Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-10-2022 17:34

Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου με θέμα COVlD-19: Η πορεία μετά την πανδημία

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα, 7 Οκτωβρίου 2022, η Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου με θέμα “COVlD-19: Η πορεία μετά την πανδημία”. Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Υπουργείο Υγείας και έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο St Raphael Resort, με τη συμμετοχή της Ευρωπαίας Επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων κας Στέλλας Κυριακίδου, του Διευθυντή Περιφέρειας Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ. Hans Henri P. Kluge, των Υπουργών Υγείας του Ισραήλ, της Λετονίας, της Μάλτας, της Ισπανίας, της Διευθύντριας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) Δρ. Andrea Ammon και άλλων εμπειρογνωμόνων και εκπροσώπων της Ρουμανίας, Ουγγαρίας, Φινλανδίας, Σλοβενίας και Κροατίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης Υψηλού Επιπέδου, αντηλλάγησαν γνώσεις και εμπειρίες μεταξύ εκπροσώπων των θεσμών που διαχειρίζονται την πανδημία, ενόψει των προκλήσεων που αναμένεται να αντιμετωπίσουν τα συστήματα Υγείας κατά τον ερχόμενο χειμώνα.

Κατά την έναρξη της συνάντησης,  ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα δήλωσε: «Ως ηγέτες σε όλα τα επίπεδα υγείας και φροντίδας, πρέπει να θέσουμε ως προτεραιότητα την ανάπτυξη μιας κουλτούρας συμπόνιας, συμπερίληψης, και συνεργασίας, για να βελτιώσουμε την φροντίδα που παρέχουμε σε όλους τους ασθενείς και να δημιουργήσουμε υψηλής ποιότητας εργασιακούς χώρους για το προσωπικό μας, για να υιοθετήσουμε μια αρχή εκμάθησης για τις επόμενες φάσεις της ανταπόκρισης μας.»

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Στέλλα Κυριακίδου εξήρε την πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλώνοντας: “Mε μεγάλη χαρά βλέπω πως το Κράτος Μέλος που γνωρίζω καλύτερα από όλα τ’ άλλα δημιουργεί τέτοιες σημαντικές συνομιλίες για το μέλλον της συνεργασίας μας στον τομέα της υγείας».

Με τη σειρά του, ο Δρ. Hans Henri P. Kluge, Διευθυντής Περιφέρειας Ευρώπης του ΠΟΥ, ανάφερε πως σήμερα, επικεντρωνόμαστε πάνω στα θετικά σημεία της υγείας και ευημερίας, εφαρμόζοντας πράγματα που μάθαμε, κάνοντας την περιφέρεια μας ένα ασφαλέστερο μέρος, καλύτερα εξοπλισμένο να αντιμετωπίσει μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, και σε καλύτερη θέση να ενδυναμώσει συστήματα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ως βάση για πλήρη υγειονομική κάλυψη.

Κατά το συνέδριο έγιναν επίσης παρουσιάσεις από τον Υπουργό Υγείας του Ισραήλ. κ. Nitzan Horowitz, την Δρ. Andrea Ammon, Διευθύντρια του ECDC, τον Δρ. Γρηγόριο Γεροτζιαφά, Καθηγητή Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο Σορβόννης του Παρισιού, και τον Δρ. Παύλο Θεοδωράκη, από το Γραφείο Περιφέρειας του ΠΟΥ.

Ακολούθησαν ανοιχτές συζητήσεις μεταξύ Υπουργών Υγείας, και εμπειρογνωμόνων, με θέμα «Πως να αποφευχθεί η επόμενη πανδημία» και «Πως η πανδημία COVID-19 άλλαξε τη μάχη ενάντια στα μεταδοτικά νοσήματα».

(AΦ)