Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-10-2022 22:30

Πρόποση της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κας Αννίτας Δημητρίου στο επίσημο δείπνο προς τιμήν των συμμετεχόντων στο EU MED5, στην Πάφο

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι

Με μεγάλη μου χαρά σας καλωσορίζω όλους απόψε στην Πάφο, στην όμορφη περιοχή του Ακάμα, για την 4η υπουργική σύνοδο του MED5.

Τα κράτη μέλη της Μεσογείου έχουν δημιουργήσει έναν ισχυρό πυλώνα συνεργασίας, βασισμένο σε κοινά συμφέροντα και προκλήσεις. Το σημαντικότερο είναι ότι η συνεργασία μας βασίζεται σε αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση. Οι συναντήσεις αυτές έχουν καταστεί ο πυρήνας των συντονισμένων προσπαθειών μας για την αποτελεσματική διαχείριση της δυσανάλογης μεταναστευτικής πίεσης που αντιμετωπίζουν οι χώρες μας, ως θεματοφύλακες των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης. Και σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε επιτύχει πολλά.

Έχουμε επανειλημμένα τονίσει τη δέσμευσή μας για τον κοινό μας στόχο – την επίτευξη Συμφωνίας σχετικά με το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, υπό τον όρο ότι εξασφαλίζει ισορροπία μεταξύ ευθύνης και αποτελεσματικής αλληλεγγύης.

Η προθυμία των MED5 να προχωρήσει με το Σύμφωνο είναι αναμφισβήτητη, όπως ήταν ήδη σαφές με την υποστήριξή τους για την έγκριση του κανονισμού του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο. Έχουμε επιδείξει πολλές φορές ειλικρινή παραχώρηση και πραγματική αλληλεγγύη, όπως στην περίπτωση της Λιθουανίας, μετά την εργαλειοποίηση των μεταναστών από την Κυβέρνηση της Λευκορωσίας.

Η απάντησή μας στην ουκρανική κρίση ήταν επίσης άμεση και, παρά τις εξαιρετικά δυσανάλογες μεταναστευτικές ροές που βιώνουν οι χώρες μας, έχουμε δεχθεί χιλιάδες Ουκρανούς εκτοπισμένους, παρέχοντάς τους προστασία, στέγη, ιατρική περίθαλψη, πρόσβαση στην εκπαίδευση και όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαστε πολύ περήφανοι για το κοινό μας επίτευγμα όσον αφορά τη διασφάλιση ενός προγράμματος αλληλεγγύης, που περιλαμβάνει τη μετεγκατάσταση των αιτούντων διεθνή προστασία από τις μεσογειακές χώρες σε άλλα κράτη μέλη. Είναι σαφές ότι χωρίς απτή στήριξη και ειλικρινείς πράξεις αλληλεγγύης από τους ομολόγους μας στην ΕΕ, δεν θα είμαστε σε θέση να χειριστούμε τις μεταναστευτικές ροές προς τις χώρες μας.

Κατά την τελευταία πενταετία, η Κύπρος ήταν το κράτος μέλος με τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων διεθνούς προστασίας για πρώτη φορά σε σχέση με τον πληθυσμό της. Το ποσοστό των αιτούντων και δικαιούχων διεθνούς προστασίας στην Κύπρο αντιστοιχεί σε ποσοστό άνω του 5% του πληθυσμού της χώρας.

Η συστηματική και συνεχής χειραγώγηση των μεταναστών από την Τουρκία και η σκόπιμη «ώθηση» των μεταναστών μέσω της «Πράσινης Γραμμής», καθιστά απολύτως απαραίτητη την αποτελεσματική παρακολούθηση της Γραμμής, χωρίς να θεωρείται σύνορο.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα προσωπικά να εκφράσω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη για τη στήριξή σας στις προσπάθειές μας να διασφαλίσουμε ότι οι ομόλογοί μας στην ΕΕ θα δεχθούν ότι η παρακολούθηση της Πράσινης Γραμμής είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο για την πρόληψη της εισροής, όχι μόνο στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της Δημοκρατίας, αλλά και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αγαπητοί φίλοι,

Η επιτυχία των υπουργικών συνόδων κορυφής του MED5 μας ενθαρρύνει να είμαστε ακόμη πιο επιρρεπείς στα αιτήματά μας όσον αφορά τη διαχείριση των σαφώς δυσανάλογων μεταναστευτικών ροών, ανάλογα με τις αυξημένες ευθύνες μας που απορρέουν από τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης. 

Είμαι πεπεισμένος ότι θα πραγματοποιηθούν παραγωγικές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ημερών και εύχομαι σε όλους σας μια επιτυχημένη Σύνοδο και μια ευχάριστη διαμονή στην Κύπρο.

(ΕΚ/ΕΠ/ΕΦ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα