Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-10-2022 14:01

Απονομή βραβείου «NEMITSAS 2022» στον καθηγητή Παρασκευά Σφήκα

Πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022, στο Προεδρικό Μέγαρο και στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίου Νίκου Αναστασιάδη, η τελετή βράβευσης 2022, η οποία φέτος αφορούσε στην επιστήμη της Φυσικής. Το βραβείο απονεμήθηκε στον καθηγητή Παρασκευά Σφήκα για τα εξαιρετικά ερευνητικά επιτεύγματά του στην πειραματική σωματιδιακή φυσική.

«Ο καθηγητής Σφήκας έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε μερικές από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις στη σωματιδιακή φυσική τα τελευταία χρόνια. Ήταν μέλος της ομάδας που ανακάλυψε τα μποζόνια W και Z στο CERN και του top quark στο Fermilab. Διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στον σχεδιασμό και την ανάλυση του ανιχνευτή CMS στο CERN που οδήγησε στην ανίχνευση του μποζονίου Higgs στο Large Hadron Collider το 2009», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Επιλογής, καθηγητής Γιώργος Ευσταθίου.

Στη μεγάλη προσφορά του καθηγητή Παρασκευά Σφήκα στην επιστήμη της Φυσικής και στην ανθρωπότητα αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής του βραβείου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. «Τα επιτεύγματα του καθηγητή Σφήκα αποτελούν τιμή για την πατρίδα μας», σημείωσε ο Πρόεδρος, δηλώνοντας παράλληλα περηφάνια για το αξιόλογο δυναμικό που διαθέτει η πατρίδα μας.

Τέλος, μιλώντας κατά τη διάρκεια της τελετής ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, Ακαδημαϊκός Σωτήρης Καλογήρου, ανακοίνωσε την απόφαση της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών να βραβεύσει σε ειδική τελετή τον κ. Τάκη και την κα Λούκη Νέμιτσα για την προσφορά τους.

Το βραβείο «NEMITSAS 2022» είναι ένας θεσμός βραβείων, ο οποίος αναβαθμίστηκε τα τελευταία δυο χρόνια καθώς έχει ενταχθεί στις λειτουργίες της Ακαδημίας μετά από δωρεά του Ιδρύματος Νέμιτσα στην Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών. Σύμφωνα με τους στόχους της Ακαδημίας και του Ιδρύματος «Τάκης και Λούκη Νέμιτσας», σκοπός της βράβευσης είναι η αναγνώριση της αριστείας, η ανάδειξη των επιστημονικών και πολιτιστικών επιτευγμάτων αλλά και της προσφοράς επιφανών, διεθνούς εμβέλειας, συμπατριωτών μας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κύριο Νίκο Αναστασιάδη, για τη διαχρονική παρουσία και στήριξή του στις Βραβεύσεις του Ιδρύματος.

Περισσότερες πληροφορίες για το Ίδρυμα «Τάκης και Λούκη Νέμιτσας», βρίσκονται στην ιστοσελίδα: www.nemitsasfoundation.org.

(ΝΓ/ΙΚ)