Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-10-2022 15:13

Ανακοινωθέν Βουλής των Αντιπροσώπων

Ο βουλευτής κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου συμμετείχε σε παράλληλη συνεδρία στο πλαίσιο της 9ης Υπουργικής Συνόδου της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη «Περιβάλλον για την Ευρώπη»

Ο βουλευτής κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, μέλος της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου (ΚΣΜ), συμμετείχε σήμερα, εκπροσωπώντας την ΚΣΜ, στην παράλληλη συνεδρία «Περιβαλλοντική διακυβέρνηση για τον μετασχηματισμό του πλανήτη μας – Προώθηση της Σύμβασης του Aarhus σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου». Η συνεδρία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 9ης Υπουργικής Συνόδου της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη «Περιβάλλον για την Ευρώπη», της οποίας οι εργασίες ολοκληρώθηκαν σήμερα στη Λευκωσία.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Θεοπέμπτου αναφέρθηκε στις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής ιδιαίτερα στη λεκάνη της Μεσογείου, η οποία, όπως επισήμανε, υπερθερμαίνεται κατά 20% ταχύτερα από τον μέσο όρο του πλανήτη και πλήττεται βαρύτατα από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως κύματα καύσωνα, λειψυδρίας και ξηρασίας, με μη αναστρέψιμο αντίκτυπο στην βιοποικιλότητά της. Τόνισε δε την ανάγκη για πιο ισχυρή διεθνοποιημένη περιβαλλοντική διακυβέρνηση για την προστασία των οικοσυστημάτων και την ενίσχυση της οικονομικής προοπτικής της Μεσογείου.

Ο κ. θεοπέμπτου σημείωσε ότι η ΚΣΜ, αξιοποιώντας την κοινοβουλευτική διπλωματία, εργάζεται από κοινού με το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP), για τη σύνταξη κατευθυντήριων γραμμών για βουλευτές, με στόχο την προώθηση πολιτικών για την προστασία της Μεσογείου. Το έργο αυτό, ανέφερε ο Κύπριος βουλευτής, σκοπεί στην απόκτηση περιβαλλοντικής και νομικής γνώσης προς όφελος των κοινοβουλίων και διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών στη βάση των αρχών της προσβασιμότητας, της έγκυρης πληροφόρησης και της συμμετοχικότητας των πολιτών, στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, με στόχο τη διασφάλιση ευρύτερης διαφάνειας, δημοκρατίας και λογοδοσίας.


(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)