Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-10-2022 19:07

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών σε σχέση με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε τελεσίγραφο ψευδοκράτους προς την UNFICYP

Σε συνέχεια δημοσιευμάτων στον Τουρκοκυπριακό Τύπο αναφορικά με το διαφαινόμενο τελεσίγραφο του ψευδοκράτους προς την UNFICYP, το Υπουργείο Εξωτερικών επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

Η εντολή της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο καθορίζεται από τα σχετικά με την Κύπρο Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε αυτά η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δίνει τη συγκατάθεση της για την ανάπτυξη και παρουσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στο έδαφος της.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κυπριακή Δημοκρατία, ως το μόνο κράτος στην Κύπρο, έχει συνάψει Συμφωνία με τον ΟΗΕ από το 1964, η οποία ρυθμίζει το καθεστώς της Ειρηνευτικής Δύναμης.

Τέτοιες συμφωνίες, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υπογράφει μόνο με κράτη, στο κυρίαρχο έδαφος των οποίων αναπτύσσει τις ειρηνευτικές του αποστολές.

Εξάλλου, το έδαφος της νεκρής ζώνης δεν αποτελεί ουδέτερη περιοχή, αλλά έδαφος που παραχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία στην Ειρηνευτική Δύναμη για να επιτηρεί την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός και για να διευκολύνει την άσκηση των όρων εντολής της.

Το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες και διαβήματα προς την Ειρηνευτική Δύναμη, από την οποία αναμένει τη δέουσα αντίδραση.

 (ΜΓ)