Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-10-2022 18:32

Ολοκλήρωση της αποστολής παρακολούθησης εκλογών της ΚΣ ΟΑΣΕ στη Βοσνία Ερζεγοβίνη

Ολοκληρώθηκε σήμερα η αποστολή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη για την παρακολούθηση των γενικών εκλογών στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, της οποίας επικεφαλής ήταν η Αντιπρόεδρος της Συνέλευσης κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Η κα Χαραλαμπίδου ανακοίνωσε σε διάσκεψη Τύπου τα συμπεράσματα της εκλογικής παρατήρησης από πλευράς ΚΣ ΟΑΣΕ και απάντησε σε ερωτήματα δημοσιογράφων.

Σε αυτό το πλαίσιο ευχαρίστησε τις αρχές της Βοσνίας Ερζεγοβίνης για την πρόσκληση για πραγματοποίηση εκλογικής παρατήρησης αλλά και τον λαό της χώρας για τη θερμή υποδοχή που επέτρεψε στους παρατηρητές την απρόσκοπτη εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Η κα Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι, παρά την καθυστερημένη χρηματοδότηση για τη διεξαγωγή των εκλογών και την κρίσιμη έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, οι εκλογές διεξήχθησαν αποτελεσματικά, με διαφάνεια και εντός των νόμιμων προθεσμιών. Σημείωσε ωστόσο ότι υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες η ρητορική των υποψηφίων ήταν διχαστική, ιδίως σε θέματα που σχετίζονταν με την κοινωνική πρόνοια, την οικονομία και τη διαφθορά.

Αναφερόμενη δε στην πραγματοποίηση πριν από τις εκλογές, μιας διαδικασίας διαβούλευσης με στόχο την τροποποίηση της εκλογικής νομοθεσίας και του Συντάγματος η οποία τελικά δεν τελεσφόρησε, η κα Χαραλαμπίδου τόνισε ότι είναι υψίστης σημασίας η συνέχιση και επιτυχής κατάληξη της εν λόγω διαβούλευσης. Ενθάρρυνε δε τους εκλεγμένους αξιωματούχους να ανταποκριθούν στα αιτήματα του λαού για περαιτέρω δημοκρατική μεταρρύθμιση της νομοθεσίας και των θεσμών, ενώ  απηύθυνε έκκληση για εφαρμογή των συστάσεων του ΟΑΣΕ και επίσπευση των απαραίτητων εκλογικών μεταρρυθμίσεων.

Η κα Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε επίσης στον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τη δημοκρατία, ενώ σημείωσε ότι διαπιστώθηκε διαχωρισμός τους βάσει εθνοτικών ή κομματικών κριτηρίων, που περιόρισε την αμερόληπτη κάλυψη της προεκλογικής εκστρατείας και μείωσε τη δυνατότητα αντικειμενικής ενημέρωσης των πολιτών.

 (Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)