Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-10-2022 19:28

Εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης «Κύπρος – Αυστρία: 60 Χρόνια Διπλωματικών Σχέσεων»

Στο πλαίσιο συμπλήρωσης 60 χρόνων από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και της Αυστρίας, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Κυριάκος Κούσιος τέλεσε σήμερα, εκ μέρους του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη, τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης «Κύπρος – Αυστρία: 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων».   

Στην τελετή εγκαινίων παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου, ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Κορνήλιος Κορνηλίου, η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών κα Αλίκη Στυλιανού, η Πρέσβης της Αυστρίας στην Κύπρο κα Dorothea Auer, μέλη της Κυβέρνησης, πλήθος επισήμων, καθώς επίσης ξένοι και Κύπριοι διπλωμάτες. 

Η φωτογραφική έκθεση και το συνοδευτικό βιβλιάριο που έχουν ετοιμαστεί από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και την Πρεσβεία της Αυστρίας στην Κύπρο προβάλλουν τις διαχρονικά στενές σχέσεις και τη φιλία που υπάρχει μεταξύ των λαών της Κύπρου και της Αυστρίας, οι οποίες αναδεικνύονται μέσα από  τους τομείς της διπλωματίας, της πολιτικής και του πολιτισμού.

Μέσα από τη φωτογραφική έκθεση προβάλλεται ο αμοιβαίος σεβασμός και τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών και καταδεικνύεται η δέσμευση, τόσο της Κύπρου όσο και της Αυστρίας για περαιτέρω ενίσχυση των διακρατικών δεσμών τους. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη σημαντική συνεισφορά της Αυστρίας στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) στην οποία υπηρέτησαν πέραν των 17.000 Αυστριακών.

Στο χαιρετισμό της η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών κα Αλίκη Στυλιανού ανέφερε ότι η έκθεση και το συνοδευτικό βιβλιάριο αποτελούν απόδοση τιμής προς όλους όσοι έβαλαν τη σφραγίδα τους και έχασαν τη ζωή τους για τη διατήρηση της ειρήνης στην Κύπρο. Επεσήμανε, επίσης, την ανάγκη για στερέωση και εμπλουτισμό των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.  Επεσήμανε, επίσης, ότι το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που έχει αξιοποιηθεί μας μεταφέρει από το παρελθόν στο παρόν, αποτελώντας παράλληλα παρακαταθήκη για το μέλλον και προέτρεψε όλο τον κόσμο να δει την έκθεση.

Η Πρέσβης της Αυστρίας στην Κύπρο κα Dorothea Auer επεσήμανε ότι μέσα από τη συγκεκριμένη φωτογραφική έκθεση προβάλλονται διάφορα γεγονότα που συνέβαλαν θετικά στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Η κα Auer υπογράμμισε τη συμβολή της Αυστρίας στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους τρεις Αυστριακούς κυανόκρανους οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στην Κύπρο το 1974.  Τέλος, η κα Auer τόνισε ότι η φωτογραφική έκθεση «Κύπρος – Αυστρία: 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων», αποτελεί απτό παράδειγμα της φιλίας που μοιράζονται οι δύο χώρες.    

Τέλος, στον χαιρετισμό του Υπουργού Εξωτερικών, τον οποίο ανέγνωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Κυριάκος Κούσιος, επισημάνθηκε η άριστη σχέση που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών η οποία αντανακλάται, μεταξύ άλλων, μέσα από την πρόσφατη επίσκεψη του Ομοσπονδιακού Καγκελαρίου της Αυστρίας στην Κύπρο αλλά και τις επικείμενες επισκέψεις που θα πραγματοποιήσουν τέσσερις Υπουργοί της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Βιέννη. Έγινε, επίσης, ιδιαίτερη αναφορά στην ουσιαστική συμβολή της Αυστρίας στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP). Παράλληλα, τονίστηκε η αλληλεγγύη με την οποία ξεκάθαρα επιδεικνύει τη θετική της στάση η Αυστρία έναντι της Κύπρου όλα αυτά τα χρόνια, καθώς επίσης και η στάση αρχών που τηρεί η Αυστρία στη διαδικασία επανένωσης της Κύπρου.

Το ευρύ κοινό μπορεί να επισκεφθεί τη φωτογραφική έκθεση στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας «Παλιά Αγορά Παλλουριώτισσας», μέχρι την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022, από τις 10.00 μέχρι τις 13.00 και από τις 16.00 μέχρι τις 19.00.

(ΑΤ/ΕΚ)