Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-11-2022 08:27

Παρέμβαση της Κύπρου στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την Έκθεση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Έκτη Επιτροπή του ΟΗΕ κ. Χάρης Χρυσοστόμου προέβη στις 31 Οκτωβρίου 2022 σε δήλωση ενώπιον της Ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κατά τη συζήτηση της ετήσιας Έκθεσης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Στην παρέμβαση του, ο κ. Χρυσοστόμου επανέλαβε τη σταθερή υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και βεβαίωσε ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να εργάζεται για την καθολική επικύρωση και πλήρη εφαρμογή του Καταστατικού της Ρώμης. Επίσης, χαιρέτισε την αυξημένη δραστηριότητα του δικαστηρίου σε όλα τα επίπεδα κατά την περίοδο αναφοράς, συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας αναθεώρησης του δικαστηρίου με στόχο τη βελτίωση της απόδοσης και αποτελεσματικότητας του. Σχολιάζοντας την εκλογή των δύο αναπληρωτών Εισαγγελέων του Δικαστηρίου κατά την περίοδο αναφοράς, υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Κύπρος στη συνεχή ενίσχυση της διαδικασίας επιλογής των αξιωματούχων του Δικαστηρίου.  

Ο κ. Χρυσοστόμου δήλωσε ότι η Κύπρος συγκηδεμόνευσε το προσχέδιο του σχετικού ψηφίσματος που υποβλήθηκε για υιοθέτηση από την ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι περιλαμβάνει νέο λεκτικό για την παράνομη χρήση βίας σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ καθώς και για τα τέσσερα εγκλήματα που καλύπτει η δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ήτοι τη γενοκτονία, τα εγκλήματα πολέμου, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, καθώς και το έγκλημα της επίθεσης. Επί του τελευταίου, ο κ. Χρυσοστόμου υπενθύμισε ότι η Κύπρος είναι η ίδια θύμα του εγκλήματος της επίθεσης και ότι είναι από τις πρώτες χώρες που επικύρωσαν τις τροποποιήσεις της Καμπάλας στο Καταστατικό της Ρώμης για το έγκλημα της επίθεσης, και κάλεσε όλα τα κράτη μέρη να πράξουν το ίδιο.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της Κύπρου δήλωσε ότι η ατιμωρησία που υπάρχει για σοβαρά εγκλήματα και φρικαλεότητες σε όλο τον κόσμο οφείλεται, εν μέρει, και στην απουσία παραπομπής υποθέσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, και κατέληξε επαναλαμβάνοντας τη θέση της Κύπρου υπέρ της Γαλλο-Μεξικανικής πρωτοβουλίας και του ACT Code of Conduct για μη χρησιμοποίηση του δικαιώματος του βέτο εντός του Συμβουλίου σε περιπτώσεις διάπραξης φρικαλεοτήτων.

Για την παρέμβαση στα αγγλικά, πατήστε εδώ.

(ΜΓ)