Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-10-2022 21:57

Χαιρετισμός της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κας Αννίτας Δημητρίου στα εγκαίνια της Φωτογραφικής Έκθεσης με τίτλο: “On the Line”, στην Πάφο

On the Line! Στη γραμμή… Σαν να λέμε στην κόψη του ξυραφιού. Τόσο λεπτές είναι ισορροπίες που μας καθορίζουν και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στο μεταναστευτικό. Το ανθρωπιστικό θέμα από τη μία και αυτό της σοβαρής υβριδικής απειλής που εξαπολύει μαζικά η Τουρκία μέσα από την εργαλειοποίηση της μεταναστευτικής κρίσης, από την άλλη.  

Με τιμάει που βρίσκομαι απόψε εδώ μαζί σας, ανοίγοντας τη φωτογραφική έκθεση με τίτλο On the Line που έχει ετοιμαστεί στο πλαίσιο της Συνόδου MED5 από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας.

Η έκθεση εύστοχα απεικονίζει τα δεδομένα που σήμερα ισχύουν. Τη συνεχή επί καθημερινής βάσης κατευθυνόμενη από την Τουρκία διοχέτευση παράτυπων μεταναστών από τα κατεχόμενα εδάφη μας προς τις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές. Επισταμένη ενέργεια που αποσκοπεί στη δημογραφική αλλοίωση και αλλοτρίωση της Κύπρου αλλά και στερεί τη δυνατότητα στήριξης αυτών που πραγματικά έχουν ανάγκη.

Μέσα από τον εύστοχο τίτλο, On the Line, παραλληλίζονται οι τραγικές συνέπειες απ’ τον διαχωρισμό του νησιού με την τουρκική εισβολή του 1974, με τη σημερινή συνεχή κάθοδο των δυσανάλογων με το μέγεθος της μεταναστευτικών ροών, που καλείται να αντιμετωπίσει η Κύπρος.

Την ίδια ώρα που ο τόπος προσπαθεί ακόμη να διαχειριστεί τις δικές του ανοιχτές πληγές εδώ και 48 χρόνια, καλείται να σηκώσει ταυτόχρονα το μεγαλύτερο μεταναστευτικό βάρος μεταξύ των Χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναλώνοντας τεράστιους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους.

Οι αιτητές ασύλου έφτασαν να αποτελούν το 6 % του πληθυσμού της χώρας μας και είναι γι’ αυτό τον λόγο που το Υπουργείο Εσωτερικών και οι αρχές ασφαλείας της Δημοκρατίας όφειλαν και οφείλουν να προχωρήσουν σε αποφασιστικά μέτρα εφαρμογής μηχανισμών ελέγχου στην πράσινη γραμμή.

Αυτό που συνεχώς επισημαίνουμε είναι η επιτακτική ανάγκη για μια συνολική αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης μέσα από τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την εφαρμογή ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής, με συλλογική, ισομερή και ολιστική προσέγγιση.    

Καλωσορίζοντας τους Υπουργούς και τις συνοδείες τους στη Κύπρο, συγχαίρω όλους όσους εργάστηκαν για την ετοιμασία του εικαστικού υλικού που θα δούμε σε λίγο και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της συνόδου.

 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)