Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-11-2022 15:19

Συμμετοχή του Τμήματος Μετεωρολογίας στην COP27, στο Σαρμ ελ Σέιχ

Η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής (East Mediterranean Middle East - EMME region) έχουν χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας ως περιοχή στην οποία η κλιματική αλλαγή είναι ήδη παρούσα και μάλιστα με βαρύ αποτύπωμα.

Αναγνωρίζοντας τους κινδύνους που ελλοχεύει η κλιματική αλλαγή σε όλη την προαναφερθείσα περιοχή, η οποία αποτελεί το “σπίτι” σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου ανθρώπων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναπτύσσει μια σημαντική πρωτοβουλία (EMME Climate Change Initiative - EMME-CCI), η οποία σχετίζεται με τη διαμόρφωση των μελλοντικών κλιματικών σεναρίων στην περιοχή και τις ανάλογες δράσεις. Το Ινστιτούτο Κύπρου με την ακαδημαϊκή και επιστημονική εμπειρογνωμοσύνη του, έχει τη ευθύνη της επιστημονικής και ερευνητικής διαχείρισης της πρωτοβουλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το Τμήμα Μετεωρολογίας (ΤΜ), ως η Αρμόδια Αρχή για τη μελέτη του καιρού και του κλίματος στη Κύπρο, διαθέτει αντικειμενικές παρατηρήσεις και δεδομένα από το 1900 και είναι σε θέση να υποστηρίξει τη διαμόρφωση των μελλοντικών κλιματικών σεναρίων στην περιοχή ΕΜΜΕ. Παράλληλα, το ΤΜ διαθέτει σε ισχύ μνημόνιο συνεργασίας τόσο με το Ινστιτούτο Κύπρου όσο και με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ισραήλ (IMS), ενώ το κράτος του Ισραήλ και η IMS μετέχουν στην πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο αυτό, και υπό το φως της συνόδου για το κλίμα COP27 που πραγματοποιείται στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, από τις 7 Νοεμβρίου 2022, αλλά και της πρωτοβουλίας EMME-CCI του Προέδρου της Δημοκρατίας, το Τμήμα Μετεωρολογίας θα λάβει μέρος στην COP27 με σχετική παρουσίαση του διευθυντή του Τμήματος Δρ. Κλεάνθη Νικολαΐδη, στο πλαίσιο δράσης που διοργανώνει η IMS.



(ΜΒ/ΕΧΡ)