Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-10-2022 20:43

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην 10η Απονομή του Βραβείου «NEMITSAS 2022» του Ιδρύματος «Τάκης και Λούκη Νέμιτσα»

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω για ακόμη μία χρονιά στο Προεδρικό Μέγαρο, στην εκδήλωση του Βραβείου «NEMITSAS 2022». 

Ένας θεσμός βραβείων, ο οποίος αναβαθμίστηκε τα τελευταία δυο χρόνια με την υιοθέτηση του από  την Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, μια Ακαδημία που δημιουργήθηκε με απόφαση της παρούσας Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τους στόχους της Ακαδημίας και του Ιδρύματος «Τάκης και Λούκη Νέμιτσας», σκοπός της βράβευσης είναι η αναγνώριση της αριστείας, η ανάδειξη των επιστημονικών και πολιτιστικών επιτευγμάτων αλλά και της προσφοράς επιφανών, διεθνούς εμβέλειας συμπατριωτών μας.

Είναι με βάση αυτά τα κριτήρια που η δραστηριοποίηση που ανέπτυξε ο διακεκριμένος καθηγητής Παρασκευάς Σφήκας κρίθηκε από την Ειδική Επιτροπή άξια του Βραβείου Νέμιτσας 2022.

Ο καθηγητής Σφήκας, κατέχοντας ένα βιογραφικό άριστων σπουδών, πέραν της διακεκριμένης του πορείας στον ακαδημαϊκό χώρο, συνέδεσε στενά το όνομά του με την έρευνα στο πεδίο της φυσικής.

Είναι αρκούντως ενδεικτικό της διακεκριμένης ερευνητικής του δραστηριότητας, να αναφέρω τις σημαντικές του υπηρεσίες, μεταξύ άλλων, ως Προέδρου  της Επιτροπής Δημοσιεύσεων του πειράματος CMS στο CERN και ως Διευθυντή του Ινστιτούτου Επιταχυντικών Συστημάτων και Εφαρμογών.  

Αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή του σε διεθνείς συμβουλευτικές επιτροπές ερευνητικών ιδρυμάτων και φορέων, διεθνείς επιτροπές αξιολόγησης και διοργάνωσης διεθνών συνεδρίων.

Εξίσου σημαντικός είναι, επίσης, ο μεγάλος αριθμός των σχετικών επιστημονικών άρθρων που δημοσίευσε.

Με επίκεντρο του επιστημονικού του ενδιαφέροντος τη φυσική στοιχειωδών σωµατιδίων και τον σχεδιασμό πειραματικών διατάξεων ασχολήθηκε εντατικά με την πιθανή ύπαρξη μιας νέας φυσικής, με έμφαση στην υπερσυμμετρία.

Ως αποτέλεσμα των στοχευμένων ερευνητικών του κατευθύνσεων πέτυχε να συμβάλει σημαντικά, ανάμεσα σε άλλα, στην εξέλιξη της εν λόγω επιστήμης και την αξιοποίηση των ποικίλων δυνατοτήτων της προς όφελος της ανθρωπότητας.

Σεβαστέ κ. Σφήκα, τα εξαιρετικά επιστημονικά σας επιτεύγματα τιμούν  την πατρίδα μας και δικαιολογούν απόλυτα την απόφαση των κριτών να σας αποδώσουν την εξαιρετικά τιμητική διάκριση.

Δεν έχω αμφιβολία ότι η αποψινή διάκριση μαζί με τις υπόλοιπες των οποίων τύχατε, θα αποτελούν για εσάς τον γνώμονα για την περαιτέρω επωφελή πρόοδο του αντικειμένου σας και την αντιμετώπιση προκλήσεων που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα.

Το πλήθος των συμμετοχών που κατατέθηκαν και φέτος, όπως και το εύρος του πεδίου των επιστημών και τεχνών που διαπρέπουν οι υποψήφιοι αναμφίβολα μας δίδουν το δικαίωμα να νιώθουμε περήφανοι για το αξιόλογο του δυναμικού που διαθέτει η πατρίδα μας, αλλά το εξίσου σημαντικό, το κύρος που περιβλήθηκε ο θεσμός ως αποτέλεσμα των αυστηρών κριτηρίων αξιολόγησης των υποψηφίων.

Γι’ αυτό και νιώθω την ανάγκη να εκφράσω θερμές ευχαριστίες στα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης, αλλά και τα θερμά μου συγχαρητήρια στους διαπρεπείς και καταξιωμένους επιστήμονες που ήταν υποψήφιοι για τη βράβευση.

Αυτόν ακριβώς τον σκοπό υπηρετεί και η στοχευμένη επένδυση του κράτους στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, αναγνωρίζοντας τη σημασία για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, βιώσιμου και ευέλικτου κράτους.

Και δεν μπορώ παρά να δηλώσω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου, αφού ως αποτέλεσμα των προσπαθειών μας, με ορόσημο τη σύσταση του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και την υιοθέτηση του θεσμού του Επικεφαλής Επιστήμονα, η Κύπρος έχει αποκτήσει μία σημαντική δυναμική στους υπό αναφορά τομείς.

Θα ήθελα προτού καταλήξω να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες της Πολιτείας στο Ίδρυμα «Τάκης και Λούκη Νέμιτσας», την Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών και τη Διεθνή Επιτροπή Κριτών.

Ο θεσμός των Βραβείων, προβάλλοντας, επιβραβεύοντας και ενθαρρύνοντας την ερευνητική δραστηριότητα, εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο την ανάδειξη προτύπων για τη νέα γενιά.

Τέλος, συγχαίρω για ακόμη μία φορά, τόσο τον καθηγητή Παρασκευά Σφήκα που παραλαμβάνει απόψε το βραβείο όσο και τις αξιόλογες στο σύνολό τους υποψηφιότητες που κατατέθηκαν στον διαγωνισμό.

Η διακεκριμένη διαδρομή που ακολουθούν, αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή για τη χώρα μας.

Για ακόμη μια φορά εκφράζω τις ευγνώμονες ευχαριστίες της πολιτείας για όσα προσφέρουν στην πατρίδα μας.

(ΡΜ/ΕΚ)