Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-10-2022 19:35

Δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή στην τελετή υπογραφής Συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Τσεχίας για οικονομική συμβολή για σκοπούς διαχείρισης αυξημένων μεταναστευτικών ροών

Σήμερα πέραν της ικανοποίησης μου για τη φιλοξενία στη χώρα μας της συνόδου των MED 5 είχα τη χαρά, όχι μόνο να υποδεκτώ τον φίλο Πρώτο Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εσωτερικών της Τσεχίας κ. Vít Rakušan αλλά μαζί να συνυπογράψουμε τη συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τσέχικης Δημοκρατίας για οικονομική συνεισφορά για τη διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών που η Κύπρος αντιμετωπίζει.

Η ανταπόκριση της Κυβέρνησης της Τσεχίας και η έμπρακτη οικονομική στήριξη προς την Κυπριακή Δημοκρατία δείχνουν την αλληλεγγύη που σταδιακά εμπεδώνεται μεταξύ των κρατών μελών στη διαχείριση του μεταναστευτικού και ιδιαίτερα προς τα κράτη μέλη πρώτης γραμμής που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του προβλήματος.

Τα τελευταία χρόνια, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει εντατικοποιήσει στον υπέρτατο βαθμό τη σωστή ενημέρωση των Ευρωπαίων εταίρων μας και είναι ακριβώς λόγω αυτής της κινητοποίησης μας που πετύχαμε την ευαισθητοποίηση πολλών κρατών μελών αλλά και οργανωμένων φορέων να έρθουν ποικιλότροπα αρωγοί και υποστηρικτές στο δύσκολο έργο μας.

Η οικονομική συμβολή, από πλευράς της Τσεχικής κυβέρνησης, ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, εντός του 2022, θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση των εθελούσιων επιστροφών εκείνων των μεταναστών των οποίων οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί, συνδράμοντας με αυτό τον τρόπο αποφασιστικά στη μεγιστοποίηση του στόχου που από την αρχή του χρόνου θέσαμε και τον οποίο υπηρετούμε με συνέπεια πετυχαίνοντας μέχρι αυτή την στιγμή την επιστροφή σχεδόν 5000 προσώπων στις χώρες καταγωγής τους. Την ίδια ώρα με τη συμφωνία που έχει υπογραφεί παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στα επόμενα χρόνια.

Αισθάνομαι λοιπόν την ανάγκη αλλά και την υποχρέωση να εκφράσω τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας προς τη Δημοκρατία της Τσεχίας και ειδικά στον Πρώτο Αντιπρόεδρο φίλο Υπουργό Εσωτερικών της χώρας, κ. Vít Rakušan για την πρωτοβουλία αυτή και την έμπρακτη συμβολή τους για οικονομική στήριξη των προσπαθειών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτή η ενέργεια σας φίλε Υπουργέ, αγαπητέ Vit, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία αφού λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο, κατά την οποία, η μεν Κύπρος είναι αντιμέτωπη με τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές προκλήσεις, η δε Ευρώπη μαστίζεται από την κρίση που προκαλεί το Ουκρανικό προκαλώντας, μεταξύ άλλων, και σοβαρή οικονομική δυστοκία. Γι’ αυτό, θερμά σε ευχαριστώ και είμαι βέβαιος ότι η σημερινή μέρα θα είναι το έναυσμα για περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών μας σε διάφορους τομείς.

 

(Εφυς/ΕΠ/IK)