Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-10-2022 18:09

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τη μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Πράγα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης βρίσκεται στην Πράγα, όπου θα συμμετάσχει στη Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και στη Σύνοδο του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Τσεχία, είπε ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το επόμενο διήμερο, θα συμμετάσχει κατά σειρά στην πρώτη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και στη Σύνοδο του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Διακυβερνητική Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά αύριο, Πέμπτη, με τη συμμετοχή συνολικά 44 Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων, 27 από Κράτη μέλη της ΕΕ και άλλων 17 από χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου. Η Συνάντηση αυτή αποσκοπεί στην ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων ηγετών, με στόχο τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας της ευρωπαϊκής ηπείρου στο σύνολό της, κυρίως υπό το φως του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των πτυχών της ενέργειας, της κλιματικής αλλαγής και της μετανάστευσης.

Γίνεται κατανοητό πως, αφ’ ης στιγμής τους ηγέτες θα απασχολήσουν ζητήματα ειρήνης και ασφάλειας στην Ευρώπη, το κυπριακό πρόβλημα, αυτή η ανοικτή και αιμάσσουσα πληγή τα τελευταία 48 χρόνια, δεν θα απουσιάζει από τη συζήτηση.

Σημειώνω, επιπλέον, ότι αργά το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πραγματοποιήσει σειρά διμερών συναντήσεων με ηγέτες χωρών πέραν της ΕΕ.

Κατά το Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Παρασκευής, οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ θα ανταλλάξουν απόψεις για τρία πιεστικά και αλληλένδετα μεταξύ τους ζητήματα:

(1) τον πόλεμο στην Ουκρανία, με επίκεντρο τη συνέχιση παροχής οικονομικής, πολιτικής και άλλης στήριξης προς τη χώρα, υπό τη σκιά και της πρόσφατης παράνομης προσάρτησης ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία·

(2) το ενεργειακό ζήτημα, με πρωταρχική επιδίωξη να διασφαλιστεί, αφενός ο ενεργειακός εφοδιασμός της ΕΕ και αφετέρου η διάθεση οικονομικά προσιτής ενέργειας προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα ενόψει του χειμώνα που πλησιάζει

(3) την οικονομική κατάσταση, σε μια προσπάθεια αναζήτησης τρόπων δια των οποίων θα μπορούν να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατόν καλύτερα, αφενός, οι συνολικές προκλήσεις για την οικονομία της ΕΕ και των κρατών μελών της, προεξάρχοντος του υψηλού πληθωρισμού για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και αφετέρου να υποστηριχθεί η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας, καθώς και η προστασία των ευάλωτων πολιτών.

Στις παρεμβάσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μιλήσει για όλα τα προαναφερθέντα φλέγοντα θέματα, προτείνοντας πρακτικές λύσεις προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Ειδική αναφορά θα κάνει στη δυνατότητα της Ανατολικής Μεσογείου - και της Κύπρου ειδικότερα- στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, υπογραμμίζοντας πως οι προκλήσεις που παρατηρούνται εκ μέρους της Τουρκίας προκαλούν προβλήματα, όχι μόνο στην Κύπρο, την Ελλάδα και άλλες χώρες της περιοχής, αλλά και ότι σε τελική ανάλυση, ζημιώνουν τον ίδιο τον ευρωπαϊκό προγραμματισμό αναφορικά με την ενεργειακή ασφάλεια».

(ΡΜ/ΝΓ)