Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-10-2022 10:52

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην τελετή έναρξης των εργασιών της 9ης Υπουργικής Συνόδου για το Περιβάλλον στην Ευρώπη

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην τελετή έναρξης της 9ης Υπουργικής Συνόδου της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών, με θέμα το «Περιβάλλον για την Ευρώπη».

Μιας Συνόδου που θεωρείται ως ύψιστης σημασίας για την αειφόρο περιβαλλοντική ανάπτυξη, με τις διακηρύξεις της να αποτελούν, διαχρονικά, σημείο αναφοράς για τη διαμόρφωση των σχετικών εθνικών πολιτικών των χωρών που συμμετέχουν.

Στο πλαίσιο αυτό, η φιλοξενία της Συνόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί ξεχωριστή τιμή, αφού διεξάγεται για πρώτη φορά στην Μεσόγειο, μία από τις πλέον ευάλωτες περιοχές που επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή, και είναι γνωστό ότι είναι η πιο ευαίσθητη και ευάλωτη ανά το παγκόσμιο.

Διακεκριμένοι φίλες και φίλοι,

Δεδομένης της κρισιμότητας των στιγμών, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη λήψης αποτελεσματικών αποφάσεων, καθώς και υιοθέτηση και εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων και πολιτικών, μέσω των οποίων θα διασφαλιστεί η αειφορία του πλανήτη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η συζήτηση και ανάλυση των συμπερασμάτων που θα προκύψουν κατά τις ολομέλειες της Συνόδου και η αξιοποίηση των γνώσεων και εμπειριών του συνόλου των διακεκριμένων προσωπικοτήτων που συμμετέχουν, κρίνονται ως ιδιαίτερα σημαντικές για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων και βέλτιστων πρακτικών προστασίας του περιβάλλοντος.

Προς την κατεύθυνση αυτή, έχουν τεθεί προς συζήτηση για λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων στοχευμένες θεματικές της Συνόδου, που άπτονται τριών νευραλγικής σημασίας πυλώνων:

Η πρώτη ενότητα συνδέεται με την ανάγκη όπως μεγάλα έργα υποδομών συνάδουν με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και σεβασμού του περιβάλλοντος, όπως καθορίζονται και στους στόχους της Ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Η δεύτερη ενότητα αφορά την εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας στον τουρισμό, με σκοπό τη μείωση του περιβαλλοντικού αντικτύπου του εν λόγω τομέα, μέσω της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας και εκπομπών αεριών θερμοκηπίων, ως επίσης και της πιο αποδοτικής διαχείρισης των λυμάτων και αποβλήτων.

Ο τελευταίος, και εξίσου σημαντικός πυλώνας, σχετίζεται με το νέο πλαίσιο Στρατηγικής για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, μέσω της  δημιουργίας εκπαιδευτικών οργανισμών που θα ευαισθητοποιούν τους νέους και θα στηρίζουν την προσπάθεια επίτευξης των στόχων της Παγκόσμιας Ατζέντας 2030.

Το πλέον σημαντικό είναι πως τα τρία σχετικά έγγραφα πολιτικής και η Υπουργική Διακήρυξη που αναμένεται να υιοθετηθούν με την ολοκλήρωση της Συνόδου, θα καθορίσουν τις κατευθυντήριες γραμμές για σχεδιασμό επιπλέον πολιτικών και δράσεων που εφαρμόζονται σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ενισχύοντας την κοινή προσπάθεια για αειφόρο ανάπτυξη.

Μια προσπάθεια που αποτελεί ευθύνη και υποχρέωση μας ώστε να ανταποκριθούμε στο δικαιολογημένο αίτημα των νέων να ζουν σε ένα πλανήτη που θα τους διασφαλίζει ευημερία και τη δυνατότητα να συνυπάρχουν σε ισορροπία και αρμονία με τη φύση και κάθε ζώντα οργανισμό.

Κυρίες και Κύριοι,

Προς άμεση αντιμετώπιση των προκλήσεων που ως Κράτος αντιμετωπίζουμε, η Κυπριακή κυβέρνηση έθεσε ως προτεραιότητα τη διαμόρφωση και την υιοθέτηση μιας συνεκτικής και ολιστικής περιβαλλοντικής πολιτικής.

Βασικοί στόχοι της πολιτικής αυτής είναι η προστασία της βιοποικιλότητας, η μείωση των επιπτώσεων της ρύπανσης στη δημόσια υγεία και τα οικοσυστήματα, η υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, η ορθολογική διαχείριση των φυσικών μας πόρων και η αποτελεσματική συνεισφορά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Την ίδια στιγμή, χαρακτηριστικό της ανησυχίας αλλά και ευαισθησίας της Πολιτείας για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, είναι το γεγονός πως μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το 41% του συνολικού προϋπολογισμού του εν λόγω ταμείου αφορά μεταρρυθμίσεις και δράσεις ύψους πέραν των 500 εκατομμυρίων ευρώ για τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία και την κλιματική ουδετερότητα.

Επιπρόσθετα, σχετικά έργα Πράσινης Ανάπτυξης ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνονται και  στα Διαρθρωτικά κονδύλια της ΕΕ για την περίοδο 2021- 2027. Βεβαίως, αναφέρομαι σε αριθμούς και αντιλαμβάνομαι ότι παρόντες είναι αρκετοί σύνεδροι που κατάγονται από μεγάλες χώρες, θα λάβετε υπόψη τα ποσά που ανέφερα σε σχέση το μέγεθος της χώρας. Έχει μεγάλη σημασία η αναλογικότητα.

Παράλληλα, πέραν των σχεδιασμών και στρατηγικών μας σε εθνικό επίπεδο, η Κύπρος συμμετέχει ενεργά αλλά και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και δράσεις, σε διεθνές και σε περιφερειακό επίπεδο σχετικά με την αντιμετώπιση των παγκόσμιων περιβαλλοντικών και ενεργειακών ζητημάτων.

Ενδεικτικά, σημειώνω την ανάληψη από την Κυπριακή Δημοκρατία της Προεδρίας της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, ως αναγνώριση του ενεργού ρόλου που η Κύπρος διαδραματίζει στα σχετικά θέματα.

Επισημαίνω επίσης την πρωτοβουλία της Κύπρου σε σχέση με τη Μεσογειακή Στρατηγική για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, η οποία υιοθετήθηκε το 2016 από όλες τις χώρες της Μεσογείου.

Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζω το γεγονός πως με την ευκαιρία της Συνόδου, θα διεξαχθεί και η Υπουργική Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου των Υπουργών Παιδείας της Μεσογείου με στόχο την υιοθέτηση της Μεσογειακής Στρατηγικής για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη 2030.

Η πιο χειροπιαστή, η πιο επείγουσα και η πιο φιλόδοξη απόδειξη του εποικοδομητικού ρόλου που θέλουμε να διαδραματίσουμε για την προστασία του περιβάλλοντος, είναι η πρωτοβουλία που έχουμε αναλάβει για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. 

Σε συντονισμό με τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής θα αναλάβουμε σχετικές δράσεις, πρωταρχικά διασυνοριακές, για την ανάσχεση της κλιματικής κρίσης και μετριασμό των καταστροφικών συνεπειών της.

Η πρωτοβουλία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και, κατόπιν κοινής πρόσκλησης του ιδίου και του Προέδρου της Αιγύπτου, αναμένεται να κορυφωθεί στη συνάντηση των ηγετών των χωρών που συμμετέχουν σε αυτήν, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή COP27, που θα γίνει τον ερχόμενο Νοέμβριο στο Σαρμ ελ Σέιχ.

Μια πρωτοβουλία που εδράζεται στο περιφερειακό σχέδιο δράσης που εκπόνησε μια πολυμελής ομάδα επιστημόνων και τεχνοκρατών, υπό την καθοδήγηση του Ινστιτούτου Κύπρου, και αποσκοπεί, μεταξύ άλλων:

Στην προώθηση δράσεων για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και άνθρακα, στη μετάβαση σε ανανεώσιμες και πιο καθαρές μορφές ενέργειας, στην παροχή κινήτρων σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες για τη μετάβαση σε βιώσιμες και πράσινες τεχνολογίες και στη δημιουργία νέων ευκαιριών πράσινης απασχόλησης.

Εκλεκτές Κυρίες και Κύριοι,

Κύριοι Υπουργοί,

Όπως έχω ήδη αναφέρει, η επιλογή της Κύπρου για τη διεξαγωγή της Υπουργικής Συνόδου της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών, όχι μόνο μας ικανοποιεί αλλά και μας τιμά ιδιαιτέρως, καθώς συνιστά απτή αναγνώριση της βούλησης αλλά και της αποφασιστικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, να συνεισφέρει ενεργά στην κοινή προσπάθεια καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Κύριοι Υπουργοί,

Κυρίες και κύριοι,

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά όλους όσοι εργάστηκαν για την άψογη διοργάνωση της Συνόδου, ιδιαίτερα τα στελέχη της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη, όπως, βεβαίως, και τα αρμόδια Υπουργεία και Τμήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και τους εμπλεκόμενους φορείς.

Θερμές ευχαριστίες απευθύνω και σε όλους εσάς, τους διακεκριμένους επιστήμονες που με την παρουσία σας δίδετε κύρος στη Σύνοδο, αλλά θα συμβάλετε σημαντικά και στις πολιτικές που θα χαραχθούν.

Καλωσορίζοντας σας για ακόμη μία φορά στην Κύπρο, εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της Συνόδου.

Σας ευχαριστώ.

(ΡΜ/ΝΓ)