Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-10-2022 12:37

Στην παρουσία 71 υπουργών και 1000 αντιπροσώπων άρχισε στη Λευκωσία η 9η Υπουργική Σύνοδος για το Περιβάλλον στην Ευρώπη

Με ένα εξαιρετικό δεκαπεντάλεπτο δρώμενο που αντλεί έμπνευση από την παράδοση της Κύπρου και με την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ενώπιον 70 και πλέον ξένων υπουργών και χίλιων αντιπροσώπων, άρχισαν σήμερα οι εργασίες της διήμερης 9ης Υπουργικής Συνόδου για το Περιβάλλον στην Ευρώπη, της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE), με τίτλο «Κυκλική οικονομία, αειφόρος τουρισμός και εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη». Η Σύνοδος λαμβάνει χώρα στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ», ενώ παράλληλες συνεδρίες θα διεξαχθούν στο Ινστιτούτο Κύπρου.

Εν μέσω σοβαρής κλιματικής κρίσης που σοβεί στον πλανήτη, η Σύνοδος που φιλοξενείται στη Λευκωσία επιδιώκει να λειτουργήσει ως πλατφόρμα επικοινωνίας, συνεργασίας, αλλά και λήψης αποφάσεων στα κρίσιμα ζητήματα του περιβάλλοντος, της εκπαίδευσης και της αειφορίας. Το κορυφαίο διεθνές γεγονός για το κλίμα θα αποτελέσει ταυτόχρονα και μία άνευ προηγουμένου συνάντηση πολιτισμών στη Μεσόγειο, η οποία συνδυάζει ακόμα το πολιτικό φόρουμ, τις τέχνες και τον πολιτισμό.

Οι Υπουργοί Παιδείας και Περιβάλλοντος θα αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα που θα γίνουν για την προώθηση της εκπαίδευσης για βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή και θα κληθούν να υιοθετήσουν την Υπουργική Δήλωση Λευκωσίας για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Θα διαμορφωθεί επίσης το Πλαίσιο για τη μελλοντική εφαρμογή της Στρατηγικής της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη για την Εκπαίδευση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη από το 2021 έως το 2030. Τέλος, θα εκπονηθεί το Σχέδιο Υπουργικής Δήλωσης Λευκωσίας για την Εκπαίδευση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Οι εργασίες της Συνόδου θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή.

Ως κορυφαία στιγμιότυπα της Συνόδου ξεχωρίζουν τα παρακάτω:

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου:

● Έναρξη του Συνεδρίου και έγκριση της ημερήσιας διάταξης (Ολομέλεια, 09:30 – 10:30).

● Τρίτη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου Υπουργείων Παιδείας και Περιβάλλοντος (Ολομέλεια και διαδραστικές συζητήσεις, 15:00 – 18:00).

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου:

● Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου Υπουργών Παιδείας για την Παιδεία για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (10:00 – 14:00)

● Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου Υπουργών Παιδείας της Μεσογείου του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης για την Εκπαίδευση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (15:30 – 18:30)

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου:

● Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου Υπουργών Παιδείας και Περιβάλλοντος: Έγκριση των Αποτελεσμάτων του Συνεδρίου (Ολομέλεια, 11:30 – 12:30).

● Λήξη Συνεδρίου (Ολομέλεια, 12:30 – 13:00).

Το συνέδριο είναι προϊόν συνεργασίας πολλών δημόσιων φορέων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπό την επίβλεψη της Δρος Αραβέλλας Ζαχαρίου, Προϊσταμένης της Μονάδας Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και συντονίστριας της Εθνικής Γραμματείας του συνεδρίου, εξέχοντα στελέχη του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υφυπουργείου Τουρισμού, του Γραφείου Επιτρόπου του Πολίτη και του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχουν εργαστεί εντατικά τα τελευταία δυο χρόνια έτσι ώστε η διοργάνωση να είναι άρτια από κάθε άποψη.


(ΜΒ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα