Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-10-2022 22:25

Εναρκτήρια δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή στο επίσημο δείπνο στο πλαίσιο της Συνόδου των MED5 στην Κύπρο

Εντιμότατη Πρόεδρε της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου,

Φίλοι συνάδελφοι Υπουργοί Νότη, Φερνάντο και Μπάϊρον

Αγαπητέ Βιτ, Πρόεδρε της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Τσέχικης Προεδρίας

Αγαπητοί Πρέσβεις

Κυρία Εκπρόσωπε της ΕΕ στην Κύπρο,

Φίλες και φίλοι, κυρίες και κύριοι, καλώς ήλθατε στην Κύπρο

Κατ’ αρχάς επιτρέψτε μου να μεταφέρω τις απολογίες του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος λόγω της απουσίας του στη Τσεχία στη Σύνοδο Αρχηγών δεν μπόρεσε να είναι μαζί μας. Τον Πρόεδρο εκπροσωπεί η Εξοχότητα της, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, και θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για την παρουσία της σήμερα μαζί μας.

Καλωσορίζω όλη την ομάδα των MED 5, μαζί με αντιπροσωπείες τους στην Κύπρο, την όμορφη Πάφο, στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου του Ακάμα. Εμείς, η ευρωπαϊκή οικογένεια των MED 5, τα τελευταία χρόνια μοιραζόμαστε κοινές προκλήσεις, ανησυχίες και διεκδικούμε κοινούς στόχους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  

Σας υποδέχομαι σήμερα, σε μια περίοδο όπου επιπρόσθετα με την Ουκρανική κρίση οι προβλέψεις αλλά και οι ενδείξεις για μια νέα ροή μεταναστών στην Ευρώπη είναι κάτι περισσότερο από βέβαιες, ενώ ιδιαίτερα στην Κύπρο το πρόβλημα είναι ασφυκτικό, ως αποτέλεσμα της εργαλειοποίησης των μεταναστών από την Τουρκία, μέσω της Πράσινης Γραμμής.

Τα 3 τελευταία χρόνια, οι πέντε χώρες της Μεσογείου διαμορφώσαμε κοινές θέσεις και προτάσεις. Η ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Πράσινης Γραμμής στην Κύπρο – που δεν αποτελεί σύνορο – ενάντια στις πρακτικές εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από τρίτες χώρες όπως η Τουρκία, η αποτροπή παράνομων αφίξεων, η δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών και επίσης η σύναψη συμφωνίας επί του Κοινού Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, αποτελούν τους κύριους μας στόχους.

Στηρίξαμε τις συζητήσεις για επίτευξη συμφωνίας επί του Συμφώνου, παρότι δεν συμφωνούσαμε απόλυτα σε αριθμό σημαντικών θεμάτων, όπως η αλληλεγγύη και οι επανεισδοχές.

Η συνοχή στις κοινές θέσεις που επέδειξε η ομάδα των MED5 όλο αυτό το διάστημα, κατέστησε τις χώρες μας υπολογίσιμες ανάμεσα στους ευρωπαίους εταίρους μας αλλά και την ίδια την ευρωπαϊκή επιτροπή, στέλλοντας το μήνυμα ότι δεν μπορεί να υπάρξει ενιαία πολιτική ασύλου και μετανάστευσης που να αφήνει ανοχύρωτα τα κράτη μέλη πρώτης γραμμής.

Στο σημείο αυτό, επιτρέψτε μου να κάνω μια ειδική αναφορά και να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον φίλο Υπουργό Εσωτερικών της Τσεχίας, τον Vit Rakusan, τον οποίο έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στη σημερινή Σύνοδο. Θέλω να τονίσω ότι είναι με την δική του πολύτιμη βοήθεια που η Κύπρος πέτυχε να συμπεριληφθεί η σαφής πρόνοια για την Πράσινη Γραμμή στον Κανονισμό για την Εργαλειοποίηση που αναμένεται να ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Αγαπητοί συνάδελφοι, φίλες και φίλοι,

Είμαι βέβαιος ότι κατά την αυριανή μέρα, θα επιβεβαιώσουμε την θέλησή μας για περαιτέρω προώθηση των κοινών μας στόχων.

Καλωσορίσατε στην Κύπρο και ελπίζω να περάσετε όμορφα σ΄αυτό το ειδυλιακό τοπίο που επιλέξαμε να σας φιλοξενήσουμε.

Επιτρέψτε μου να καλέσω στο βήμα την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων για τον δικό της χαιρετισμό.

 

(ΕΦυς/ΕΠ/IK)