Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-10-2022 10:46

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη Σύνοδο της UNECE για το Περιβάλλον στην Ευρώπη και ενόψει της Άτυπης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Πράγα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέστη, σήμερα, στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης των εργασιών της 9ης Υπουργικής Συνόδου της UNECE για το Περιβάλλον στην Ευρώπη. Προσερχόμενος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους ως ακολούθως:

«Η σημερινή Σύνοδος αποτελεί μια από τις σημαντικότερες δεδομένου ότι για πρώτη φορά πραγματοποιείται στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Μεσόγειο, με φιλοξενούσα χώρα την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό είναι σαν αποτέλεσμα της αναγνώρισης των δράσεων και των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία και η Κυπριακή Κυβέρνηση για αντιμετώπιση ενός από τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλείται η ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει.

Δεν περιοριζόμαστε στη σημερινή Σύνοδο. Η πρωτοβουλία μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής εκδηλώνεται και με σειρά άλλων πρωτοβουλιών όπως είναι η Προεδρία της Συντονιστικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την εκπαίδευση όσον αφορά το περιβάλλον, αλλά και σημαντικών άλλων όπως η ανάπτυξη θέσεων που έχουν οι υιοθετήσει οι υπουργοί μέσα από τη δική μας πρωτοβουλία, στο Σάρμ Ελ Σέιχ, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής για το Κλίμα (COP-27), και όπου, στο περιθώριο, ιδίως με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, θα προεδρεύσουμε και θα παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα εκατοντάδων επιστημόνων που έχουν ετοιμάσει σχετικές δράσεις που αφορούν την Μεσόγειο, την Ανατολική Μεσόγειο και τις γειτονικές χώρες».

Ερωτηθείς για το πώς έχει προετοιμαστεί η Κυπριακή Δημοκρατία για να αναδείξει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ενόψει της Άτυπης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Πράγα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι έχουμε προετοιμαστεί «αρκούντως τεκμηριωμένα έτσι ώστε τα όσα θα πούμε να ληφθούν σοβαρά υπόψη». «Βρισκόμαστε σε απόλυτο συντονισμό με την Ελλάδα», πρόσθεσε.

(EK)