Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-07-2018 22:52

Έναρξη των εργασιών των Συνεδρίων της ΝΕΠΟΜΑΚ και των ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ

Την έναρξη των εργασιών του 9ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) και της Συνεδρίας του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπριών – Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ), κήρυξε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Κατά την εναρκτήρια τελετή, ο Προεδρικός Επίτροπος κ. Φώτης Φωτίου καλωσόρισε τους συνέδρους, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ. Τέρενς Νικόλαος Κουίκ και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου κ. Παναγιώτης Σεντόνας. Επιπρόσθετα, την τελετή έναρξης προσφώνησαν η Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ  κα Αντωνία Μιχαηλίδη, ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ κ. Ανδρέας Παπαευριπίδης και ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ. Καλλιτεχνικό πρόγραμμα παρουσίασε το Μουσικό Σχολείο Πάφου, και στη συνέχεια, ο Προεδρικός Επίτροπος παρέθεσε δεξίωση.

Καλωσορίζονταςτους συνέδρους, ο Προεδρικός Επίτροπος κ. Φώτης Φωτίου ευχαρίστησε τα οργανωμένα σύνολα των αποδήμων για τη διαχρονική προσφορά τους προς την Κύπρο, σημειώνοντας πως ο ρόλος των αποδήμων, ιδιαίτερα μετά την τουρκική εισβολή, αποδείχθηκε αποφασιστικής σημασίας στους πολύχρονους αγώνες για απελευθέρωση της πατρίδας μας, καθώς και για τη συμβολή τους σε τομείς όπως η οικονομία και ο πολιτισμός. «Αποτελείτε τους καλύτερους πρεσβευτές μας στο εξωτερικό. Βλέπουμε με θαυμασμό τις επιτυχίες και την πρόοδο που σημειώνεται στις χώρες της διαμονής σας», τόνισε, απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους.

Ακολούθως, ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους νέους της διασποράς μας, «οι οποίοι με τον ενθουσιασμό και την αγνή αγάπη που τους διακρίνει για την Κύπρο μας, μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις προσφέρουν μια νέα πνοή στην προώθηση των συμφερόντων της πατρίδας μας στις χώρες διαμονής τους». Σημείωσε χαρακτηριστικά πως η Κύπρος επενδύει «στους απανταχού της γης νέους μας και θέτουμε στην πρώτη γραμμή, δράσεις, που να αντανακλούν τα ενδιαφέροντα τους στη χώρα καταγωγής τους. Αυτοί αποτελούν το μέλλον της διασποράς μας. Είναι για αυτό που προωθήσαμε προγράμματα και συγκεκριμένες δράσεις για ενθάρρυνση της ανάμειξής τους στα παροικιακά δρώμενα των τόπων διαμονής τους και αναπτύσσουμε τη συχνότερη επαφή και γνωριμία με την Κύπρο, δίνοντας έμφαση στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού της Κύπρου».

Όσον αφορά στην Εθνική Στρατηγική που αναπτύχθηκε εδώ και δύο χρόνια, ο Προεδρικός Επίτροπος σημείωσε πως βασικός άξονάς της αποτέλεσε και η περαιτέρω αναβάθμιση της ήδη στενής συνεργασίας που διατηρούν Κύπρος και Ελλάδα. Σε στενή συνεργασία με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας αρμόδιο για θέματα αποδήμων κ. Τέρενς Κουίκ, τέθηκαν από κοινού προτεραιότητες και στόχοι και αναπτύχθηκαν συνεργασίες, τόσο σε διμερές, όσο και σε τριμερές επίπεδο με άλλες χώρες, για θέματα διασποράς.

«Ενισχύσαμε παράλληλα την πολυεπίπεδη συνεργασία μας με φίλες χώρες που έχουν οργανωμένα ισχυρά λόμπι στο εξωτερικό, όπως το εβραϊκό και το αρμένικο, και τα οποία επηρεάζουν τα κέντρα εξουσίας και προσφέρουν πολλά στις επιδιώξεις μας, οικοδομώντας σχέσεις που με βεβαιότητα θα αποδεικνύονται πολύτιμες σε κάθε ευκαιρία και κάθε ανάγκη», υπογράμμισε, τέλος, ο κ. Φωτίου.

Η Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ κα Αντωνία Μιχαηλίδη αναφέρθηκε στο φετινό συνέδριο της Οργάνωσης των νέων, που αριθμεί περίπου 120 σύνεδρους που προέρχονται από χώρες παγκόσμια. Η Οργάνωση, σημείωσε, γιορτάζει φέτος 50 χρόνια ζωής, με την ανάπτυξη και την προώθηση δράσεων σε χιλιάδες νέους της Κύπρου. Στόχος της ΝΕΠΟΜΑΚ, ανέφερε η κα Μιχαηλίδη, είναι η παροχή κάθε δυνατής διευκόλυνσης στους απόδημους νέους τόσο για εκπαιδευτικούς όσο και για πολιτιστικούς σκοπούς.

Η κα Μιχαηλίδη εξέφρασε την ετοιμότητα της ΝΕΠΟΜΑΚ να συνεχίσει να στηρίζει και να προωθεί με όλα τα μέσα που διαθέτει να στηρίζει τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ κ. Ανδρέας Παπαευριπίδης, απευθυνόμενος αρχικά στους νέους αποδήμους, εξέφρασε περηφάνεια και σεβασμό για το έργο που επιτελεί η ΝΕΠΟΜΑΚ τόσο για το εθνικό πρόβλημα, αλλά και τις ενέργειες που γίνονται για τη διατήρηση των δεσμών των νέων που διαμένουν στο εξωτερικό με την Κύπρο. Ο δικός μας στόχος, είπε, είναι να μεταλαμπαδεύσουμε την αγάπη και τις αξίες στη νέα γενιά και να της προσφέρουμε τα εφόδια για να αναπτυχθούν.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Παπαευριπίδης υπογράμμισε ότι αυτό αποτελεί υψίστη προτεραιότητα για τους απόδημους. Ως απόδημοι, τόνισε, δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με τις υφιστάμενες συνθήκες. Η προκλητικότητα της Τουρκίας δεν θα μας κάμψει, αντίθετα θα εξακολουθήσουμε με περισσότερη αποφασιστικότητα να διεκδικούμε τα δικαιώματα του κυπριακού λαού και την απελευθέρωση της πατρίδας μας. Ο καθένας, από οποιαδήποτε θέση κι αν βρίσκεται, να κρατά ψηλά το πρόβλημα της Κύπρου μέχρι την τελική δικαίωση, τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ. Κάλεσε, τέλος, τις πολιτικές δυνάμεις να εργάζονται με ενότητα σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την Κύπρο.

Προσφωνώντας την εναρκτήρια τελετή, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ, μιλώντας για το Κυπριακό, εξέφρασε τη διακαή επιθυμία των απόδημων Κυπρίων για τελική διευθέτηση του εθνικού μας προβλήματος. Οι απόδημοι συνεχίζουν τον αγώνα τους στις χώρες διαμονής τους, αναπτύσσοντας δράσεις και ασκώντας πιέσεις σε αξιωματούχους. Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Κρίστοφερ, τα οργανωμένα σύνολα της παροικίας, προωθούν και εξελίσσουν συνεργασίας με αντίστοιχες ομάδες άλλων κρατών, ενισχύοντας τη θέση της Κύπρου. Παρόλο που ίσως υπάρχει απογοήτευση για τη μη εξεύρεση λύσης, διαμήνυσε ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, η δέσμευση και η αποφασιστικότητα όλων παραμένει δεδομένη και ισχυρή.

Αναφερόμενος στη νέα γενιά αποδήμων, δήλωσε τη χαρά του, που πολλοί αξιόλογοι νέοι δραστηριοποιούνται στην παροικία, προσφέροντας τη γνώση, την εμπειρογνωμοσύνη και τις δεξιότητές τους προς όφελος της Κύπρου και των ζητημάτων που απασχολούν τον Κυπριακό Ελληνισμό.

Σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου αναφέρθηκε στα προγράμματα που σχεδίασε και υλοποιεί ο Οργανισμός σε συνεργασία με το Γραφείο του Προεδρικού Επιτρόπου. Στοχεύσαμε στην προσφορά προγραμμάτων, ανέφερε, όπως είναι τα προγράμματα «Ανακαλύπτω την Κύπρο» και “Cypriot Culture Tour”, που απευθύνονται στους νέους της διασποράς, και περιλαμβάνουν εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, του πολιτισμού και του τόπου της Κύπρου. Επιδίωξη είναι η δημιουργία προγράμματος που να απευθύνεται στις μικρότερες ηλικίες των 12-17 ετών. Απευθυνόμενος στους νέους της διασποράς, επεσήμανε ότι ο κοσμοπολιτισμός που κουβαλούν είναι το μεγάλο τους πλεονέκτημα. Συμπλήρωσε δε πως για την Κύπρο αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι, αφού είναι μια από τις πιο δημιουργικές της ομάδες.

Από πλευράς του, ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ. Τέρενς Νικόλαος Κουίκ, ιδιαίτερα συγκινημένος, ευχαρίστησε θερμά την Κυβέρνηση και τον λαό της Κύπρου που βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό όσων πλήγησαν από τις πυρκαγιές στην Αθήνα.

Η Ελλάδα, τόνισε, στέκεται αλληλέγγυα στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίλυση του Κυπριακού, απαλλαγή από την κατοχή, αποχώρηση του κατοχικού στρατού και επανένωση του τόπου και του λαού.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης, καλωσορίζονταςτους εκπροσώπους των απόδημων Κυπρίων, εξήρε τον ρόλο της ομογένειας στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. «Η στήριξη και βοήθειά σας είναι πολύτιμη και πολυδιάστατη και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι δεσμοί σας με την Κύπρο όχι μόνο δεν έχουν αποδυναμωθεί, αλλά αντίθετα διαρκώς ενισχύονται και αποκτούν μεγαλύτερη δυναμική», επεσήμανε.

Ο κ. Συλλούρης έκανε ιδιαίτερη μνεία στους νέους της διασποράς, «οι οποίοι συνιστούν ένα ενεργητικό και πολύτιμο κεφάλαιο για τον τόπο μας. Κύπριοι δεύτερης, τρίτης, ακόμα και τέταρτης γενιάς, σκορπισμένοι σε κάθε γωνιά της υφηλίου, αποδεικνύουν έμπρακτα, με την παρουσία τους εδώ απόψε, πως στην καρδιά τους κατέχει ξεχωριστή θέση η ιδιαίτερή τους πατρίδα. Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά όλους σας και να σας διαβεβαιώσω για την αμέριστη συμπαράστασή μου στο δύσκολο έργο που επιτελείτε στις χώρες διαμονής σας. Η δική σας επιτυχία είναι ασφαλώς και επιτυχία της Κύπρου».

Τέλος, εκτενή αναφορά στις εξελίξεις στο Κυπριακό έκανεο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, υπογραμμίζοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσα από πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική, «με συγκροτημένη και συγκεκριμένη στρατηγική και στόχους έχουμε επιτύχει να προσδώσουμε αναβαθμισμένο κύρος στην πατρίδα μας, καθιστώντας την ένα αξιόπιστο παράγοντα σταθερότητας, περιφερειακό πυλώνα πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής συνεργασίας, ως επίσης και συνεισφορέα ασφάλειας στην περιοχή.

Σαν αποτέλεσμα των εν λόγω πολιτικών και παρά τις απειλές και αμφισβητήσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, προχωρούμε απρόσκοπτα στην υλοποίηση της ενεργειακής πολιτικής της χώρας στη βάση συγκεκριμένων στρατηγικών σχεδιασμών».

Επανέλαβε δε τη βούληση της Κυβέρνησης, σε συνεργασία με το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και μέσα σε ένα κλίμα ενότητας, να αντιμετωπίσει την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον τόπο τα τελευταία 44 χρόνια με τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή και τις επιδιώξεις της Τουρκίας. Η καλή διάθεση της ελληνοκυπριακής πλευράς τα τελευταία 44 χρόνια, από όλους τους Προέδρους της Δημοκρατίας, παραμένει αμετάβλητη, διαμήνυσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. «Και είναι με λύπη μου, που θέλω να παρατηρήσω πως οι όποιες προσπάθειες και καλή διάθεση μας, προσέκρουαν και προσκρούουν στην τουρκική αδιαλλαξία, η οποία επέμενε και επιμένει σε προτάσεις που θα επέτρεπαν τον έλεγχο είτε της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε μιας υπό μετεξέλιξη κρατικής οντότητας μετά την απόφαση να μπούμε σε ένα διάλογο στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας», είπε.

Υπογράμμισε δε πως με πρόσχημα την προστασία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, η Τουρκία επιχειρεί να εδραιώσει τα τετελεσμένα της εισβολής. Εξέφρασε επίσης την κάθετη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς πως «δε μπορεί ένα κράτος μέλος των ΗΕ, ένα κράτος της ΕΕ να θεωρείται ανεξάρτητο από την ώρα που μπορεί να συνεχίσουν ο αναχρονισμός των εγγυήσεων, ο αναχρονισμός της αξίωσης να παραμένουν κατοχικά στρατεύματα εσαεί γιατί τάχα χρειαζόμαστε προστασία της κυριαρχίας μας από τρίτες χώρες».

Αναφερόμενος στη συνάντηση με την Ειδική Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να της μεταφέρει την αποφασιστικότητά μας και τη «γνήσια βούληση μας να εμπλακούμε και πάλι σε ένα διάλογο στη βάση βεβαίως των παραμέτρων του Γενικού Γραμματέα, στη βάση του διεθνούς δικαίου, στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Εάν ξεπεράσουμε τα προβλήματα που άπτονται των θεμάτων ασφαλείας πιστεύω ότι οι υπόλοιπες των διαφορών, το ευρωπαϊκό κεκτημένο μπορεί να δώσει απαντήσεις σε οποιεσδήποτε άλλες εκκρεμότητες και διαφορές πιθανόν να υπάρχουν μεταξύ ημών και των Τουρκοκυπρίων. Εξέφρασα την ετοιμότητα μας να ξεκινήσουμε από εκεί που μείναμε αρκεί να υπάρξει, όπως ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας όχι εμείς διαπιστώνουμε, αποδοχή και των έξι σημείων που άπτονται των παραμέτρων του πλαισίου Γκουτέρες».

«Αυτό που θέλουμε είναι απεξάρτηση, ανεξαρτησία, κυριαρχία, αυτοδιάθεση των Κυπρίων για τους Κυπρίους», είπε καταληκτικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Υπενθυμίζεται ότι τις επόμενες μέρες, οι σύνεδροι θα τύχουν ενημέρωσης από τους Υπουργούς Ενέργειας, Εξωτερικών και Οικονομικών για θέματα που αφορούν στην ενεργειακή πολιτική, την εξωτερική πολιτική και την οικονομία, ενώ ο Ελληνοκύπριος Διαπραγματευτής θα ενημερώσει για το Κυπριακό. Επιπρόσθετα, οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε συζήτηση με αρχηγούς ή εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Επιπλέον, η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών κα Σόφη Μιχαηλίδου θα προβεί σε ενημέρωση για τις πολυσχιδείς δράσεις που αναπτύσσει το ΓΤΠ, ώστε να επικουρηθεί η άμεση ενημέρωση, η διαδραστική επικοινωνία και ο ενεργότερος ρόλος των ομογενών. Ταυτόχρονα, ο κ. Θανάσης Τσόκος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ θα αναπτύξει τα νέα διαδικτυακά προγράμματα του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος που απευθύνονται στην Ομογένεια.

Τέλος, την Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με χαιρετισμούς από τους Πρέσβεις των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Ελλάδας και τον Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου. Στο τέλος των εργασιών θα παρατεθεί συνέντευξη Τύπου των Προέδρων των ΝΕΠΟΜΑΚ, ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ, με τη συμμετοχή του Προεδρικού Επιτρόπου.

(ΜΚΥ)