Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-11-2022 12:28

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου της νέας πτέρυγας της Βʼ Τεχνικής Σχολής Λεμεσού

Πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας στην κατάθεση του θεμελίου λίθου της νέας πτέρυγας της Διοίκησης και των εργαστηρίων της Βʼ Τεχνικής Σχολής Λεμεσού.

Ενός ακόμη έργου το οποίο μαρτυρεί το ύψιστο ενδιαφέρον που αποδώσαμε και αποδίδουμε στη συνολική και ποιοτική αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου όλων των βαθμίδων, περιλαμβανομένων και των κτηριακών εγκαταστάσεων.

Απώτερος μας σκοπός και στόχος είναι να καταστήσουμε τα σχολεία μας σύγχρονους, παιδαγωγικά αναβαθμισμένους, λειτουργικούς και ασφαλείς χώρους εκπαίδευσης.

Αναγνωρίζοντας την άμεση σύνδεση της Μέσης Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, με την παραγωγή και την αγορά εργασίας, υιοθετήσαμε έναν ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό με στόχο την αναθεώρηση των προσφερόμενων προγραμμάτων και την ανάπτυξη κατάλληλα καταρτισμένου και ευέλικτου ανθρώπινου δυναμικού. 

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού, οι κλάδοι και οι ειδικότητες που προσφέρουν οι Τεχνικές Σχολές αναθεωρήθηκαν, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, ενώ παράλληλα αυξήθηκε το ποσοστό της πρακτικής εξάσκησης στον χώρο εργασίας.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ και στην στοχευμένη αναβάθμιση των Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, τα οποία παρέχουν τη δυνατότητα στους νέους, μέσα από υψηλής ποιότητας προγράμματα, να βελτιώσουν τις δεξιότητες και τα προσόντα τους και να αποκτήσουν τις απαραίτητες επιστημονικές, τεχνικές και επαγγελματικές γνώσεις, ώστε να μπορούν να ενταχθούν άμεσα στην αγορά εργασίας.

Εξαιρετικής σημασίας θεωρείται η ανάπτυξη των νέων υποδομών και η επέκταση των υφιστάμενων, ώστε να φιλοξενήσουν νέα προγράμματα και επιπρόσθετους μαθητές.

Προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση, κινήθηκε και ο σχεδιασμός του έργου που θεμελιώνουμε σήμερα.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 6 εκατομμυρίων 550 χιλιάδων ευρώ, θα διαθέτει καινοτόμες κτηριολογικές και τεχνικές εγκαταστάσεις, ως επίσης εξωτερικούς χώρους άθλησης και αναψυχής.

Το παρόν έργο προστίθεται στα υπόλοιπα που υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται στον Δήμο Λεμεσού, και περιορίζομαι στον Δήμο Λεμεσού διότι δεν περιλαμβάνει η σημερινή μου επίσκεψη τους υπόλοιπους των όμορων Δήμων. Έργα, τα οποία στο σύνολό τους συνθέτουν την εμφανώς παρατηρούμενη ανάπτυξη που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η πόλη.

Πέραν της κατάθεσης του θεμελίου λίθου του παρόντος σχολικού κτηρίου, βρίσκομαι από το πρωί στη Λεμεσό πραγματοποιώντας περιοδεία σε έργα που βρίσκονται υπό εξέλιξη, ως επίσης για τα εγκαίνια μιας σειράς άλλων, που καθιστούν τη Λεμεσό μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη, με αναβαθμισμένες υποδομές και παρεχόμενες υπηρεσίες.

Μια πόλη σημείο αναφοράς, κέντρο πολιτισμού, εκπαίδευσης, κοινωνικής δραστηριοποίησης και οικονομικού για τον τόπο πνεύμονα.

Και νιώθω πράγματι ευτυχής, αφού, ως και το κοινό μας όραμα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η αναβαθμισμένη αυτή εικόνα της πόλης και ευρύτερα της επαρχίας Λεμεσού, λειτουργεί, πρωτίστως, προς όφελος των δημοτών, αλλά και του συνόλου του κυπριακού λαού.

Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια έντονη επιχειρηματική και τουριστική δραστηριοποίηση στην πόλη, με την προσέλκυση νέων επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, που επέφεραν συγκριτικά πλεονεκτήματα και οφέλη σε οικονομικό, εμπορικό, τουριστικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Και θέλω θερμά να ευχαριστήσω τον φίλο Δήμαρχο, αλλά και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, για τη μεταξύ μας συνεργασία που επέφερε την καθʼ ομολογουμένως εντυπωσιακή μεταμόρφωση του Δήμου.

Πέραν της αποφασιστικότητας της Κυβέρνησης απαιτήθηκε η χρηστή διοίκηση και οι άοκνες προσπάθειες όσον αφορά την έγκαιρη προετοιμασία και προσφοροδότηση, ώστε τα έργα να καθίστανται ώριμα και να μπορούν οι εξαγγελίες να υλοποιούνται.

Επεκτείνοντας αυτό το μήνυμα, θέλω να καταστήσω απόλυτα σαφές ότι η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά δεν εμφορούμαστε από τοπικιστικές προτιμήσεις όσον αφορά την προώθηση έργων ανάπτυξης και υποδομής.

Οι Τοπικές Αρχές, οι οποίες έχουν τη βούληση και την ικανότητα να ωριμάσουν έργα που είναι πραγματικά αναγκαία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών τους, κατά τη διάρκεια της δεκαετούς διακυβέρνησης, ήτο σαφέστατο ότι μπορούσαν να υπολογίζουν στη στήριξή μας, στο πλαίσιο πάντοτε των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους, αλλά και σε συνδυασμό με τα Ευρωπαϊκά ταμεία. Κανένας δεν αναγνωρίζει σήμερα την Πάφο του 2013. Είναι μια εντελώς νέα πόλη. Κανένας δεν παραγνωρίζει τα όσα καταγράφονται στη Λευκωσία, μια ανανεωμένη Λευκωσία, το ίδιο στη Λάρνακα. Θα έχω την ευκαιρία περιοδεύοντας να αναδείξω αυτό που πολλές φορές μπορεί μέσα από τον χρόνο κάποιοι να λησμονούν. Δώσαμε έμφαση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δώσαμε πραγματικά με αποφασιστικότητα τη μάχη να κερδηθούν Ευρωπαϊκά κονδύλια, μέσα από τη σώφρονα δημοσιονομική πολιτική να κατορθώσουμε σε ελάχιστο χρόνο από την ανάκαμψη μιας υπό οικονομική κρίση χώρας να μπορέσουμε από το 2015 να εξαγγέλλουμε και να υλοποιούμε έργα, τα οποία καταγράφονται και θα μείνουν ως τα σημάδια που αποδεικνύουν ότι, όταν υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ κεντρικής και τοπικής κυβέρνησης, μπορεί πολλά να επιτευχθούν. Όταν υπάρχει σωστή δημοσιονομική πολιτική, όταν υπάρχει σωστή τουριστική, εμπορική, οικονομική προσπάθεια για άνθηση, τότε υπάρχουν και οι δυνατότητες του κράτους να συμπαρασταθεί και να δημιουργήσει προϋποθέσεις.

Επιτρέψτε μου να προβώ σε συγκεκριμένες αναφορές στα έργα που επέφεραν την οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη της πόλης. Δεν θα κάνω αναφορά σε έργα, που δεν είναι της Κυβέρνησης, αλλά που έγιναν με την ενθάρρυνση και τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης, όπως είναι το θεματικό καζίνο, η μαρίνα, που δημιουργούν άλλες διαστάσεις στη ναυτιλιακή πολιτική που ακολουθεί το κράτος, που έδωσαν την άλλη διάσταση στη μεταφορά, ή που μετέτρεψαν ως κέντρο υπηρεσιών τη Λεμεσό.

Από την ανάληψη της διακυβέρνησης υλοποιούνται ή δρομολογήθηκε η υλοποίηση στον Δήμο Λεμεσού με την καθοριστική συμβολή της Κυβέρνησης, είτε μέσω της διάθεσης εθνικών κεφαλαίων είτε μέσω της συγχρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, 79 έργα συνολικού κόστους 490 εκατομμυρίων ευρώ.

Ενδεικτικά σημειώνω ότι μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί έργα συνολικού κόστους 231 εκατομμυρίων ευρώ, όπως, μεταξύ άλλων:

  • Η κατασκευή σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων Δυτικής Λεμεσού που βρίσκεται στα τελικά στάδια αποπεράτωσης, ήδη άρχισε να λειτουργεί (31 εκ.).
  • Η κατασκευή σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων στο Βατί (4,8 εκ.).
  • Η ανάπλαση του παλιού λιμένα (17 εκ.).
  • Η κατασκευή του παράλληλου δρόμου και κυκλικού κόμβου σύνδεσης του λιμανιού Λεμεσού με τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Πάφου ( 29 εκ.).
  • Η αναβάθμιση του οδικού δικτύου της σε Δήμους και Κοινότητες της Επαρχίας Λεμεσού (45,5 εκ.).
  • Η ανέγερση Μεταλυκειακού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (8,2 εκ.).
  • Η ανέγερση του Πυροσβεστικού Σταθμού Λεμεσού (5,5. εκ.).
  • Η δημιουργία Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και η επέκταση της Νεφρολογικής Κλινικής και Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής  (350 χιλ.).
  • Η δημιουργία του Κέντρου Ενασχόλησης Ενηλίκων (2 εκ.).
  • Το νέο γήπεδο Λεμεσού (40 εκ.).
  • Η επέκταση του Γραμμικού Πάρκου Γαρύλλη (5,6 εκ.).
  • Η αναβάθμιση των υποδομών των οδών Μισιαούλη και Καβάζογλου (5,4 εκ.).
  • Η ανάπλαση των δημοτικών πολυκατοικιών επί των οδών Μισιαούλη και Καβάζογλου (5,1 εκ.).
  • Η ανέγερση νέων κτηρίων και η αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων των «Λανιτείων εκπαιδευτηρίων» (5 εκ.).
  • Η κατασκευή της λεωφόρου «Φραγκλίνου Ρούσβελτ» (3,5 εκ.).
  • Η αʼ φάση της διεύρυνσης και βελτίωσης της οδού Αγίας Φυλάξεως ( 3,5 εκ.).
  • Η ανάπλαση πλατειών παρά τις οδούς Νίκου Ρούσσου, Φιλελλήνων, Συντάγματος, Αναγέννησης (3,1 εκ).
  • Η ανάπλαση όψεων και  η δημιουργία «Πράσινου Περίπατου» στα θρησκευτικά, ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία στη λεγόμενη «Περιοχή Παρέμβασης» (3,3 εκ.).
  • Η ανακαίνιση της Δημοτικής και Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης του ΤΕΠΑΚ (2,3 εκ.).
  • Η ανακαίνιση υφιστάμενων και ανέγερση νέου κτηρίου αιθουσών διδασκαλίας και εργαστηρίων του ΤΕΠΑΚ (3,1 εκ.).
  • Η δημιουργία εργαστηρίων τρισδιάστατης δημιουργίας του ΤΕΠΑΚ (2,7 εκ.).
  • Η δημιουργία Πανεπιστημιακής Κλινικής Αποκατάστασης της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΤΕΠΑΚ ( 900 χιλ.).
  • Η επέκταση της Β΄ Τεχνικής Σχολής (1,2 εκ.).
  • Η δημιουργία Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (600 χιλ.).
  • Η ανοικοδόμηση και λειτουργία του «Παπαδάκειου Δημοτικού Εικαστικού Κέντρου» (780 χιλ.).
  • Η κατασκευή του γηπέδου ΑΕΤΟΣ στην περιοχή Αγίου Ιωάννη (1. 1 εκ.).

Την ίδια στιγμή, βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης:

  • Η αʼ φάση της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού-Σαϊττά (31,1 εκ.).
  • Το οδικό δίκτυο περιμετρικά του νέου γηπέδου Λεμεσού (9,1 εκ.).
  • Η αʼ φάση της κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή μείζονος Λεμεσού ( 16,2 εκ.).
  • Η ανέγερση του κτηρίου της Σχολής Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης και του κτηρίου εργαστηρίων του Τμήματος Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ (8,1 εκ.).
  • Η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Αγίας Φύλας (3,4 εκ.).
  • Η κατασκευή δικτύου για τη χρήση ανακυκλωμένου νερού στον σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων της Δυτικής Λεμεσού (2,1 εκ.).
  • Το έργο μείωσης των στερεών δημοτικών αποβλήτων των παραλιακών ξενοδοχειακών μονάδων και άλλων συναφών χώρων (2.14 εκ.).
  • Η διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου «Προφήτη Ηλία» (595 χιλ.).

Πέραν τούτων έχει δρομολογηθεί η υλοποίηση των ακόλουθων έργων:

  • Η δημιουργία υποδομών του ΤΕΠΑΚ στο Βερεγγάρια (48,5 εκ.). Ένα έργο που, δυστυχώς, η γραφειοκρατία δεν επέτρεψε να υλοποιηθεί κατά τις εξαγγελίες. Όμως, έχει τροχοδρομηθεί και βρίσκεται προς το τέλος ο όλος σχεδιασμός και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα μπρος, προκειμένου να αποφορτίσουμε το κέντρο της Λεμεσού, να δώσουμε την ευκαιρία για ανέγερση φοιτητικών εστιών και αιθουσών διδασκαλίας.
  • Η ανέγερση 231 οικιστικών μονάδων στον Άγιο Νικόλαο και τον Άγιο Ιωάννη και 48 στα Πολεμίδια (46 εκ.). Είναι ένα έργο που έχει εξαγγελθεί, μελετάται όμως με τον Οργανισμό Στέγης και την ευρύτερη στεγαστική πολιτική της Κυβέρνησης. Ένα έργο που θα πραγματωθεί διότι αυτό υπαγορεύουν οι κοινωνικές ανάγκες της πόλης.
  • Η αποκατάσταση των 44 «Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων» (36 εκ.).
  • Η αντισεισμική αναβάθμιση του Στʼ Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού (5,4 εκ.).
  • Η ανέγερση του νέου κτηρίου του Ειδικού Σχολείου «Αποστόλου Λουκά» και του Αναρρωτηρίου «Ερυθρού Σταυρού» (2,8 εκ.).

Η νέα όψη που αποκτά η Λεμεσός μέσα από την ολοκλήρωση των έργων αυτών ή των όσων σχεδιάζονται, η απόκτηση σύγχρονων υποδομών και οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης, την καθιστούν πιο ανθρώπινη και λειτουργική.

Την ίδια στιγμή, δημιουργούν συνθήκες υψηλού επιπέδου ποιότητας ζωής προς όφελος των πολιτών, αναδεικνύοντας παράλληλα τον σπάνιο πολιτιστικό και φυσικό πλούτο που διαθέτει.

Ως ανέφερα και στην αρχή, ως Κυβέρνηση επιδείξαμε ανάλογη βούληση και αποφασιστικότητα όσον αφορά τη στήριξη της αναπτυξιακής πολιτικής της κάθε Τοπικής Αρχής.

Και τούτο επιβεβαιώνεται από την εμφανή αλλαγή με πληθώρα έργων υποδομής σε κάθε πόλη.

Το πλέον σημαντικό είναι ότι, στο πλαίσιο της μεγάλης μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντιλαμβάνεστε τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που θα έχει για τον Δήμο Λεμεσού η υλοποίηση της μεταρρύθμισης.

Ο κάθε δημότης της Λεμεσού αλλά και ο κάθε επισκέπτης της διαπιστώνει πλέον την αναγεννημένη της εικόνα. Τη μετατροπή της σε μία πόλη που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές και κυριότερα τις προοπτικές που δημιουργήθηκαν σε όλους τους τομείς για την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Θέλω να επαναλάβω τα θερμά μου συγχαρητήρια και να επαινέσω τον φίλο Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, γενικότερα τις Αρχές της πόλης και των όμορων Δήμων, για τη συνεργασία που είχαμε και το πιο σημαντικό, για τα αποτελέσματα αυτής της στενής συνεργασίας.

Είμαι βέβαιος ότι αυτή η πρόοδος θα συνεχίσει όποια και να είναι η Κυβέρνηση που θα ακολουθήσει.   

(ΡΜ/ΜΓ/ΕΧΡ)