Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-11-2022 08:47

Συμμετοχή του Υπουργού Υγείας στο Third Global High-Level Ministerial Conference for Antimicrobial Resistance στο Ομάν

Τη στήριξη του Υπουργείου Υγείας στην προκήρυξη της Μουσκάτ για καταπολέμηση της μικροβιακής ανθεκτικότητας, εφαρμόζοντας το σχέδιο υγείας “One Health” του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μαζί με άλλες χώρες και διεθνείς οργανισμούς, επιβεβαίωσε ο Υπουργός Υγείας, κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα κατά τη συμμετοχή του στην 3η Παγκόσμια συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για την μικροβιακή ανθεκτικότητα που πραγματοποιήθηκε στο Ομάν.

Ο κ. Χατζηπαντέλα συνεχάρη το Σουλτανάτο του Ομάν για τη διοργάνωση του συνεδρίου και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σύμφωνο με τις προσπάθειες ενδυνάμωσης εθνικών, περιφερειακών και διεθνών συστημάτων επιτήρησης, με τη στήριξη των τετραμερών Οργανισμών, στο πλαίσιο της ατζέντας για βιώσιμη ανάπτυξη μέχρι το 2030.

Σε παρέμβαση του ο Υπουργός Υγείας, δήλωσε πως η Κύπρος αντιλαμβάνεται τη μικροβιακή ανθεκτικότητα ως ένα μείζον θέμα δημόσιας υγείας που απειλεί πρόσφατες προόδους στον τομέα της υγείας ανθρώπου και ζώων, το περιβάλλον, την ασφάλεια των τροφίμων και την οικονομική ανάπτυξη. Πιθανές λύσεις, πρόσθεσε, θα πρέπει να προέλθουν από πολλαπλούς τομείς ανθρώπινης, ζωϊκής, και περιβαλλοντικής υγείας. Χωρίς δραστική αλλαγή στις υφιστάμενες ιατρικές πρακτικές για μείωση λοιμώξεων και χρήσης αντιβιοτικών, δήλωσε, μαζί με παράλληλη επένδυση στην αλλαγή συμπεριφοράς, η μικροβιακή ανθεκτικότητα θα αυξηθεί. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, κατέληξε, θα πρέπει να εφαρμοστεί επιτήρηση της κατανάλωσης αντιβιοτικών, με την εφαρμογή αποτελεσματικών εθνικών και διεθνών συστημάτων, παράλληλα με την ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών και διαγνωστικών μεθόδων.

Κλείνοντας, ο Υπουργός Υγείας εξέφρασε την επιθυμία οι δεσμεύσεις στο πλαίσιο του συνεδρίου να αποτελέσουν βάση για περαιτέρω συζήτηση στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για τη μικροβιακή ανθεκτικότητα που θα πραγματοποιηθεί το 2024.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου, ο κ. Χατζηπαντέλα συναντήθηκε με τον Υπουργού Υγείας του Σουλτανάτου του Ομαν κ. Hilal Al Sabti, με τον κ. QU Dongyu, Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς επίσης και με τον κ. Ernst Kuiper, Υπουργό Υγείας, Πρόνοιας και Αθλητισμού της Ολλανδίας.

Τον Υπουργό Υγείας, συνόδευσε ο Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος του ΟΚΥπΥ, Δρ. Λίνος Χατζηχάννας.

(ΑΦ)