Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-10-2022 19:39

Δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας μετά τη συνάντησή του με την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας

Ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου είχε σήμερα συνάντηση στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» με την Ελληνίδα ομόλογό του κα Νίκη Κεραμέως, στο περιθώριο της 9ης Υπουργικής Συνόδου για το Περιβάλλον στην Ευρώπη της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Προδρόμου σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε: «Καλωσορίζω την κα Κεραμέως με την οποία τόσο καιρό που συνεργαζόμαστε πολύ στενά, προγραμματίζαμε μια επίσκεψή της στην Κύπρο. Τώρα, συμπίπτει αυτή η επίσκεψη με την 9η Υπουργική Σύνοδο της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη που περιλαμβάνει στη θεματολογία και την εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη.

Χαίρομαι διότι η κα Κεραμέως μπόρεσε σήμερα να επισκεφθεί και το Παγκύπριο Γυμνάσιο, στο οποίο πρόσφατα ολοκληρώθηκε η πλήρης ανακαίνιση και όπου λειτουργούν κάποια δοκιμαστικά καινοτόμα προγράμματα, όπως το Ολοήμερο Σχολείο Διαθεματικής-Διεπιστημονικής Μάθησης με δύο κατευθύνσεις («STEAM» και «Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμός»). Θα ήθελα να συνοδεύσω την κα Κεραμέως στην επίσκεψη στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, αλλά σήμερα έπρεπε να είμαι διαρκώς στις εργασίες της Συνόδου».

Στο πλαίσιο της συνάντησής μας, πρόσθεσε στη συνέχεια ο κ. Προδρόμου, «ανταλλάξαμε κάποιες απόψεις και για τα θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης αλλά και για άλλα θέματα της πολύ στενής συνεργασίας που έχουμε. Βεβαία, αυτή την ώρα με την ευκαιρία αυτής της Συνόδου, και τα συμπεράσματα που θα έχουμε αύριο για τη Στρατηγική των Μεσογειακών Χωρών για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, είναι η ώρα για να “κεφαλαιοποιήσουμε” πάνω σε πρακτικές που ήδη έχουμε στα σχολεία μας», σημείωσε ο Υπουργός Παιδείας.

Δεν είναι τυχαίο ότι διεξάγεται αυτή η Σύνοδος στην Κύπρο, επισήμανε ο κ. Προδρόμου,  «αυτό έχει να κάνει και με την πολύ καλή δουλειά που έγινε μέχρι τώρα στη Συντονιστική Επιτροπή της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE), την προεδρία της οποίας από το 2017 έχει η Κύπρος.

Έλεγα λοιπόν να αναπτύξουμε στα σχολεία μας Εργαστήρια Δεξιοτήτων, γιατί η εκπαίδευση για το περιβάλλον δεν είναι ένα μάθημα που θα προσθέσουμε, δεν απλά από καθέδρας διδασκαλία αλλά πρέπει να είναι και βιωματική εμπειρία».

Ήδη τα σχολεία μας, ιδιαίτερα τα Δημοτικά, πρόσθεσε ο Υπουργός Παιδείας, «έχουν Σχέδια Δράσης που ενσωματώνουν όλες αυτές τις περιβαλλοντικές γνώσεις και ευαισθησίες αλλά αυτό κυρίως πρέπει να γίνει και μέσα από μια πρακτική με συμμετοχικές διαδικασίες. Είναι ένα θέμα στο οποίο έχουμε πολύ στενή συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, το Υπουργείο Παιδείας και την κα Κεραμέως για να υιοθετήσουμε μια πρακτική εργαστηρίων δεξιοτήτων και για την περιβαλλοντική εκπαίδευση και γι’ άλλα θέματα».

Κλείνοντας, ο Υπουργός Παιδείας, αναφορικά με την 9η Υπουργική Σύνοδο για το Περιβάλλον, σημείωσε: «Εδώ σε αυτή τη Σύνοδο είμαστε συγκεντρωμένοι για να πούμε ότι πρέπει να δράσουμε τώρα και πρέπει να δράσουμε μαζί. Η αντίδραση στην κλιματική κρίση, σε όλες αυτές τις προκλήσεις δεν έχει νόημα αν δεν είναι συλλογική και τουλάχιστον στον χώρο της Ευρώπης θα είμαστε μαζί, και εμείς στα σχολεία θα προωθήσουμε και τη λογική μιας περιβαλλοντικής πολιτότητας».

ΙΠ

Σχετικά Ανακοινωθέντα