Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-10-2022 09:40

Ανασκόπηση της πρώτης εβδομάδας λειτουργίας της εφαρμογής FixCyprus

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων επιθυμεί να ευχαριστήσει όλους τους πολίτες που δοκίμασαν την εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα “FixCyprus” κατά την πρώτη εβδομάδα παρουσίας της στην κυπριακή αγορά και να ενθαρρύνει όσους δεν το έχουν κάνει να το πράξουν, καθότι η συνεισφορά όλων στη βελτίωση της ποιότητας του οδικού δικτύου είναι σημαντική και μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη πιθανών ατυχημάτων. 

Μέχρι σήμερα η εφαρμογή εγκαταστάθηκε σε 3000 περίπου κινητές συσκευές και υποβλήθηκαν περίπου 370 αναφορές. Οι αναφορές που εμπίπτουν στη γεωγραφική περιοχή της Λευκωσίας ανέρχονται περίπου σε 155, στη Λεμεσό σε 100, στη Λάρνακα σε 60, στην Πάφο σε 25 και στην Αμμόχωστο σε 30. Όλες οι αναφορές εξετάζονται από τους υπεύθυνους Διαχειριστές Αναφορών των Επαρχιακών Γραφείων του Τμήματος Δημοσίων Έργων και ανατίθενται για χειρισμό είτε στο ίδιο το Τμήμα Δημοσίων Έργων, είτε σε άλλες αρμόδιες Αρχές αναλόγως αρμοδιότητας. 

Η προτεραιότητα χειρισμού των αναφορών εξαρτάται από την επικινδυνότητα της κατάστασης και από τον τύπο του προβλήματος. Για παράδειγμα μια αναφορά που αφορούσε διασκορπισμένα χαλίκια σε τμήμα κύριου οδικού άξονα στη Λεμεσό ή αίτημα αντικατάστασης φωτεινού σηματοδότη σε νησίδα στη Λευκωσία, έτυχαν άμεσου χειρισμού και επίλυσης ενώ μια αναφορά που αφορούσε σε ελαφριά ρηγμάτωση οδοστρώματος, προγραμματίστηκε για επίλυση κατά τη φάση περιοδικής συντήρησης. 

Επί  του παρόντος 10% των αναφορών έχουν ολοκληρωθεί, 14% έχουν απορριφθεί, 65% έχουν προγραμματιστεί ενώ το υπόλοιπο 11% εκκρεμούν χειρισμού. Η πλειοψηφία των μέχρι στιγμής υποβληθέντων αναφορών αφορούν ρηγματώσεις στο οδόστρωμα,  εμπόδια/βλάβες στα πεζοδρόμια, βανδαλισμό πινακίδων και θέματα ορατότητας λόγω εμποδίων, ενώ η πλειοψηφία των αναφορών που απορρίφθηκαν αφορούσαν σε θέματα παράνομης στάθμευσης σε πεζοδρόμια, η οποία δεν εμπίπτει στους όρους χρήσης της εφαρμογής. 

Το 80% των συνολικών αναφορών δηλώθηκαν σε οικιστικούς δρόμους και δευτερεύοντες άξονες οδικού δικτύου γεγονός που φανερώνει ότι οι πολίτες προστρέχουν να αναφέρουν προβλήματα που εντοπίζουν στο οδικό δίκτυο της γειτονιάς τους και που πιθανόν να τους ταλαιπωρούν καιρό. Βάσει αυτού, διαφαίνεται ότι η εμπλοκή και ενεργή συμμετοχή των Τοπικών Αρχών και ιδιαίτερα των Δήμων είναι καθοριστικής σημασίας για τον προγραμματισμό και επίλυση των αναφορών αυτών, καθότι το δευτερεύον δίκτυο και οικιστικοί δρόμοι εμπίπτουν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στην αρμοδιότητα τους. 

Τέλος, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος παρακαλεί τους πολίτες όπως συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή καθότι ο ρόλος τους σε αυτήν είναι ο κυριότερος. Ο ίδιος ο Υπουργός όπως και η Διεύθυνση και το προσωπικό του Τμήματος Δημοσίων Έργων θα παρακολουθούν την εξέλιξη της προόδου των αναφορών και θα παρεμβαίνουν όπου διαπιστωθεί αδικαιολόγητη καθυστέρηση. 

(ΘΓ/ΜΓ/ΣΧ)