η στήριξη, κ.ά.. Με τον τρόπο αυτό, ενισχύεται η προσπάθεια για περιορισμό της αστυφιλίας και παρέχεται στα άτομα τρίτης ηλικίας η δυνατότητα να παραμείνουν στις Κοινότητές τους και να συνεχίσουν να είναι ενεργοί πολίτες.

Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες στήριξης των ευάλωτων ομάδων, προωθεί και στηρίζει έμπρακτα τη λειτουργία αυτών των προγραμμάτων μέσω του Σχεδίου Κρατικών Ενισχύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, για το 2022, το ΣΚΕ Συμπλέγματος Κούρη-Ξυλούρικου έχει ήδη λάβει την πρώτη δόση από το ποσό €29.000, ενώ έχει ήδη προωθηθεί η καταβολή της δεύτερης δόσης.

Αγαπητοί φίλοι,

Αύριο, εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα Τρίτης Ηλικίας. Μια ομάδα του πληθυσμού, στην οποία ως κοινωνία οφείλουμε σεβασμό και αναγνώριση για τα όσα πολύτιμα έχουν προσφέρει κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Είμαι βέβαιη ότι όλοι θα συμφωνήσετε μαζί μου πως, δράσεις όπως αυτές που εφαρμόζει το ΣΚΕ Κούρη-Ξυλούρικου, που ικανοποιούν τις ανάγκες και στηρίζουν ουσιαστικά την υγιή γήρανση και την αξιοπρεπή διαβίωση των ατόμων τρίτης ηλικίας, αποτελούν την καλύτερη ένδειξη τιμής προς αυτούς.

Η δημιουργία χώρων υγιούς απασχόλησης, συναναστροφής, παροχής κοινωνικής φροντίδας και στήριξης, αλλά και η προσφορά κατ’ οίκον υπηρεσιών, αποτελούν θεμέλια για την ενίσχυση του κράτους πρόνοιας, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων πληθυσμού και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού.  

Με την ευκαιρία, οφείλω να μεταφέρω τις ευχαριστίες της Πολιτείας στις ομάδες των εθελοντών που δραστηριοποιούνται, με πυξίδα τους την καλυτέρευση της καθημερινότητας των πολιτών. Η ύπαρξη ενός δυνατού και οργανωμένου εθελοντικού κινήματος, ως αρωγός στις προσπάθειες του Κράτους, ενδυναμώνει το έργο και τις πρωτοβουλίες για βελτίωση και περαιτέρω αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους.

Θα ήθελα να επαναλάβω ότι το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας είναι προσηλωμένο και υλοποιεί πολιτικές που ενισχύουν την ενεργό γήρανση, βελτιώνουν το επίπεδο ζωής των ευάλωτων ατόμων, ως αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μας, και διασφαλίζουν την ασφαλή και ανεξάρτητη διαβίωσή τους.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τόσο τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Κοινοτικού Εθελοντισμού, όσο και τους εθελοντές, για την πολύχρονη ανιδιοτελή προσφορά τους και να τους ευχαριστήσω που νοιάζονται για το καλό συμφέρον των κατοίκων των Κοινοτήτων της περιοχής.

Είμαι βέβαιη ότι ο νέος αυτός χώρος θα αποτελέσει εφαλτήριο για ακόμα καλύτερες υπηρεσίες και βελτιωμένα προγράμματα. Εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας.

(ΜΚυ)